REAKCIJE NA ŽDRIJEB I IZJAVE TRENERA Nikolina i Luka na putu do postolja moraju pobijediti najbolje

Ždrijeb, imena suparnika i raspored borbi naših olimpijaca Nikoline Ćaćić (20) i Luke Plantića (24) su poznati – slijedi im trnovit put do medalje, koja bi za njih i hrvatski boks bio uspjeh za povijest – a to su znali i čim su se kvalificirali na Olimpijske igre.

Konkurencija je najjača moguća – u Nikolininoj perolakoj kategoriji do 57 kg bori se 21 boksačica, a u Lukinoj poluteškoj do 81 kg ukupno 22 vrhunska poluteškaša.

Nikolina Ćaćić u ring u Kokugikan Areni ulazi u podnevnom programu u subotu, 24. srpnja u zoru po hrvatskom vremenu (u 4.15 sati) i zbog toga večer prije neće biti na Svečanom otvaranju Igara 32. Olimpijade.

U drugom meču ukupno na boksačkom turniru u Tokiju prva protivnica joj je mlada Amerikanka Yarisel Ramirez (21), porijeklom Kubanka rođena u Guantanamu, svjetska juniorska prvakinja iz 2015. i brončana s Panameričkih igara 2019. godine.

Trener Franjo Kristić komentirao je ždrijeb:

“Ne znam tko je Amerikanka niti tko je Kanađanka, eventualna sljedeća suparnica. Ne namjeravam ih previše gledati niti analizirati. Ako Nikolina namjerava biti prva, mora ih sve pobijediti, tako da idemo u meč s Amerikankom, pa ćemo vidjeti kako dalje”, kaže trener Kristić.

Nikolina je već napravila pothvat kao prva Hrvatica koja se plasirala na Olimpijske igre, a prođe li vrhunske suparnice u eliminacijskim rundama, mladu Amerikanku, pa iskusnu Kanađanku Caroline Veyre (32) u ponedjeljak, 26. srpnja, na putu do medalje čekat će je Talijanka Irma Testa, po stručnim procjenama, najbolja boksačica u perolakoj kategoriji na svijetu (pobijedila je Nikolinu jednoglasnom odlukom nedavno u Parizu) ili sjajna Irkinja Michaela Walsh (europsko srebro i bronca).

Luka Plantić olimpijsku avanturu otvara u nedjelju, 25. srpnja u 13.25 sati po hrvatskom vremenu (večernji program u Kokugikan Areni u 20.25 satiprotiv Adela Rivada Odaija Alhindawija (29) iz Jordana, pobjednika azijskih kvalifikacija održanih upravo u Jordanu i brončanog s Azijskih igara 2014. godine.

Uzgred, naš odlični trener juniorske reprezentacije iz BK Nokauta je Jordanac Yousef Hasan koji Luki i treneru Bašiću može dati korisne informacije.

Trener Tomislav Bašić kaže o ždrijebu poluteške kategorije:

“Zadovoljni smo ždrijebom. Mogao je biti lakši, ali i teži. Sad ćemo se fokusirati na Jordanca i samo nas on zanima. Bude li to kako planiramo, možemo razmišljati unaprijed, ali sad smo fokusirani na prvi meč”, kaže u prvoj reakciji Bašić.

Sljedeći Lukin protivnik u osmini finala, u srijedu, 28. srpnja bio bi Meksikanac Rogelio Romero Torres (26), meksički marinac i brončani s Panameričkih igara, a u četvrtfinalu, u borbi za odličje vjerojatno bi imao meč karijere protiv Kubanca Arlena Lopeza (28), olimpijskog pobjednika iz Rija 2016. i svjetskog prvaka u srednjoj kategoriji, te zlatnog s Panameričkih igara koji se 2019. godine prebacio u polutešku da bi napredovao i ponovio uspjehe iz srednje kategorije.

Za neustrašivog borca Luku Plantića vrijedi kao i za mladu lavicu Nikolinu Ćaćić – žele li na postolje, moraju pobijediti najbolje! Opterećenje i pritisak medalje nitko im ne postavlja, oni sami žele najviše. Sretno!

Veliki uspjesi bit će već startne pobjede – Nikolini nad Amerikankom Ramirez, a Luki nad Jordancem Alhindawijem.