ZLATNI MATE PARLOV – OBLJETNICA ROĐENJA NAJVEĆEG HRVATSKOG BOKSAČA I SPORTAŠA (16. XI. 1948.) ZLATNI MATE: “Devedeset posto uspjeha je rad i samo rad, a najviše sam naučio iz jedinog nokauta u karijeri”

ZLATNI MATE PARLOV – OBLJETNICA ROĐENJA NAJVEĆEG HRVATSKOG BOKSAČA I SPORTAŠA (16. XI. 1948.) ZLATNI MATE: “Devedeset posto uspjeha je rad i samo rad, a najviše sam naučio iz jedinog nokauta u karijeri”

Na današnji dan prije 74 godine, 16. studenoga 1948. godine u Splitu je rođen najveći hrvatski boksač proglašen i za najboljeg hrvatskog sportaša 20. stoljeća Mate Parlov.

Mate Parlov (16. XI. 1948. – 29. VII. 2008.) preminuo je 2008. godine u Puli nakon kratke i teške bolesti u dobi od samo 60 godina.

Porijeklom iz Imotskog, Mate Parlov u dječačkoj se dobi preselio u Pulu gdje je sa 16 godina počeo trenirati boks. Već sa 19 godina postao je prvak ondašnje Jugoslavije i počeo dominirati u poluteškoj kategoriji, a sa 21. godinom postao je i doprvak Europe (Bukurešt 1969. godine).

Na sljedećem Europskom prvenstvu u Madridu 1971. godine Mate Parlov prvi put je postao prvak Europe, pa ponovo na sljedećem EP-u u Beogradu 1973. godine.

Zlatni Mate, čuvena Zlatna ljevica bio je olimpijski pobjednik u Münchenu 1972. godine i svjetski prvak na prvom Svjetskom prvenstvu u Havani 1974. godine.

Nakon impresivne karijere u olimpijskom boksu, sa svim titulama koje su se mogle osvojiti i s 310 mečeva u kojima je pretrpio samo 13 poraza (olimpijski prvak, svjetski prvak, dvostruki europski, pet puta prvak Balkana, osam puta prvak Jugoslavije), prešao je u profesionalce.

Profesionalnu karijeru počeo je 1975. godine – sljedeće 1976. godine postao je europski prvak i titulu obranio tri puta!

WBC svjetsku titulu osvojio je 1978. godine (nokaut u 9. rundi protiv Argentinca Miguela Angela Cuella)!

U profesionalnoj karijeri imao je 29 mečeva (24 pobjede, tri poraza, dva neodlučena ishoda).

Po završetku karijere u ringu, bio je izbornik na Olimpijskim igrama 1984. godine u Los Angelesu kada je ex-Jugoslavija postigla dotad najveći uspjeh s četiri osvojene medalje – jedno zlato (poluteškaš Anto Josipović), srebro i dvije bronce!

Četiri puta izabran je za najboljeg sportaša ondašnje Jugoslavije i Hrvatske, pet puta proglašen je za najboljeg sportaša Balkana, a uvršten je i u Boksačku WBC-ovu kuću slavnih.

Kao boksača koji je osvojio sve, pamti se njegova izjava o razlici između olimpijskog “amaterskog” boksa i profesionalnog:

“Najviše mi je značilo olimpijsko zlato! Za olimpijski turnir, za europska i svjetska prvenstva, moraš se pripremiti za pet mečeva, za 15 rundi, a ne znaš tko će biti biti protivnik, kakvog stila i kakve taktike. Protiv svakog imaš samo tri puta tri minute pokazati najbolje što znaš,  pa onda za dva dana ponovo protiv sasvim različitog, još kvalitetnijeg suparnika. Moraš imati i sreće da te zaobiđu ozljede u tim žestokim mečevima. U profesionalnim mečevima znaš od prvog dana za što se spremaš.”

Mati Parlovu u čast podignuti su spomenici u Fažani i Puli, a sportska dvorana u Puli nosi naziv Dom sportova “Mate Parlov”.

Pamti se i Matina poruka svim mladim boksačima i sportašima:

Više od 90 posto uspjeha je u radu. Ono malo drugoga je talent, iako ni bez toga ne ide.”

Objasnio je i kako se iz svakog poraza mora izaći jači i nikada ne predati se i odustati:

“Kada sam 1970. godine bio poražen od jednog Nijemca nokautom, tada sam se prizemljio i postao šampion. Naučio sam da ništa ne ide na silu nego se mora raditi uporno, strpljivo, da u boksu moraš znati uzmaknuti i čekati da bi zadao pravi udarac!”

Najnovije vijesti

Pretraživanje