SP: Očekujemo da cure daju sve od sebe

I u ženskom boksu organiziraju se natjecanja na koja se bez obzira na rezultat, uz pomoć saveza, mora otići. Jedno takvo je i Svjetsko prvenstvo koje će se održati u Indiji. Izbornik Josip Cerovec vodit će tim u kojem će biti svega tri boksačice.

“Na prvu ruku to je uistinu malen broj. Do toga je došlo jer je u posljednji trenutak nastup otkazala Sara Beram zbog poteškoća koje trenutno ima sa svojim mladićem. Ali ne bih ulazio dublje u razloge Sarinog otkazivanja. Ja se uzdam u djevojke koje sada imamo i kojima treba vjerovati.

A to su?

Do 51 kg Anamarija Čvrk, do 54 kg Željana Piteša te u kategoriji do 64 kg Maja Šarić. Ja sam duboko uvjeren da one u Indiji mogu nešto učiniti. Prije Indije imale su dovoljno mečeva i nastupa na turnirima. Uz motivaciju što nastupaju za Hrvatsku, tu je dodatni adrenalin da se dokažu u borbama sa suparnicama koje u domovini nemaju. Da bi bilo bolje, nužno je kvalitetno pojačati rad u seniorskom uzrastu gdje ih ima svega nekoliko. Nakon što prerastu uzrast kadetkinja, mlađih seniorki i juniorki, od nečega moraju i živjeti. Stoga je na žalost, nepisano pravilo da sa seniorskim stažom njihova karijera prestaje.

Novo je ime Anamarija Čvrk?

Ona se razvija u dobru boksačicu. Njena forma je u uzlaznom stupnju i ona bi trebala biti sa svojih 20 godina vođa nove generacije. Reprezentacija se mora graditi na mlađim seniorkama iz koje bi se uz malo sreće morala izgraditi baza za seniorke.

Željana i Maja na turnirima su uglavnom nastupale…

Koliko je ženski boks razvijen u Hrvatskoj one su na bližim turnirima bile dobre. Kada su odlazile vani, gdje se vrti više novaca, unaprijed se zna rasplet. Kada se usporede sredstva koja se ubrizgavaju u ženski boks u Indiji, Engleskoj, Poljskoj jasno je da milijuni eura moraju donijeti kvalitetu i moć. Mi se moramo tješiti da imamo dobre juniorke i mlađe seniorke koje moraju proći zahtjevna prvenstva koja su u biti samo etapa u školi nužnog sazrijevanja. Da bi se dobio međunarodni materijal, u klubovima se mora kvalitetnije raditi. A da bi do toga došlo treba šira baza koje mi nemamo te novci. HBS je učinio puno ali ni on ne može sve sam. Dug je i skup proces u kojem kadetkinja ako izdrži postaje uspješna i iskusna seniorka.

Svjetsko prvenstvo?

U Indiju ne idemo radi egzotičnog putovanja. Osobno očekujem da Anamarija Čvrk prođe prvo kolo i onda pokaže talent koji ima. Što se Željane i Maje tiče bude li imalo sreće u ždrijebu šanse za prolaz 1. kola postoje. Ako već na otvaranju prvenstva i naletimo na nekog od favorita siguran sam da će cure dati sve od sebe te da suci neće lako gomilati bodove za pobjedu suparnice.

Tko će biti tu još od trenera?

Indija je daleko i puno se dana mora biti daleko od kuće i poslova od kojih se živi. Mi smo amateri koje samo entuzijazam tjera dalje. Nadam se da ću prije ulaska u avionipak imati kraj sebe kolegu koji će mi pomoći da cure maksimalno pripremimo za otvaranje Svjetskog prvenstva.