U UTORAK, 5. OŽUJKA 2024. HRVATSKI BOKSAČI I BOKSAČICE STARTAJU NA OLIMPIJSKIM KVALIFIKACIJAMA U BUSTO ARSIZIJU Sara Beram protiv Japanke, Marin Jelačić protiv Nijemca, a Petar Krešimir Knežević protiv Kenijca!

U UTORAK, 5. OŽUJKA 2024. HRVATSKI BOKSAČI I BOKSAČICE STARTAJU NA OLIMPIJSKIM KVALIFIKACIJAMA U BUSTO ARSIZIJU Sara Beram protiv Japanke, Marin Jelačić protiv Nijemca, a Petar Krešimir Knežević protiv Kenijca!

U talijanskom Busto Arsiziju počela su natjecanja na 1. svjetskom kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre u Parizu 2024. Olimpijske kvalifikacije u Busto Arsiziju, u sedam muških težinskih kategorija i šest ženskih, uz sudjelovanje 632 boksača i boksačice iz 114 svjetskih reprezentacija, traje do 11. ožujka 2024.

Hrvatsku predstavljaju dvije boksačice i četiri boksača, a prve nastupe naši reprezentativci imat će u utorak, 5. ožujka 2024. godine, kada se u eliminacijskim mečevima bore Marin Jelačić (63,5 kg), Petar Krešimir Knežević (67 kg) i Sara Beram (60 kg).

MARIN JELAČIĆ (22, Pauk Split) u poluvelter kategoriji do 63,5 kg borit će se u utorak, 5. ožujka poslijepodne u 1/32 finala protiv Assana Hansena (Njemačka). U poluvelter kategoriji ukupno je 59 boksača, a za plasman na Olimpijske igre Marin bi morao pobijediti četiri borbe. Nijemac Assan Hansen ima 24 godine, a premda se nije borio na velikim prvenstvima, ima rezultate za respekt s jakih međunarodnih natjecanja (finalist Bocskai memorijala u Debrecenu 2023. i finalist Eindhoven Cupa 2022.).

PETAR KREŠIMIR KNEŽEVIĆ (20, Sv. Donat Zadar) u polusrednjoj kategoriji do 71 kg borit će se u utorak, 5. ožujka poslijepodne u 1/32 finala protiv Bonifacea Maina Mugandea (Kenija). U polusrednjoj kategoriji za Olimpijske igre bori se 70 boksača i za plasman treba izboriti četiri pobjede do polufinala. Kenijac Boniface Maina Mugande (31) nema ni 10 registriranih mečeva na međunarodnoj sceni, 4 pobjede i pet poraza, a lani je na Svjetskom prvenstvu u Taškentu upisao jednu pobjedu.

SARA BERAM (28, BK Petar Zrinski Zagreb) u kategoriji do 60 kg borit će se u utorak, 5. ožujka u prijepodnevnom programu u 1/16 finala protiv Ayake Kaguchi (Japan). U Sarinoj kategoriji su 42 boksačice, Sara je bila slobodna u prvom krugu, a Japanka Kaguchi pobijedila je s jednoglasnom odlukom 5:0 Indijku Jaismine Jaismine. Već to dovoljno pokazuje o kakvoj se kvalitetnoj suparnici radi čim je uvjerljivo svladala predstavnicu svjetske velesile u ženskom boksu, Indije. Sara će za plasman na Olimpijske igre također trebati četiri pobjede (iz 60 kg plasirat će se tri boksačice).

NIKOLINA ĆAĆIĆ (23, Omega Zagreb) u kategoriji do 57 kg borit će se u četvrtak, 7. ožujka prijepodne u 1/16 finala protiv Zichun Xu (Kina). Naša olimpijka iz Tokija 2021., Nikolina bila je slobodna u 1/32 finala, a Kineskinja Zichun Xu s uvjerljivih 5:0 pobijedila je Kubanku Legnis Calu. Kineskinja Xu ima 27 godina, nastupila je lani na Svjetskom prvenstvu u Indiji i na Azijskim igrama. Još 2019. godine bila je pobjednica na Svjetskim vojnim igrama u Wuhanu. Nikolina za plasman na Olimpijske igre treba izboriti finale (dvije boksačice s plasmanom u 57 kg), a za to će joj trebati tri pobjede.

MARKO ČALIĆ (36, Pula) u teškoj kategoriji do 92 kg borit će se u četvrtak, 7. ožujka poslijepodne u 1/16 finala. Naš najiskusniji reprezentativac čeka pobjednika meča (srijeda, 6. III.) između Adriana Paolettija (Australija) i Vagkana Nanitzaniana (Grčka), obojice boksača s vrijednim međunarodnim uspjesima. U teškoj kategoriji do 92 kg je 44 boksača i Čaliću su za olimpijsku vizu potrebne tri pobjede.

LUKA PRATLJAČIĆ (26, Osijek) u superteškoj kategoriji +92 kg borit će se u srijedu, 6. ožujka poslijepodne u 1/16 finala. Hrvatski prvak borit će se za ulazak među 16 protiv Ukrajinca Dmytra Lovchynskyija (25). Ukrajinac spada u vrh europskih superteškaša, bio je prvak Europe U-22 u Italiji 2021. godine, nedavno i pobjednik Bocskai memorijala u Debrecenu, a na Europskim igrama 2023. u Krakovu u prvom kolu eliminirao ga je Španjolac Ghadfa.

 

Najnovije vijesti

Pretraživanje