SA SVJETSKOG PRVENSTVA ISPAO JOŠ JEDAN HRVATSKI TEŠKAŠ Toni Filipi treći put izgubio od neugodnog Talijana

Nastavila se neugodna serija hrvatskih boksača na Svjetskom prvenstvu u Beogradu, od natjecanja se u prvoj borbi oprostio i peti naš predstavnik, a kao i Marko Milun, jedan od aduta za završne borbe i visok plasman.

Toni Filipi (25), naš prvak u teškoj kategoriji (92 kg) u prvom nastupu oprostio se od beogradske Štark Arene.

Stasiti Zadranin iz BK Gladijatora u 1/16 finala protiv talijanskog prvaka Aziza Abbesa Mouhudiinea (23) eliminiran je jednoglasnom odlukom sudaca, premda tijek borbe ne odgovara naizgled glatkoj pobijedi kvalitetnog Talijana.

U taktiziranju u prvoj rundi, u kojoj je Filipi strpljivo čekao priliku za napad i brze serije iz bliskog kontakta, a pokretni Talijan plesao, bacao pojedinačne udarce i pokušavao iskoristiti trenutak neopreznosti Filipija, suci su bodovali 10:9 u korist Talijana, možda i zbog jednog dugog direkta koji je prošao Talijanu sa zvukom gonga.

U drugoj je Toni polako preuzimao kontrolu, bolje ulazio i prolazio kroz gard Mouhudiinea, držao inicijativu, a opet su suci dodijelili rundu Talijanu sa 3:2!? Mouhudiine se odlično kretao, mijenjao pravce i teatralno se pravio kako se poigrava, a kad je vidio da mu to donosi prednost, pa makar i bez konkretnog učinka, nije imao razloga mijenjati taktiku koja donosi bodove.

U trećoj je Filipi iz bodovnog zaostatka preoprezno krenuo po preokret, čekao priliku kako bi prišao i uzdrmao talijanskog teškaša, a ovaj se i dalje vješto izmicao, ili pravodobno zatvarao i čuvao dobitak, bacao daljinske kontre i na kraju dobio i tu rundu 4:1 (?!) i završnu naklonost svih pet sudaca (triput 29:28, dvaput 30:27).

Talijan Mouhudiine je sad već “crna mačka” za Filipija, ovo mu je treći poraz na velikoj sceni, 0-3 i očito mu ne leži brzi, provokativni i neugodni Mouhudiineijev stil.

Ždrijeb koji mu je dodijelio protivnika s kojim ima loša iskustva nije bio naklonjen Toniju Filipiju, kao ni suci u ovom meču koji su u Talijani gledali favorita, a Filipi ga nije uspio prisiliti na teža iskušenja.

Na žalost, Hrvatska je ostala bez još jednog aduta koji se upravo u Beogradu nadao proboju prema vrhu i najvišem plasmanu.

Čestitke Toniju za borbeni pristup i želju kojom je tražio put do pobjede, a s trenerom Tomom Kadićem, na žalost, nije pronašao dobitnu formulu za prekid crne serije s ozbiljnim talijanskim teškašem, koji je našim reprezentativcima odlično poznat i sa zajedničkih priprema u talijanskom olimpijskom centru u Asizu.