Ususret Svjetskom prvenstvu mlađih seniora

Za 30 dana započet će prvi susreti na Svjetskom boksačkom prvenstvu za mlađe seniore u Budimpešti. Po prvi puta u povijesti, nastupit će boksači i boksačice koji su se kvalificirali na ovo natjecanje putem kontinentalnih prvenstava. Tako će Hrvatsku u Mađarskoj predstavljati tri mušketira Noa Ježek (69 kg)., Gabrijel Veočić (75 kg) i Josip Biletić (+91 kg). Uz njih nastupit će i tri djevojke. Nikolina Čačić (57 kg), Anita Žilić (64 kg) i Antonija Žaja (75 kg).

Izvršni odbor Hrvatskog boksačkog saveza nedavno je potvrdio izbornike, koji će raditi u svim dobnim kategorijama. Mlađi seniori tako, bit će briga Pere Veočića iz Slavonskog Broda.

Koliko je boksača u fokusu za Svjetsko prvenstvo?

Tri boksača izborila su šansu da od 20. do 29 kolovoza u Budimpešti nastupe na Svjetskom prvenstvu. Sva trojica to su izborila na Europskom prvenstvu koje je ujedno bio i kvalifikacijski turnir. Plasmanom među prvih 8 put Mađarske će otputovati Noa Ježek u kategoriji do 69 kg, konkurenciju u 75 kg imati će Gabrijel Veočić. U super teškoj kategoriji nastupiti će Josip Biletić.

Gledajući pojedinačno…

Noa Ježek je fajter koji boksa s kontra gardom . U njegovoj borbi uvijek se može očekivati puno udaraca. Na EP s takvim stilom borbe nakon dvije pobjede u trećem je meču poražen od Škota koji je na kraju bio brončani. Noa Ježek već je na dva EP izgubio borbe koje su ga mogle dovesti do medalje. Ono što ohrabruje uoči Mađarske je to da su porazi stigli nakon izjednačenih mečeva gdje je sudačka odluka mogla biti i drugačija.

Gabrijel Veočić

Je tehničar, koji je sa svojih 189 cm možda i pomalo prevelik za srednjaša. On će ove godine debitirati u mlađim seniorima kao i Noa Ježek. Juniorski staž pamtit će po tituli europskog viceprvaka. Na tragu toga, od njega se u novoj dobnoj kategoriji očekuje medalja.

Josip Biletić

Ide na snagu i na ringu je fajter koji se ne boji nikoga. Kao superteškaš već tri godine za redom kući donosi medalje. Prije 3 godine bio je europski prvak među juniorima. Prošle i ove godine među mlađim seniorima okitio se s dvije bronce.

Kako složiti pripreme?

Za to imam 5 tjedana. Pripreme su praktično počele odmah nakon prvenstva Hrvatske. Tri tjedna svi oni radit će u svojim klubovima. Oni se tamo vraćaju nakon jakog turnira u Vojvodini gdje se u konkurenciji boksača iz 28 zemalja moglo vidjeti što se u njihovom boksu treba popraviti ili ukloniti. Za to ću ja kao izbornik imati dva tjedna koja će se odraditi u Zagrebu. Sve to ispravljati će se ili učiti kroz sparing kojeg bi trebalo biti čim više.

Hoće li svjetska konkurencija tražiti agresivan boks i nokaut suparnika?

U amaterskom boksu većina se borbi gubi ili dobiva na bodove. Jedino gdje odlučuje snaga šake je u superteškoj . U takvim uvjetima očekuje se i poštenije suđenje nego na EP. Naime, u Budimpeštu dolaze suci s pet kontinenata i stvarno su male šanse da se baš svi poznaju. Neće stoga biti situacija da Rusu u pomoć priskoče suci iz bivšeg istočnog bloka. Kada se dogodi takva borba, suparnik nema nikakve šanse.

Što će biti najveći problem na pripremama?

Nedostajat će nam jaki sparinzi. Kompletna reprezentacija trebala bi se pripremati s nekom drugom reprezentacijom. Od toga bi imali koristi i mi ali i boksači iz neke druge zemlje. Kroz zajednički sparing obostrano bi se dizala forma koja bi izdržala do službene borbe. Formula rada po klubovima a nakon toga u reprezentaciji već u startu nema previše sparinga što za boksača nije dobro.

Ako nema reprezentacija, tko će na sparing?

Tko bude mogao doći. Naime ovaj mjesec za većinu klubova znači odmor. Početkom kolovoza kreću prva okupljanja i uvodni treninzi. U svakom slučaju svaki sparing mojim će dečkima odlično doći.

Koliko se u reprezentaciji mogu ukloniti greške boksača?

Da bih bolje upoznao boksača treba više vremena i dulje pripreme. Ja ga vidim na par treninga i teško je za očekivati da ću ja napraviti “revoluciju” u njegovom načinu borbe ili pripremi za borbu. Ono što je već sada sigurno, svo troje boksača, ako u Budimpešti žele dohvatiti medalje morati će imati toliko snage i koncentracije da upišu tri pobjede. Ja mislim da oni to mogu.