SVJETSKO PRVENSTVO ZA BOKSAČICE Nikolina Ćaćić i Sara Kos borit će se s najboljima u Istanbulu za nagrade od 100.000 dolara

SVJETSKO PRVENSTVO ZA BOKSAČICE Nikolina Ćaćić i Sara Kos borit će se s najboljima u Istanbulu za nagrade od 100.000 dolara

Svjetska boksačka federacija AIBA potvrdila je termin Svjetskog prvenstva za seniorke – od 4. do 19. prosinca 2021. godine u Istanbulu (Turska).

Dugo se kalkuliralo hoće li se ovogodišnje Svjetsko prvenstvo za boksačice zbog pandemijskih mjera uopće održati ili će se prolongirati za početak 2022. godine. Odluka je sada konačna i najbolje svjetske boksačice borit će se za svjetske medalje i titule u prvoj polovici prosinca ove godine.

Po potpuno istom principu koji je za Svjetsko prvenstvo seniora u Beogradu (24. listopada do 6. studenoga 2021.) uveo novi predsjednik AIBA-e Umar Kremljev, najbolje boksačice bit će bogato premirane.

U 12 težinskih kategorija nove svjetske prvakinje uz zlatnu medalju osvojit će po 100.000 dolara, za srebro po 50.000 dolara, a osvajačice brončanih medalja zaradit će po 25.000 dolara!

Koje Hrvatice mogu konkurirati za medalje i najveće nagrade u povijesti ženskog boksa? Koliko nas uopće boksačica može predstavljati na Svjetskom prvenstvu u Istanbulu od 4. do 19. prosinca 2021? Izbornik ženske reprezentacije Ante Matas kaže:

“Objektivno, imamo dvije boksačice međunarodne klase koje se mogu nositi s najjačom svjetskom konkurencijom. To su olimpijka Nikolina Ćaćić i Sara Kos. Ostale djevojke pokazale su se u lijepom svjetlu na nedavnom državnom prvenstvu, bilo je krasno vidjeti kako se prijavilo puno boksačica, imamo i perspektivnih juniorki, no sve su to još premlade cure i s premalo iskustva da bi se mogle boriti protiv najboljih na svijetu. Njihov odlazak na SP bio bi preuranjen i možda koban korak za daljne karijere, pogotovo što je ostalo vrlo malo vremena za ozbiljnu pripremu”, kaže izbornik Matas.

Nikolina Ćaćić (21), svjetska i europska viceprvakinja u mlađim seniorkama, prva hrvatska olimpijka u povijesti, za Svjetsko prvenstvo u Istanbulu konkurirat će u kategoriji do 52 kg, za razliku od olimpijske kategorije u kojoj je nastupila u Tokiju do 57 kg. Nikolina i njen trener Franjo Kristić svjesni su da joj puno više odgovara niža težinska kategorija i da bi u njoj mogla pokazati najviše od svog boksa.

Nedavno je Nikolina Ćaćić nastupila na Prvenstvu Hrvatske i suvereno osvojila titulu najbolje boksačice PH-a i sedmi uzastopni naslov državne prvakinje, ovaj put u kategoriji do 54 kg jer do 52 nije imala adekvatnu suparnicu.

U kategoriji do 63 kg za Svjetsko prvenstvo konkurira prvakinja Sara Kos (26) koja je također ponovo osvojila zlatnu medalju na Prvenstvu Hrvatske, a ove godine imala je niz sjajnih rezultata međunarodne vrijednosti – impresivno je osvojila svjetski ugledan turnir Beogradskog pobjednika s četiri velike pobjede u četiri dana, a postala je i prvakinja Balkana na prvenstvu u Zagrebu. Imala je i niz priprema i provjera u Italiji, Mađarskoj, Rusiji, Crnoj Gori, Poljskoj….

Svakako bi ozbiljna kandidatkinja za visoke ambicije na SP-u bila iskusna Splićanka Marija Malenica (ove godine prvakinja Balkana i olimpijska kandidatkinja koja se bespoštedno borila na kvalifikacijama u Parizu), no Marija je ovoga ljeta preselila u London gdje trenira i radi i posvetila se profesionalnoj karijeri. Za kojih mjesec dana očekuje i prvi meč u profi-ringu.

Izbornik Ante Matas koji je Mariju vodio u splitskom Pit Bullu kaže:

“U kontaktu sam s Marijom, a naravno da s distance ne mogu imati kompletan uvid u njenu formu i u programe koje sada radi. Profesionalna karijera joj je prioritet, pa nije mogla doći na naše državno prvenstvo, a zbog profi-obveza nema ambicija ni za nastup na Svjetskom prvenstvu. To će biti najjače moguće natjecanje, na SP se ne ide na izlet i ne može nastupiti tko nije apsolutno fokusiran i spreman fizički i psihički. U ovom trenutku realno je da će Hrvatsku predstavljati Nikolina i Sara”, zaključio je Ante Matas.

Motiv za naše djevojke, kao i za sve najbolje boksačice iz cijelog svijeta, ne može biti veći – zlato nosi 100.000 dolara, srebro 50.000, a i bronca vrijedna 25.000 dolara već je u rangu ozbiljnih premija za profesionalne boksačice.

Izbornik Ante Matas (desno) sa svojim boksačicama splitskog Pit Bulla dominirao je na nedavnom Prvenstvu Hrvatske za žene održanom na Jarunu

Najnovije vijesti

Pretraživanje