PRVENSTVO BALKANA Noa Ježek i Matej Uremović osigurali polufinala i medalje, Mamić i Poturović nisu uspjeli

U Boksačkom centru Zagreb počelo je Prvenstvo Balkana u boksu za seniore i seniorke (6. do 9. svibnja 2021.) na kojem sudjeluje deset država jugoistočne Europe. Prvog dana natjecanja borila su se četiri hrvatska predstavnika.

Nakon prvog dana dvojica naših boksača osigurali su polufinalne borbe i medalje, Noa Ježek (75 kg) i Matej Uremović (81 kg), a dvojica Diego Mamić i Filip Poturović nisu uspjeli. U petak, 7. svibnja uz Ježeka u polufinalu, među konopce ulaze Filip Kolak (56 kg), Petar Cetinić (69 kg) i Marko Milun (+91 kg).

Kategorija 60 kg: Puljanin Diego Mamić u lakoj kategoriji namjerio se na vrlo teškog suparnika, reprezentativca Albanije Krenara Zanelija. Naš prvak napao je otpočetka, pokušavao zagospodariti ringom, no Zaneli se pokazao kao odličan boksač brzih nogu i brzih ruku, vrlo pokretan i hitar, s više iskustva od hrvatskog reprezentativca. Zadavao je čiste udarce, uvijek imao koji više u razmjenama i koliko god se vidjelo da mladi Mamić izvlači maksimum iz sebe i drži ravnotežu, Albanac je pobijedio podijeljenom odlukom sudaca 4:1. Mamić se oprostio od prvenstva i medalje.

Diego Mamić (desno) izgubio je od reprezentativca Albanije podijeljenom odlukom

Kategorija 64 kg: Filip Poturović dobio je u ždrijebu vrlo čvrstog i pokretnog boksača Kosova, Shpetima Bajokua. Poturović, iskusni borac iz Nove Gradiške,  vrlo dobro se držao u prve dvije runde, hrabro ulazio u razmjene udaraca, a kosovski boksač nije posustajao ni u trećoj rundi u kojoj je još energičnije napao i za koju mu je ostalo više snage. Poturović je djelovao umornije u završnoj rundi i suci su Bajokua jednoglasnom odlukom proglasili pobjednikom.

Čvrsti Filip Poturović (plavi) u borbenom, izjednačenom meču izgubio je od reprezentativca Kosova Bajokua

Kategorija 75 kg: Hrvatski viceprvak Noa Ježek od prve je sekunde nametnuo silovit ritam protiv Stefana Savkovića iz Crne Gore i natjerao ga na povlačenje. Agresivni i vrlo agilni Ježek u prve dvije runde snažnim, čistim direktima i krošeima uveo je Crnogorca u probleme, a dominaciju je potvrdio i u trećoj rundi. Ježek je pobijedio jednoglasnom odlukom sudac 5:0, pružio odličan boks i visoku pripremljenost i zasluženo osigurao medalju na Prvenstvu Balkana. U polufinalu, u petak 7. svibnja za proboj u finale mora ponoviti takav meč jer se bori s vrlo kvalitetnim boksačem Srbije, Sandrom Poletanom.

Noa Ježek (plavi) sjajno je odradio meč protiv reprezentativca Crne Gore i osigurao polufinale i medalju

Kategorija 81 kg: Riječanin Matej Uremović, viceprvak Hrvatske u poluteškoj kategoriji uvjerljivo je i dominantno pobijedio u meču protiv reprezentativca Makedonije Arsima Etemija. Uremović je otpočetka do kraja kontrolirao meč, bio bolji u sve tri runde i u serijama zadavao ubojite udarce Etemiju i apsolutno zasluženo slavio jednoglasnom odlukom sudaca 5:0. Uremović je Hrvatskoj osigurao drugu medalju na Prvenstvu Balkana, a u polufinalu, u subotu, 8. svibnja borit će se za finale protiv Slovenca Gregora Starešiniča.

Matej Uremović (plavi) dominirao je u sve tri runde protiv boksača Makedonije i zasluženo slavio 5:0

SVI REZULTATI – PRVI DAN

RASPORED DRUGI DAN – PETAK, 7. SVIBNJA