SVEČANO OTVORENJE I PRVI DAN MEČEVA NA EUROPSKOM PRVENSTVU ZA MLAĐE SENIORE I MLAĐE SENIORKE U POREČU (2.-15. IV. 2024.) Visoka priznanja čelnicima HBS-a Boni Bošnjaku i Jurici Runtiću, a od EP-a se u oštrim mečevima oprostili Nikola Grgić i Ivo Vito Milaković

U POREČU JE SVEČANO OTVORENO EUROPSKO PRVENSTVO ZA MLAĐE SENIORE I MLAĐE SENIORKE (2.-15. IV. 2024.)!

Do nedjelje, 14. travnja i velikih finala u 13 muških i 12 ženskih kategorija u porečkoj dvorani Intersport natjecat će se 330 najboljih mladih boksača i boksačica iz 33 europskih država.

Prvog dana natjecanja, u četvrtak 4. travnja na svečanom otvorenju Europskog prvenstva, EUBC (Europska boksačka federacija) dodijelila je visoka priznanja za razvoj boksa i organizaciju velikih boksačkih prvenstava predsjedniku Hrvatskog boksačkog saveza BONI BOŠNJAKU, predsjedniku Nadzornog odbora HBS-a JURICI RUNTIĆU, Gradu Poreču (nagradu je preuzeo NENAD VELENIK, direktor Turističke zajednice), te Ministarstvu turizma i sporta RH.

Plakete je odličnicima dodijelio glavni tajnik Europske boksačke federacije EUBC-a Kirill Shchekutyev koji je naglasio važnost Europskog prvenstva mlađih seniora za napredak u karijerama mladih boksača i za podizanje kvalitete europskog boksa, te čestitao Poreču i HBS-u što su u vrhunskim uvjetima gostoljubivo ugostili budućnost europskog boksa.

U svečanom mimohodu svih reprezentacija Hrvatsku su predstavljali Splićanin Josip TOKIĆ i Zadranka Ema PLAZINA.

Prvog dana natjecanja nastupili su i dvojica hrvatskih reprezentativaca u mečevima 1/16 finala, NIKOLA GRGIĆ (67 kg) i IVO VITO MILAKOVIĆ (71 kg).

NIKOLA GRGIĆ, mlađi senior Nokauta Zagreb, državni prvak i najbolji boksač ovogodišnjeg Prvenstva Hrvatske za mlađe seniore u Kutini, u sjajnoj navijačkoj atmosferi, bodren od svojih brojnih navijača iz Dubrave i članova reprezentacije na tribini dvorane Intersport, u prvom meču 1/16 finala velter kategorije do 67 kg na EP-u u Poreču izgubio je jednoglasnom odlukom sudaca od kvalitetnog reprezentativca Španjolske Eugenija Montoye Calera, osvajača svjetske juniorske medalje i daleko iskusnijeg boksača s nebrojeno više međunarodnih mečeva.

Bespoštedni Nikola Grgić, koji je sve mečeve na ovogodišnjem Prvenstvu Hrvatske pobijedio prekidima, nametnuo je otvorenu, žestoku borbu i sa Španjolcem, nije se štedio tri runde, no iskusniji Španjolac stekao je bodovnu prednost za prolazak u osminu finala.

IVO VITO MILAKOVIĆ iz Torcide Split u polusrednjoj kategoriji do 71 kg dobio je u prvoj borbi još težeg suparnika – bivšeg juniorskog prvaka Europe, Ukrajinca Oleha Hichvu.

Mladi torcidaš, kojem je to bio tek 9. meč (!) u kratkoj karijeri, a koji je dominirao na ovogodišnjem Prvenstvu Hrvatske, u prvoj se rundi hrabro nosio s daleko iskusnijim Ukrajincem i u potpuno izjednačenoj borbi izgubio prvu rundu s tijesnih 3:2.

U drugoj rundi Ukrajinac je snažnim udarcima u tijelo načeo Milakovića, a onda mu i preciznim pogotkom u jetru onemogućio nastavak meča.

Izbornik naših mlađih seniora Yousef Hasan i trener reprezentacije Dražen Burić unatoč porazima naših mladića u potpunosti su zadovoljni onime što su pružili, svjesni da i to što su se maksimalno borili nije bilo dovoljno protiv vrhunskih suparnika.

U petak, 5. travnja od 14.00 sati, drugog dana mečeva na Europskom prvenstvu za mlađe seniore u porečkoj dvorani Intersport, ne nastupa nitko od hrvatskih predstavnika.

U konkurenciji nam je još osam reprezentativaca u muškoj konkurenciji i pet mlađih seniorki, a već su osigurane medalje za LANU PALJUŠIĆ (57 kg) i EMU PLAZINU (75 kg) koje je ždrijeb uvrstio u polufinale Europskog prvenstva.

Fotografije: Tomislav Franić/Hrvatski boksački savez