RASPODJELA MEDALJA U TOKIJU Kubancu Lopezu trijumf u Lukinoj kategoriji, Japanki zlato u Nikolininoj

RASPODJELA MEDALJA U TOKIJU Kubancu Lopezu trijumf u Lukinoj kategoriji, Japanki zlato u Nikolininoj

Na olimpijskom boksačkom turniru u Tokiju u tijeku su završne borbe za medalje. Odličja su podijeljena i okončane su borbe u obje kategorije u kojima su nastupali hrvatski predstavnici – Nikolina Ćaćić u perolakoj kategoriji do 57 kg i Luka Plantić u poluteškoj kategoriji do 57 kg.

Oboje su upisali plasman u osminu finala, po jednu pobjedu i poraz, s tim da je podijeljena sudačka odluka 4:1 na štetu Plantića protiv Meksikanca Romera bila jedna od brojnih dvojbenih i kontroverznih u boksačkom olimpijskom turniru kojeg vodi Boxing Task Force Međunarodnog olimpijskog odbora.

Znatno glasnije od evidentne nepravde prema jedinom hrvatskom boksaču odjeknuli su ipak protesti Francuskog boksačkog saveza za eliminaciju njihovog superteškaša Alieva protiv Britanca Frazera Clarkea u četvrtfinalu ili izbacivanje šesterostruke svjetske prvakinje, Indijke Mary Kom koja je u kategoriji do 51 kg ostala bez medalje u Tokiju premda je bodovno pobijedila u dvije od tri runde (a i treća podijeljena je bila vrlo diskutabilna).

Nakon četvrtfinala, u zoni raspodjele medalja, suci Boxing Task Forcea IOC-a počeli su ipak ujednačenije i logičnije bodovati mečeve, možda i intervencijom Međunarodnog olimpijskog odbora IOC-a koji je baš zbog sudačkih malverzacija na OI u Riju 2016. razvlastio Svjetsku boksačku federaciju AIBA-u da vodi olimpijsko boksačkog natjecanje.

U Plantićevoj poluteškoj kategoriji do 81 kg novi olimpijski pobjednik je Kubanac Arlen Lopez (28), zlatni iz Rija 2016. u srednjoj kategoriji, čime je postao jedan od malobrojnih boksača u povijesti koji su osvajali olimpijske titule u dvije različite kategorije.

Kubanac Lopez nesuđeni je Plantićev suparnik u četvrtfinalu, no suci su mu u ring poslali Meksikanca Romera kojeg je svladao jednoglasno 5:0, a Lukin agresivni stil borbe svakako bi mu puno manje odgovarao.

Lopez je u borbi za zlato pobijedio Britanca Benjamina Whittakera koji je do finala i srebra prolazio također podijeljenim odlukama, a i Lopez je u finalu bio uvjerljiviji od konačnih 4:1. Završni meč dva izrazita tehničara bio je pritom znatno manjeg intenziteta od, primjerice, kreševa između Plantića i Meksikanca Romera u osmini finala.

Srebrnog Whittakera upravo je Luka Plantić deklasirao na olimpijskim kvalifikacijama u Parizu, kada su mu suci preglasavanjem 3:2 oteli zasluženu pobjedu nad Britancem koji prelazi u profi-ring. Bronce u poluteškoj kategoriji iz Tokija nose Kubanac koji nastupa za Azerbejdžan Loren Berto Alfonso Dominguez i Rus Imam Khataev.

U Nikolininoj dosadašnjoj kategoriji do 57 kg (Ćaćić će se spustiti u nižu do 52 kg već za Svjetsko prvenstvo) nova olimpijska pobjednica je Japanka Sena Irie koja je u finalu pobijedila Filipinku Nesthy Petecio.

Filipinka je prije toga u polufinalu sa 4:1 nadjačala najbolju europsku boksačicu u toj kategoriji, Talijanku Irmu Testu koja je s broncom osvojila prvu medalju za talijanski ženski boks, a upravo bi ona čekala našu Nikolinu u četvrtfinalu (dočekala Kanađanku Caroline Veyre). Drugu broncu nosi Britanka Karriss Artingstall.

U finalu uvijek najatraktivnije, superteške kategorije borit će se Amerikanac Richard Torrez Jr. i Uzbekistanac Bakhodir Jalolov. Uzbekistanac je u polufinalu prekidom riješio meč protiv Britanca Frazera Clarkea koji je na olimpijskim kvalifikacijama u Parizu jednoglasno, uz dva brojanja, eliminirao našeg Marka Miluna.

Iskusnog Britanca (sparing-partner Joshui i Joyceu) do medalje u Tokiju gurnuli su suci (diskvalifikacija Francuza u četvrtfinalu), no u polufinalu protiv Jalolova nije imao šansi, premda je u jednom trenutku uspio uzdrmati dominantnog Uzbekistanca – sudac u ringu u trećoj je označio kraj prekidom zbog Clarkoeve posjekotine arkade.

Amerikanac Torrez osigurao je SAD-u prvu superteškašku medalju nakon OI 1988. godine, a u polufinalu je razornim udarcima slomio Kazahstanca Kunkabayeva. Rasjekao mu je i nos i nakon brojanja i zbog težine ozljede sudac je opravdano prekinuo neravnopravni meč.

Kubanci su uz Lopezovo zasad osvojili i drugo zlato u velter kategoriji do 69 kg – Roniel Iglesias u finalu je sa 5:0 bio bolji od Britanca Pata McCormacka.

Benjamin Whittaker (Velika Britanija) nosi srebro iz Tokija, a na kvalifikacijama u Parizu deklasirao ga je naš Luka Plantić kad su suci preglasavanjem darovali pobjedu Britancu (EUBC/AFP)

Nikolina Ćaćić (plava) protiv brončane olimpijke Irme Teste na kvalifikacijama u Parizu

Najnovije vijesti

Pretraživanje