Pismo Predsjednika Pauletića

Gospodin Ho Kim, izvršni direktor AIBA-e, poslao je službenu suglasnost da se na seniorskom boksačkom prvenstvu Hrvatske, od 17-21. travnja u Zadru, mogu skinuti kacige.

Hrvatski boksački savez već je najavljivao skidanje kaciga, a sad smo dobili i službenu suglasnost, pa će ovo nacionalno prvenstvo u Zadru biti među prvima u svijetu prema novim pravilima, bez kaciga.

Napominjemo kako se odredba o skidanju kaciga odnosi samo na seniore u muškoj konkurenciji, dok će boksačice svih dobnih uzrasta, te boksači u juniorskoj i kadetskoj konkurenciji, i dalje nositi kacige.

Šef medicinske komisije AIBA-e, američki liječnik Charles Butler, predočio je 27. siječnja ove godine u Lausanni rezultate opsežnog istraživanja (analizirano je 15 tisuća rundi) koji su pokazali da je u WSB-u gdje se, podsjećamo, boksa bez kaciga, bilo procentualno čak manje teških ozljeda glave i mozga nego u amaterskom boksu, s kacigama. Bilo je, doduše, što je i razumljivo, znatno više pucanja arkada i lakših ogrebotina, pa je zato odlučeno da se mlađi uzrasti i žene nastave boriti s kacigama, jednostavno zato da bi se zaštitili i od tih relativno bezazlenih ozljeda.

Trenerima svih klubova prenosimo osnovne upute da bi se izbjeglo povećanje broja pucanja arkada i lakših ogrebotina:
1. Prilikom ulaska u izmjenu udaraca, neka boksači ne srljaju glavom naprijed!
2. U samom klinču boksači trebaju biti posebno oprezni, zbog mogućih ozljeda od udarca laktom, glavom itd!

Prema istraživanju dr. Butlera, čak 85 posto pucanja arkada, ogrebotina i lakših ozljeda sličnog tipa nastaju u samom klinču, npr. od udaraca laktom, sudara glavama i slično, pa je osobito važno da boksači paze na točku 2, odnosno na ponašanje u klinču.
.
AIBA će za ovu priliku u Zadar poslati R&J instruktora koji će održati seminar dva dana prije natjecanja, te jednog člana medicinske komisije koji će biti liječnik uz ring, jer je ovo prvo natjecanje otvorenog boksa u Hrvatskoj bez kaciga.

Srdačan pozdrav hrvatskoj boksačkoj obitelji

Robert Pauletić
predsjednik HBS-a