Sjajan završetak Zlatne rukavice Vojvodine

Proteklog je vikenda naša mlađe seniorska reprezentacija u Suborici ostvarila zapažen rezultat na jednom od jačih međunarodnih turnira u Svijetu. na kraju čak 22 zemlje sa tri kontinenta poslale su u Srbiju svoje boksače na 37. izdanje Zlatne rukavice Vojvodine.

Sam rezultat hrvatske reprezentacije sa konačnih dva zlata i dvije bronce uspjeh je vrijedan pažnje. Osobito kad se zna da je naš predstavnik Gabrijel Veočić još proglašen za najboljeg stranog boksača turnira.

A kada je i podrobnije pogledaju nastupi boksača Lijepe naše, ne možemo biti ponosniji na rad i uspjeh iz cijele Hrvatske. Već spomenuto zlato Gabrijela Veočića, člana BK Brod iz Slavonskog Broda, pokazuje njegovu konstantu u uspjesima. Juniorski viceprvak Europe, u ovoj posljednjoj godini dobne skupine mlađih seniora odlično se sprema za Europsko prvenstvo, koje će ovog rujna biti u Bugarskoj. Gabi je odradio sjajne četiri borbe do zlata. U prvom kolu svladao je Indijca, pa su ‘pali’ Rumunj i Poljaka, da bi na kraju u uzbudljivom finalu savladao Bugara Nikolaya Zafirova, kojeg je već pobjeđivao na Bugarovom domaćem terenu. U finalu Zafirov je djelavao dobro, tehnički izbrušen, ali za razliku od Veočića, sa puno manje zadanih kvalitetnih udaraca. Naš prvak sasuo je kišu direkata i jednostavno ‘samljeo’ suparnika.

Drugo zlato, Diego Mamić, odradio je vjerojatno svoj turnir života. član BK Pula hrabro je odradio sva četiri meča natjecanja, a sa svojim prepoznatljivim defanzivnim stilom, s kažnjavanjem grešaka suparnika marljivo je gradio put do zlata. Prvo je ‘slistio’ Talijana, da bi nastavio sa još težim i višim suparnicima čak i kvalitetnije, te upisuje pobjede sa Rusom i Kazakhstancem. Za kraj imao je strašno jak susret sa Indijcem Ayalom Kumarom, a EUBC-ova stranica piše o tom nastupu, kao najboljoj borbi finala. Nadmudrivanje ova dva boksačka znalca, podiglo je publiku u Subotici na noge. Mamić je atraktivno odradio sve tri runde i slavio na bodove.

Bronca Petra Leskura u poluteškoj najavljuje nam da njegovo vrijeme tek dolazi. Petar je odlično radio cijeli turnir, ali njegovo forsiranje završetka na tijelo, nebi li ‘ispuhao’ suparnika na jetru, odnijelo mu je dio meča. Tako je u borbi za finale sa Europskim prvakom Ramazanom Dudajevim, jedini ostao na nogama sve tri runde i jedini pružio aktivni otpor i ugrozio Rusa u par situacija. Dudajev je zasluženo slavio, a kasnije je proglašen i najboljim tehničarem 37. Zlatne rukavica Vojvodine.

Nikolina Ćaćić (54 kg), nakon pauze zbog škole, u Vojvodinu je otišla nakon kratkih priprema. Uz trenera Franju Kristića Ćaćić je ove godine odradila par malih turnira i u Suboticu došla testirati se uoči europskog prvenstva. Nimalo lak start i susret za medalju s Ruskinjom Angelinom Glebovom. Odličan rad nogu i jaki direkti Nikolini su donijeli pobjedu i polufinale sa Indijkom Pooam. Interesantna činjenica da su i Ćaćić i Pooam postale lani u Mađarskoj viceprvakinje svijeta. Hrvatica u 57 kg, a Indijka u 54 kg. U nižoj kategoriji od uobičajene, u Srbiji je Nikolina boksala u 54kg prema odluci trenera. Nakon solidnog tempa, Ćaćić je ipak posustala pod konstantnim pritiskom Poonam, te se u Hrvatsku vratila s broncum. Prema riječima stručnog tima, bio je to dobar test, a sada kreću ozbiljne pripreme za Bugarsku.

Iako se nisu okitili medaljama, ostali hrvatski predstavnici u Subotici, pokazali su sjajnu formu. Velteraš Karlo Sabljić jurnuo je na Mađara Zsolt Szamka i uvjerljivo slavio. Međutim, u borbi za medalju, Crnogorac Miloš Krasnići, koji je prethodno pobijedio prekidom, bio je prejak za Zagrepčanina.

Patrika Licula u poluvelteru ždrijeb nije mazio. Odmah mu je na početku dao izvrsnog  Brazilca Reis Olivieru. Puljanin je imao solidan početak, ali u  drugoj rundi probudio se njegov suparnik te je našeg boksača zaustavio prekidom na jetru.

Iako rezultatski ostatak djevojaka nisu postigle cilj, moramo reći kako su odlično odradile susrete sa puno iskusnijim suparnicama. Matea Lilić (+81) je također odlično krenula, međutim na upitna brojanja suca u ringu Ruskinja je slavila RSC-om.

Ivona Brnić digla je kilažu u 75 kg i odmah ždrijebom na kasniju prvakinju Kazakhstanku Milanu Rudenko. Usprkos porazu, Ivona se odlično nosila sa Kazakhstankom, te i dobila bodove kod nekolicine sudaca. Ostavila je srce u ringu i zaista pokazala da može parirati svakoj protivnici. Dovoljno je reći da je Kazakhstanka u finalu pobijedila prekidom Indijku Chanu.

Ovaj veliki uspjeh donio je i pozitivne vibracije kod Izbornika Pere Veočića i trenera Brnića, Ćalića i Krstića, koji su odlično odradili svoj dio posla. Također, daje nam nadu da bi se reprezentacija Hrvatske iz Bugarske sa Europskog prvenstva mogla vratiti sa odličjima.