REZIME NASTUPA HRVATSKE REPREZENTACIJE NA 3. EUROPSKIM IGRAMA U KRAKOVU: 8 PREDSTAVNIKA, 15 MEČEVA, 8 POBJEDA Gabrijel Veočić uveo Hrvatsku među 19 država od 42 koje imaju polufinaliste i osvajače medalja

REZIME NASTUPA HRVATSKE REPREZENTACIJE NA 3. EUROPSKIM IGRAMA U KRAKOVU: 8 PREDSTAVNIKA, 15 MEČEVA, 8 POBJEDA Gabrijel Veočić uveo Hrvatsku među 19 država od 42 koje imaju polufinaliste i osvajače medalja

Na 3. Europskim igrama u Krakovu ostala su još tri dana boksačkih natjecanja – muška i ženska polufinala u petak, 30. lipnja, te finala u subotu i nedjelju, 1. i 2. srpnja 2023. godine.

Gabrijel Veočić (22) s osiguranom medaljom i plasmanom na Olimpijske igre u Parizu 2024. boksa u polufinalu u poluteškoj kategoriji do 80 kg u petak, 30. VI. u 15.45 sati protiv tek 20-togodišnjeg Azerbajdžanca Murada Allahverdijeva. Finale poluteške kategorije na rasporedu je odmah u subotu, 1. VII. u 19.15 sati.

Na 3. Europske igre u Krakovu, na boksački turnir kvalifikacijski za Olimpijske igre, stigli su svi najbolji europski boksačice i boksači, ukupno 325 natjecatelja iz 42 države, u sedam muških i šest ženskih olimpijskih kategorija. Borbe u tih 13 kategorija po kvaliteti i konkurenciji bile su aspolutno na razini Europskog prvenstva.

U polufinalu će nastupiti ukupno 52 boksačice i boksača iz samo 19 država: Francuska 7, Turska 6, Irska i Italija po 5, Bugarska i Engleska po 4, Španjolska 3, Azerbejdžan, Belgija, Njemačka, Poljska i Srbija po dva, Hrvatska, Danska, Gruzija, Rumunjska, Švedska i Ukrajina po jednog.

Svi oni osigurali su nastup na Olimpijskim igrama u Parizu 2024., osim polufinalista u muškoj teškoj (92 kg) i superteškoj kategoriji (+92 kg) u kojima će olimpijsku vizu izboriti samo po dvojica finalista.

Svi ostali prilike za popravak mogu imati na dva svjetska kvalifikacijska turnira u proljeće 2024. godine nakon kojih će biti poznati svi sudionici olimpijskog turnira u Parizu 2024.

Hrvatska je u Krakovu ostvarila jedno polufinale (Gabrijel Veočić), a na Europskim igrama nastupila je s petoricom boksača i tri boksačice. Kratki rezime nastupa hrvatskih predstavnika:

1. GABRIJEL VEOČIĆ (22) – do 80 kg – (3 meča, 3 pobjede) potvrdio se kao najbolji hrvatski boksač – europski prvak U-22 i dvaput peti na Svjetskim prvenstvima 2021. i 2023., osvojio je novo veliko odličje i postao novi hrvatski olimpijac. U Krakovu je nastavio kontinuitet velikih rezultata hrvatskog boksa – na Europskim igrama 2015. i 2019. dosad su osvojene tri bronce (Josip Bepo Filipi, Toni Filipi i Marko Milun) i ponovo ćemo imati predstavnika na Olimpijskim igrama. Vođen ocem Perom Veočićem, koji se od ovoga proljeća mogao kao trener posvetiti potpuno sinovom napretku, Gabrijel je u Krakov došao u vrhunskoj formi i dokazao da spada u svjetski vrh – mečevima na najvišoj razini svladao je predstavnike Bugarske, Rumunjske i Estonije. Objektivno, favorit je i u polufinalu protiv mladog, neiskusnijeg Azerbajdžanca Allahverdijeva.

2. SARA BERAM (28) – do 60 kg – (3 meča, 2 pobjede) – spremna i u odličnoj formi u Krakovu je upisala dvije dominantne pobjede nad reprezentativkama Njemačke i Bugarske. U četvrtfinalu je teško oštećena i zaustavljena protiv Ruskinje Šadrine (Srbija) u jednoj od najgorih sudačkih blamaža na Europskim igrama. Sudac iz Kazahstana presudio joj je s dvije javne opomene u drugoj rundi i usmjerio meč u korist Ruskinje koju trenira Kazahstanac (trener reprezentacije Srbije). Treba vjerovati da će se Sara pod vodstvom iskusnog Pere Tadića uspjeti oporaviti od šoka i maksimalno spremna dočekati svjetske kvalifikacije sljedeće godine.

3. MARKO ČALIĆ (35) – 92 kg – (3 meča, 2 pobjede) najstariji reprezentativac vratio se iz profi-ringa u olimpijski boks samo kako bi u trećem pokušaju izborio nastup na Olimpijskim igrama. Vrhunski je odradio mečeve protiv još iskusnijeg Džemala Bošnjaka (38) iz BiH i mladog Litavca. U četvrtfinalu iskustvo nije bilo dovoljno protiv mladog Irca Marleya, prvaka Europe U-22, fizički moćnijeg, a tehnički odličnog irskog aduta.

4. PETAR KREŠIMIR KNEŽEVIĆ (19) – 71 kg – (2 meča, 1 pobjeda) – najmlađem našem predstavniku, 19-togodišnjem Zadraninu,  Europske igre bile su dosad najveće natjecanje i na njima je pružio svoje najbolje seniorske mečeve. U prvom meču pokazao je srce i čvrstinu u dramatičnom meču pobijedivši iskusnijeg predstavnika Rumunjske. U drugom meču ravnopravno se nosio s odličnim Francuzom Traoreom, ali nije mogao do nove pobjede koja bi odjeknula kao velika senzacija.

5. MARKO MILUN (26) – +92 kg – (1 meč, bez pobjede) – vrijedni, uporni prvak u superteškoj kategoriji nikako nema sreće sa ždrijebom. U kvalifikacijama za Tokio 2021. u prvom se meču borio s renomiranim Britancom Frazerom Clarkeom, a u Krakovu na startu s glavnim engleskim favoritom, Deliciuosom Orijem, brončanim s posljednjeg Europskog prvenstva i pobjednikom Igara Commonwealtha 2022. I Milun se može smatrati žrtvom neshvatljive sudačke odluke – australski sudac u ringu prekinuo je naprasno meč u drugoj rundi zbog posjekotine Engleza bez konzultacije s liječnikom, kao da se radi o juniorskom meču, a obojica boksača bili su sposobni za nastavak borbe. Bodovi su dotad bili na strani Engleza, a Milunu je uskraćena prilika za borbu do kraja.

6. NIKOLINA ĆAĆIĆ (22) – 54 KG – (1 meč, bez pobjede) – naša prva olimpijka u Tokiju i europska doprvakinja U-22 također se zamjerila ždrijebu – u prvoj borbi, već tradicionalno neugodnoj za Nikolinu – sučelila se s aktualnom doprvakinjom svijeta iz New Delhija 2023., Talijankom Charaabi i dok se tek zagrijala, već je izgubila prvu rundu s čistih 5:0. Nikolina je probala sve, ali Talijanka je bila prejaka da bi ispustila kontrolu. Nikolina se i na OI u Tokiju plasirala kroz repesaž, treba vjerovati da će u najboljoj spremi dočekati svjetske kvalifikacije sljedeće godine.

7. DEA BOLANČA (22) – 57 kg – (1 meč, bez pobjede) debitantica na najvećoj sceni (borila se još samo na Europskom prvenstvu U-22 kod nas u Poreču), dobila je u Krakovu naizgled protivnicu po mjeri – svoju vršnjakinju, mladu Dankinju Mortensen s kojom je boksala izjednačeni meč na gostovanju reprezentacije Hrvatske u Danskoj. U Krakovu je Dankinja dominirala, a Dei treba puno više međunarodnog iskustva da bi bila konkurentna na najvišoj razini.

8. MATTEO KOMADINA (29) – 63,5 kg – (1 meč, bez pobjede) naš dugogodišnji vladar poluvelter kategorije nije bio dovoljno spreman za borbe za najvišoj razini. Na startu je iznenađujuće pao od mladog debitanta s Kosova Bajokua (22) kojem je pobjeda nad iskusnim Komadinom dosad najveća u karijeri. Svestranom Goraninu, profesionalnom vatrogascu i glazbeniku, s godinama je sve teže uskladiti vrhunski boks s drugim obvezama i potpuno mu se posvetiti, a realnost je da bez toga više nema iskoraka na međunarodnoj sceni.

Rezime u brojkama nastupa naših reprezentativaca na Europskim igrama u Krakovu – 8 predstavnika, ukupno 15 mečeva, 8 pobjeda – izborena jedna medalja i olimpijska viza za Pariz 2024.

Gabrijel Veočić s tri uvjerljive pobjede u tri nastupa, osiguranom medaljom i olimpijskim plasmanom zadržao je Hrvatsku u krugu tek 19 europskih zemalja (od 42) koje imaju osvajače odličja na 3. Europskim igrama u Krakovu.

 

 

 

 

Najnovije vijesti

Pretraživanje