OD UTORKA, 2. IV. 2024. U POREČU SLUŽBENO POČINJE EUBC EUROPSKO PRVENSTVO ZA MLAĐE SENIORE I MLAĐE SENIORKE (2.-15. TRAVNJA 2024.) Među više od 360 najboljih mladih boksačica i boksača Europe, Hrvatsku će predstavljati 16 naših državnih prvaka i prvakinja

OD UTORKA, 2. IV. 2024. U POREČU SLUŽBENO POČINJE EUBC EUROPSKO PRVENSTVO ZA MLAĐE SENIORE I MLAĐE SENIORKE (2.-15. TRAVNJA 2024.) Među više od 360 najboljih mladih boksačica i boksača Europe, Hrvatsku će predstavljati 16 naših državnih prvaka i prvakinja

U utorak, 2. travnja 2024. godine, dolaskom reprezentacija i službenih osoba, u Poreču službeno počinje Europsko prvenstvo za mlađe seniore i mlađe seniorke u boksu (EUBC YOUTH MEN AND WOMEN EUROPEAN BOXING CHAMPIONSHIPS, POREC 2024 (APRIL 2 – APRIL 15), prvo ovogodišnje EUBC-ovo prvenstvo Europe po dobnim skupinama.

Na Europskom prvenstvu u Poreču prijavljena su 253 mlađa seniora i 123 mlađe seniorke (ukupno 376 mladih boksačica i boksača rođenih 2006. i 2007. godine) iz 35 zemalja.

Hrvatska muška i ženska reprezentacija u Poreč stižu u srijedu, 3. travnja 2024. godine, a izbornici Yousef Hasan (muški) i Mladen Šteko (žene) odlučili su da će nas predstavljati:

MUŠKI:

57 kg Bruno Baćac (Team Predator Rijeka)

60 kg Matej Marton (Leona Zagreb)

63,5 kg Mate Jukić (Osijek)

67 kg Nikola Grgić (Nokaut Zagreb)

71 kg Ivo Vito Milaković (Torcida Split)

75 kg Danijel Đukić (Brod Slav. Brod)

80 kg Josip Grgić (Sesvete)

86 kg Josip Tokić (Torcida Split)

92 kg Zvonimir Zirdum (Kralj Tomislav Zagreb)

+92kg Viktor Sejdić (Kralj Tomislav Zagreb)

Izbornik: Yousef Hasan, trener: Dražen Burić.

ŽENE:

54 kg Gabriela Vencl (David Koprivnica)

57 kg Lana Paljušić (Petar Zrinski Zagreb)

60 kg Dorotea Vencl (David Koprivnica)

66 kg Mariela Šteko (Petar Zrinski Zagreb)

70 kg Lana Kovačić (Grom Split)

75 kg Ema Plazina (Sveti Krševan Zadar)

Izbornik: Mladen Šteko, trener: Dražen Kuhar.

Kompletna muška i ženska reprezentacija s izbornicima i trenerima predstavit će se na konferenciji za medije u srijedu, 3. travnja 2024. godine (13.00 sati) u porečkom Hotelu Plavi (Plava laguna).

Svi su državni prvaci i prvakinje u svojim kategorijama, a osvajali su i europske medalje – Mariela Šteko je dvostruka prvakinja Europe, a Lana Paljušić i Gabriela Vencl osvojile su bronce na juniorskom EP-u.

Završne pripreme i sparinge za EP u Poreču hrvatska muška reprezentacija odradila je u Splitu, u Boksačkom klubu Torcidi na Poljudu, dok je izbornik žena Mladen Šteko naše najbolje mlađe seniorke okupio u Borilačkoj akademiji Šteko u Munchenu, gdje su trenirale i sparingirale s reprezentativkama Njemačke, Češke i Švicarske.

Istoga dana poslijepodne, u srijedu 3. travnja održat će se tehnički sastanak i ždrijeb po kategorijama (13 muških i 12 ženskih) kada će naši reprezentativci saznati prve protivnike u borbama za medalje.

Na Europskom prvenstvu mlađih seniora i ml. seniorki sudit će naši međunarodni suci Orhan Avdi iz Pule i Petar Grubišić iz Zagreba.

Natjecanja na Europskom prvenstvu mlađih seniora i mlađih seniorki u Poreču, u dvorani Intersport (Zelena laguna) na dva ringa počinju u četvrtak, 4. travnja od 14.00 sati, a u 16.00 sati bit će održano svečano otvorenje uz mimohod reprezentacija i dodjelu plaketa/zahvalnica Europske boksačke federacije EUBC-a.

Visoka priznanja za doprinos razvoju europskog boksa EUBC će dodijeliti Ministarstvu turizma i sporta RH (ispred MINTS-a plaketu će primiti državni tajnik za sport Tomislav Družak), Gradu Poreču i gradonačelniku Lorisu Peršuriću, te predsjedniku Hrvatskog boksačkog saveza Boni Bošnjaku i predsjedniku Nadzornog odbora HBS-a Jurici Runtiću.

Poreč i Hrvatski boksački savez uz potporu Ministarstva turizma i sporta RH bili su više nego uspješan domaćin Europskog prvenstva za seniore i seniorke do 22 godine prije dvije godine i upravo uspjeh tog prvenstva i zadovoljstvo svih sudionika iz cijele Europe i Europske boksačke federacije EUBC-a bili su jamac da biser istarskog i hrvatskog turizma ponovo dobije domaćinstvo novih velikih boksačkih natjecanja.

Domaćini u Poreču više su nego zadovoljni time što će u proljetnoj predsezoni i jesenskoj posezoni ugostiti veliki broj sportaša iz cijele Europe i svijeta, jer Hrvatski boksački savez prvi put u povijesti u istoj godini dobio je domaćinstva i Europskog prvenstva mlađih seniora (2.-15. IV. 2023.) i Svjetskog prvenstva za mlađe seniore i ml. seniorke (20. X. – 6. XI. 2024.)

Grad Poreč, koji se profilira kao najznačajnije sportsko središte Hrvatske, s velikim brojem natjecanja i kampova za vrhunske sportaše i rekreativce u brojnim sportovima tijekom cijele godine, time postaje i veliko boksačko središte Europe.

Europsko prvenstvo odvijat će se u lijepoj, preuređenoj dvorani Intersport u Zelenoj laguni, a Svjetsko prvenstvo najesen u velebnoj areni Žatiki. Svi sudionici bit će smješteni u hotelima Plave lagune koji nude savršene uvjete za sportaše, a od kojih se do borilišta stiže laganom šetnjom u prekrasnom okruženju zelenila i morske obale.

Svi mečevi s oba dva ringa moći će se pratiti u live streamingu na youtube kanalu Croatian Boxing Federation, a finala (nedjelja, 14. travnja 2024.) bit će u izravnom televizijskom prijenosu na Sportskoj televiziji i Sportklub Fight TV-u za sve zemlje u hrvatskom okruženju.

Prije dvije godine, na Europskom prvenstvu za seniore do 22 godine u Poreču u proljeće 2022. godine Hrvatska je osvojila rekordne tri medalje – Gabrijel Veočić zlato, Nikolina Ćaćić srebro i Noa Ježek brončano odličje.

Za potrebe Europskog prvenstva, uz svesrdnu potporu Ministarstva turizma i športa Republike Hrvatske, nabavljena su dva nova olimpijska ringa, a Hrvatski boksački savez je ringove s prethodnog Europskog prvenstva 2022. godine dodijelio na korištenje Splitsko-dalmatinskoj županiji i gradu Splitu, te Zadarskoj županiji i Gradu Zadru na korištenje tamošnjim klubovima i za organizaciju novih natjecanja.

 

 

Najnovije vijesti

Pretraživanje