ZAVRŠNI IZBORNI SPARINZI ZA SP Matteo Komadina, Damir Plantić i Marko Milun potvrdili mjesta na Svjetskom prvenstvu u Beogradu

U zagrebačkom Core Gymu, u kojem treniraju boksači BK Gladijatora, održani su završni izborni sparinzi za sastav reprezentacije za Svjetsko prvenstvo u Beogradu od 24. listopada do 6. studenoga 2021. godine.

Mjesto među putnicima za Beograd potvrdila su još trojica boksača: Matteo Komadina (BK Rijeka) do 63,5 kilograma, Damir Plantić (službeno još član Sesveta, a trenira u Solinu s trenerom Tomislavom Bašićem i bratom Lukom) do 86 kg i Marko Milun (Leonardo) u superteškoj kategoriji +92 kg.

U izravnim sparinzima svoja mjesta u nedjelju, 10. listopada izborili su, točnije potvrdili Matteo Komadina iz Delnica, sada član BK Rijeke i naš najbolji superteškaš Marko Milun koji se zbog oglednog meča za reprezentaciju noć prije vratio iz Portugala gdje sparingira u kampu pretendenta na svjetsku profi-titulu Dilliana Whytea. Odmah po odrađenom poslu u Zagrebu Milun se vraća u Whyteov kamp gdje će ostati do 21. listopada, neposredno do polaska na Svjetsko prvenstvo.

Povratnik Damir Plantić u lakoteškoj kategoriji do 86 kg potvrdio je odlazak na Svjetsko prvenstvo bez zakazanog sparinga budući da se Puljanin Marko Čalić nije bio u mogućnosti odazvati jer je u istom terminu SP-a dobio ponudu za profi-meč u organizaciji britanskog Matchrooma.

Damir Plantić ipak je u Zagrebu odradio korisne sparinge s “gladijatorima” Tonijem Filipijem i Kristijanom Dujom Gaćinom.

Matteo Komadina u izravnom je dvoboju za nacionalni dres u kategoriji do 63, 5 kg ponovo bio bolji od Filipa Poturovića iz Nove Gradiške odlukom sudaca 2:1. To je bila repriza ovogodišnjeg finala prvenstva države kada je Komadina svladao Poturovića i bio proglašen najboljim tehničarom Prvenstva Hrvatske. Odličnom tehnikom stekao je prednost i u nedjeljnom sparingu, bolje se kretao i točnije plasirao udarce, te zadržao na distanci čvrstog Poturovića kojem bi više odgovarala otvorena, bliska borba.

Matteo Komadina (27) ove se godine vratio ozbiljnim treninzima i pripremama za SP nakon gotovo trogodišnje stanke prije koje je imao zapaženih nastupa na međunarodnoj sceni. Boks mu je jedno vrijeme bio po strani jer radi kao vatrogasac i instruktor vožnje, a nastupao je i kao glazbenik. Svjetsko prvenstvo može biti njegova velika prilika za potpunu afirmaciju.

Superteškaš Marko Milun (25) ovogodišnji je prvak Hrvatske i Balkana, borio se u kvalifikacijama za Olimpijske igre, osvajač je brončanih medalja na EP 2018. i na Europskim igrama 2019. godine, a još je ojačao i napredovao ovoga ljeta u profi-sparinzima s Alenom Babićem, Anthonyjem Joshuom i Dillianom Whyteom. To je demonstrirao u kontrolnom meču s visokim, snažnim Lukom Pratljačićem iz Osijeka koji se ljetos uspješno vratio u ring nakon gotovo 18 mjeseci borbi s ozljedama.

Pratljačić je dominirao u mečevima Regionalne lige i odlično odradio nedavne sparinge s najboljim Talijanima i Nijemcima u Asizu, a protiv Miluna tri je runde bio u podređenom položaju, branio se od žestokih Milunovih naleta u kojem su sijevali razorni udarci i opasne kontre uz teške sudare u klinču. Milun je bio bolji u sve tri runde i suci su ga jednoglasno proglasili pobjednikom 3:0.

Nakon nedjeljnih sparinga izbornik Kristijan Hodak ima sigurne putnike za SP u sljedećim kategorijama:

do 60 kg Diego Mamić (Pula)

do 63,5 kg Matteo Komadina (Rijeka)

do 71 kg Filip Kolar (Čakovec)

do 75 kg Gabrijel Veočić (Sl. Brod)

do 80 kg Luka Plantić (Salona)

do 86 kg Damir Plantić (Salona)

do 92 kg Toni Filipi (Gladijator)

+92 kg Marko Milun (Leonardo)

Otvorena su još mjesta u kategoriji do 57 kg: Filip Kolak (Coloseum) i Antonio Tkalčić (David Koprivnica) do 67 kg o čijim će se nastupima donijeti naknadna odluka, pa bi Hrvatska na nikad jačem Svjetskom prvenstvu (s najbogatijim nagradnim fondom u povijesti od 2,7 milijuna dolara) bila zastupljena s 10 reprezentativaca.

Izbornik Kristijan Hodak zadovoljno kaže:

“Svi reprezentativci zaslužili su mjesta na Svjetskom prvenstvu svojim radom i rezultatima, a sparinzi u Asizu i sada u Zagrebu otklonili su i posljednje dvojbe. Imat ćemo respektabilni sastav koji će nas predstavljati na SP u Beogradu. Konkurencija po kategorijama bit će strahovita, trebat će dati maksimum u svakom meču, ali imamo sjajne boksače koji se mogu nositi s najboljima i ozbiljno konkurirati za medalje. U svakom slučaju, nema mjesta sumnji da ćemo biti ponosni na njihove nastupe”.