LANA PALJUŠIĆ OSVOJILA SREBRO NA EUROPSKOM PRVENSTVU MLAĐIH SENIORA I MLAĐIH SENIORKI U POREČU I PROGLAŠENA NAJBORBENIJOM BOKSAČICOM Lani zlato protiv prvakinje Grkinje izmaknulo tek nakon sudačkog preglasavanja, Hrvatska s najmlađim sastavom izborila četiri sjajne medalje

LANA PALJUŠIĆ OSVOJILA SREBRO NA EUROPSKOM PRVENSTVU MLAĐIH SENIORA I MLAĐIH SENIORKI U POREČU I PROGLAŠENA NAJBORBENIJOM BOKSAČICOM Lani zlato protiv prvakinje Grkinje izmaknulo tek nakon sudačkog preglasavanja, Hrvatska s najmlađim sastavom izborila četiri sjajne medalje

U Poreču je finalnim borbama u muškoj i ženskoj konkurenciji završeno Europsko prvenstvo za mlađe seniore i mlađe seniorke (2.-15. IV. 2024.). Hrvatska je postigla dosad rekordni uspjeh na prvenstvima mlađih seniora – osvojene su četiri medalje (dvije u ženskoj i dvije u muškoj konkurenciji) među najboljih 330 mladih boksačica i boksača iz 31 države (rođeni 2006. i 2007. godine).

Hrvatska reprezentativka, prava ratnica, naša lavica Lana PALJUŠIĆ (16), jedina hrvatska predstavnica u finalima Europskog prvenstva mlađih seniora i mlađih seniorki u Poreču, osvojila je srebrnu medalju u kategoriji do 57 kg.

Lani je zlato izmaknulo tek sudačkim preglasavanjem, nakon tijesnog ishoda 3:2 i dodatne provjere Bout Review za konačnih 4:3 za Grkinju PANAGIOTU KOUZILOU, kojoj je u Poreču obranila drugu europsku titulu zaredom u konkurenciji mlađih seniorki.

Bez obzira na krajnji ishod finala, sve čestitke Lani za žestoki meč kakav dugo nije viđen u ženskoj konkurenciji, za okršaj bez milosti za zlato protiv aktualne prvakinje Europe. Hrvatsko-grčko finale opravdano je na kraju proglašeno najborbenijim mečom za zlato.

Lana je beskompromisno, nimalo se ne štedeći, ulazila u teške razmjene s Grkinjom. Hrvatski kut ponovo je, kao i u polufinalu, pojačao iskusni trener, legendarni Puljanin Pero Tadić, koji je nekad vodio Laninog trenera Mladena Šteku.

Presudile su nijanse, sudačko preglasavanje i provjeravanje koje je otišlo na stranu Grkinje nakon što je naša boksačica ušla s bodovnom prednošću u treću rundu koje je moglo biti i izraženije s obzirom da su suci prvu rundu dodijelili Grkinji sa 3:2. Drugu je dobila Lana zasluženo s čistih 5:0, a ostaje žal za prvom rundom u kojoj je također bila konkretnija, bolja suparnica.

Lana je srčano, nošena gromoglasnim navijanjem s tribina, dala maksimum od maksimuma, borila se do zadnjeg atoma snage, premda je još prije tri tjedna njezin nastup bio upitan zbog bolesti.

Više nego zasluženo srebrno odličje dodijelili su joj JURICA RUNTIĆ, predsjednik Nadzornog odbora HBS-a i predsjednik Europske boksačke federacije EUBC-a dr. IOANNIS FILIPPATOS.

Medalje su na svečanoj dodjeli za kategoriju do 57 kg primile i zlatna Grkinja PANAGIOTA KOUZILOU koja je time obranila svoju lanjsku europsku titulu s EP-a u Armeniji, te brončane Mađarica Sara Reka Varga i Turkinja Pinar Benek.

Lanini navijači, svi naši reprezentativci i boksači koji borave u Poreču, članovi Lanine obitelji koji su stigli iz Njemačke, Švicarske i Kutine, Lani su nakon proglašenja ispred dvorane pripremili bakljadu i u ritmu ‘Mi Hrvati’ proslavili Lanin uspjeh, bez imalo razlike kao da je prvakinja Europe što joj je izmaknulo samo sudačkim preglasavanjem u korist Grkinje.

LANA PALJUŠIĆ uz izborenu srebrnu medalju primila je na kraju iz ruku predsjednika HBS-a BONE BOŠNJAKA trofej za najborbeniju boksačicu i najborbeniji par finala. U ništa manje žestokom, borbenom polufinalu, Lana je pobijedila Mađaricu Vargu, a mađarska boksačica prije toga je prekidom uspjela svladati predstavnicu Ukrajine što je bilo prvorazredno iznenađenje.

Na svečanim dodjelama završnog dana EP- a svoju brončanu medalju primila je i EMA PLAZINA.

Mlada Zadranka EMA PLAZINA ponosno u svoj grad donosi odličje s Europskog prvenstva, prvu žensku medalju ikada za zadarski boks!

Medalju je sretnoj i vedroj Emi uručio predsjednik HBS-a BONO BOŠNJAK.

U Eminoj kategoriji do 75 kg zlato je osvojila Rumunjka Amalia Maria Nita, srebro Ukrajinka Olha Pylypchuk, a uz Emu broncu je ponijela Turkinja Zelina Ozdemir.

Po završetku ženskih finala na EP-u, Rumunjka Amalia Maria Nita, koja je u Poreču osvojila svoju četvrtu uzastopnu titulu prvakinje Europe, proglašena je ponovo najboljom boksačicom Europskog prvenstva.

Ema PLAZINA upravo je u polufinalu izgubila od nedodirljive Rumunjke nakon što se herojski, bez straha tri runde nosila s vrhunskom rumunjskom boksačicom.

Trofej za najbolju boksačicu Amaliji Mariji Niti uručio je predsjednik Nadzornog odbora HBS-a JURICA RUNTIĆ!

Svoje brončane medalje ponosno su primili i naši najmlađi reprezentativci, Zagrepčanin MATEJ MARTON i Splićanin JOSIP TOKIĆ.

Uz broncu MATEJA MARTONA u kategoriji do 60 kg, prvu s europskih prvenstava za BK Leonu Zagreb, novi prvak Europe je Bugarin Viktorio Iliev Venelinov koji je našeg Mateja zaustavio u polufinalu, srebrni je Ukrajinac Bohdan Cheldyk, a s Martonom je brončanu medalju primio i Francuz Djemmal Mohamed Ali Djamel.

U kategoriji do 86 kg u kojoj je JOSIP TOKIĆ osvojio prvu europsku medalju u povijesti za Torcidu Split, te prvo europsko odličje za Splitsko-dalmatinsku županiju nakon 20 godina, novi prvak Europe je Ukrajinac Mykola Laktionov, srebrni je Bugarin Stoyan Vasilev Petrov koji je u polufinalu zaustavio Tokića, a drugu broncu nosi Turčin Hyseyin Ege Tekdemer.

Svi naši osvajači medalja: LANA PALJUŠIĆ, EMA PLAZINA, MATEJ MARTON I JOSIP TOKIĆ još su šesnaestogodišnjaci, još nisu napunili 17 godina i izborili su odličja u znatno iskusnijoj i starijoj konkurenciji.

Hrvatska je imala najmlađu reprezentaciju na Europskom prvenstvu (10 uglavnom ulaznih mlađih seniora i 5 redom ulaznih mlađih seniorki), gotovo svi su bili početnici u kategoriji mlađih seniora i osvojila je najviše medalja na dosadašnjim prvenstvima Europe u toj dobnoj skupini – četiri odličja (jedno srebro i tri bronce)!

ČESTITKE SVIMA, BRAVO HRVATSKA, ČESTITKE IZBORNICIMA YOUSEFU HASANU I MLADENU ŠTEKI, TE TRENERIMA DRAŽENU BURIĆU I DRAŽENU KUHARU, KAO I KOMPLETNOJ REPREZENTACIJI!

Hrvatska je prema broju medalja ukupno zauzela 13. mjesto na Europskom prvenstvu u konkurenciji 31 države.

Medalje je ukupno osvajala 21 država, a apsolutni rekorder je Ukrajina s ukupno 22 medalje, od toga 8 zlatnih – 6 titula u muškoj konkurenciji i 2 u ženskoj!

Ukrajina je imala čak 16 predstavnika u finalima – 10 u muškoj i 6 u ženskoj konkurenciji!

Uz 22 medalje za Ukrajinu u Poreču, Turska je osvojila 7 odličja, a po šest su osvojile velesile Engleska, Irska i Italija.

Najnovije vijesti

Pretraživanje