HRVATSKI PREDSTAVNICI ZA SVJETSKO PRVENSTVO Završni izborni sparinzi za reprezentaciju u nedjelju, 10. listopada u Zagrebu

HRVATSKI PREDSTAVNICI ZA SVJETSKO PRVENSTVO Završni izborni sparinzi za reprezentaciju u nedjelju, 10. listopada u Zagrebu

Nakon završenih zajedničkih priprema i sparinga najboljih hrvatskih boksača u talijanskom Asizu, izbornik seniorske reprezentacije Kristijan Hodak ima jasniju sliku tko će predstavljati Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu u Beogradu (24. listopada do 6. studenoga 2021. godine), možda najkvalitetnijem SP-u dosad, jer u nikad jačoj konkurenciji nastupit će više od 600 najboljih boksača iz više od 100 država svijeta!

Svjetska boksačka federacija AIBA i novi predsjednik Umar Kremljev uložili su maksimalni napor kako bi Svjetsko prvenstvo okupilo i cijelom svijetu pokazalo uistinu sve najbolje što ima olimpijski boks na svim kontinentima, pa su zato prvi puta uvedene i vrlo stimulativne nagrade – po 100.000 dolara za zlatne medalje, 50.000 dolara za srebrne i po 25.000 dolara za osvojene brončane medalje!

Ukupni nagradni fond za 13 kategorija iznosi rekordnih 2.700.000 dolara!

Borbe i konkurencija po kategorijama bit će nemilosrdni – trebat će proći minimalno tri meča i pobijediti tri vrhunska suparnika da bi se uopće ušlo u zonu medalja!

Neizvjesnost i dramatičnost dodatno će podignuti to što neće biti postavljenih nositelja po kategorijama – znači, u 1.kolu mogu se teoretski boriti aktualni olimpijski i svjetski prvaci međusobno!

U takvom odnosu snaga naš izbornik Kristijan Hodak bio je vrlo oprezam i analitički je odvagnuo tko može predstavljati Hrvatsku. U neupitne putnike za Svjetsko prvenstvo u Beogradu možemo ubrojiti:

do 60 kg Diego Mamić (Pula)

do 71 kg Filip Kolar (Čakovec)

do 75 kg Gabrijel Veočić (Sl. Brod)

do 80 kg Luka Plantić (Solin)

do 92 kg Toni Filipi (Gladijator)

Oni su nastupima u kontinuitetu, na domaćim prvenstvima i međunarodnim natjecanjima, pokazali da zaslužuju mjesto na Svjetskom prvenstvu, što su potvrdili i na zajedničkim treninzima u Asizu na kojima su se odličnim radom istaknuli prema riječima izbornika Hodaka i Petar Cetinić (Rijeka) u 71 kg i Noa Ježek (Titan Gym) u 75 kg, no Kolar i Veočić su u tim kategorijama u prednosti.

U kategoriji do 67 kg Marko Zeljko sam je nakon sparinga s talijanskim i njemačkim reprezentativcima priznao izborniku Hodaku da još nije u formi potrebnoj za najkvalitetniju svjetsku scenu i da se ne osjeća spremnim za SP, pa u kategoriji do 67 kg ostaje otvoreno može li se među putnicima naći Antonio Tkalčić iz Davida Koprivnice.

Za preostale kategorije izbornik Kristijan Hodak sazvao je završne izborne sparinge za nedjelju, 10. listopada 2021. godine u 15 sati. U zagrebačkom Core Gymu upriličit će se sparinzi za mjesta na SP u kategorijama:

do 63,5 kg Mateo Komadina (Rijeka) vs. Filip Poturović (Nova Gradiška)

do 86 kg Marko Čalić (Pula) vs. Damir Plantić (Salona)

+92 kg Luka Pratljačić (Osijek) vs. Marko Milun (Leonardo)

Naravno, u izborne sparinge ne ulaze svi boksači s istih startnih pozicija – na primjer, Marko Milun iza sebe ima odlične ovogodišnje rezultate, prvak je države i prvak Balkana, bio je i olimpijski kandidat, a na pripremama u Asizu nije mogao biti jer je u isto vrijeme bio sparing partner u profi-kampu Dilliana Whytea u Portugalu, a prije toga Antonyju Joshui u Engleskoj. Milun je prekinuo sparinge i treninge s top-profesionalcima da bi bi se odazvao pozivu izbornika i vratio u Zagreb.

S druge strane, Osječanin Luka Pratljačić nakon dugotrajne ozljede pokazuje sjajan napredak što je pokazao pobjedama u Regionalnoj ligi, a i sada u Asizu gdje je na visokoj razini odradio mečeve s najboljim talijanskim i njemačkim superteškašima.

Riječanin Mateo Komadina iza sebe također ima niz uspješnih nastupa na međunarodnoj sceni, a u lakoteškoj kategoriji za mjesto u reprezentaciji bore se dva velika i iskusna povratnika u olimpijski ring – Marko Čalić i Damir Plantić.

Izborni sparinzi u nedjelju, 10. listopada u Core Gymu (Zapruđe) dat će zato najbolje odgovore tko će popuniti mjesta u hrvatskoj reprezentaciji za vjerojatno najjače Svjetsko prvenstvo u povijesti.

Najnovije vijesti

Pretraživanje