PRVENSTVO BALKANA-FINALA Toni Filipi i Marko Milun prvaci, zlatna Marija Malenica prvakinja i najbolja boksačica

PRVENSTVO BALKANA-FINALA Toni Filipi i Marko Milun prvaci, zlatna Marija Malenica prvakinja i najbolja boksačica

U Boksačkom centru Zagreb završeno je Prvenstvo Balkana za seniore i seniorke (6.-9. svibnja 2021.) na kojem je sudjelovalo 10 zemalja jugoistočne Europe. U nedjeljnim finalima nastupilo je pet hrvatskih boksača i dvije boksačice, olimpijske kandidatkinje.

Toni Filipi u teškoj kategoriji 91 kg i Marko Milun u superteškoj +91 kg novi su prvaci Balkana, a naš olimpijski adut Milun to je postao na posebno impresivan način – u finalu je nokautirao Srbina Babića, kao i u polufinalu predstavnika BiH Pešteka.

Splićanka Marija Malenica dodala je još jedno zlato, okrunila se titulom prvakinje Balkana u kategoriji 60 kg, a zlatnu medalju i titulu u subotu, 8. svibnja osvojila je i Sara Kos u kategoriji 64 kg.

Olimpijska kandidatkinja Marija Malenica proglašena je i najboljom boksačicom Prvenstva Balkana! Najboljim boksačem proglašen je srpski reprezentativac, Rus Vladimir Mirončikov koji je u poluteškoj kategoriji svladao našeg Uremovića.

U nedjeljnim finalima poraženi su Petar Cetinić (69 kg), Noa Ježek (75 kg) i Matej Uremović (81 kg), kao i Nikolina Ćaćić (57 kg) i osvojili su srebrne medalje.

SVI REZULTATI FINALA, NEDJELJA, 9. SVIBNJA

SVI OSVAJAČI MEDALJA NA PRVENSTVU BALKANA

U nastavku su mečevi svih hrvatskih boksača i boksačica u finalima u nedjelju, 9. svibnja:

Marija Malenica, najbolja boksačica Prvenstva Balkana, dopredsjednik HBS-a general u miru Mladen Mikolčević i predsjednik ZBS-a Nenad Ivanković FOTO: Laura Zorko/Kontura

Predsjednik HBS-a Bono Bošnjak, najbolja boksačica Marija Malenica, Nenad Ivanković, najbolji boksač Vladimir Mirončikov i general u miru Mladen Mikolčević FOTO: Laura Zorko/Kontura

 

 

Kategorija 69 kg: Petar Cetinić – Denis Nurja (Albanija) TKO 2. runda

Borbeni Petar Cetinić namjerio se na čvrstog i opasnog Albanca Nurja koji je i u polufinalu prekidom pobijedio Srbina Toskića. Koliko god srčano napao, Riječanin je naletio na zid, već u prvoj rundi primio nekoliko opakih udaraca Albanca, u drugoj mu se moralo i brojati,  a nakon nove razorne serije Nurje, zateturao je i ostao na podu. Cetiniću pripada srebro, albanski nokauter je novi prvak Balkana.

Petar Cetinić (plavi) namjerio se na iskusnog, odličnog albanskog nokautera Nurju i izgubio prekidom u drugoj rundi FOTO: Laura Zorko/Kontura

 

 

Kategorija 75 kg: Noa Ježek – Alban Beqiri (Albanija) 2:3

Noa Ježek imao je težak put do finala, pobijedio je predstavnike Crne Gore i Srbije, a najteži suparnik dočekao ga je u borbi za zlato, vrlo čvrsti i snažni udarač Albanac Beqiri. U potpuno izjednačenom meču Noa nije uspio nametnuti inicijativu, prve dvije runde bodovane su iskusnijem Albancu i koliko god Ježek pokušao sve u završnoj rundi, podijeljenom odlukom sudaca 3:2 pobjeda i titula pripali su Beqiriju.

Noa Ježek protiv Albanca Beqirija imao je treći vrlo jaki meč zaredom i u izjednačenoj borbi izgubio je podijeljenom odlukom sudaca 3:2 FOTOLaura Zorko/Kontura

 

 

 

 

 

Kategorija 81 kg: Matej Uremović – Vladimir Mirončikov (Srbija) 0:5

I Riječanin Uremović imao je dvije teške borbe do finala, prošao je Makedonca Etemija i Slovenca Starešiniča, a u okršaju za zlato dočekao ga je iskusni majstor Mirončikov, ruski boksač u reprezentaciji Srbije, koji je držao kontrolu od prve runde. Snažni i vrhunski tehnički školovani Rus snažnim udarcima u tijelo prolazio je kroz gard Uremovića, Matej je pokušao sve, no Mirončikov je bio bolji i zasluženo slavio jednoglasnom odlukom 5:0.

Iskusni Rus Mirončikov koji nastupa za Srbiju bio je bolji u završnom okršaju protiv Riječanina Uremovića FOTO: Laura Zorko/Kontura

 

 

 

 

 

Kategorija 91 kg: Toni Filipi – Indrit Laci (Albanija) 3:2

Naš odlični teškaš Toni Filipi postao je prvak Balkana u izjednačenom meču protiv Albanca Lacija. Filipi je s distance direktima skupljao bodove kroz sve tri runde, neutralizirao je nasrtaje jakog Albanca i podijeljenom odlukom sudaca slavio je zasluženo sa 3:2.  Zadao je više čistih udaraca, obranio se od jakih krošea Lacija i dodao novo zlato u bogatu kolekciju.

Toni Filipi s distance je direktima skupljao bodove protiv Albanca Lacija FOTO: Laura Zorko/Kontura

 

 

 

Osvajači medalja u teškoj kategoriji, zlatni Toni Filipi, Indrit Laci Albanija i Slovenac Aljaž Ban, s predsjednikom HBS-a Bonom Bošnjakom i savjetnikom HBS-a Juricom Runtićem FOTO: Laura Zorko/Kontura

Kategorija +91 kg: Marko Milun – Vladan Babić (Srbija) KO 1. runda

Hrvatski prvak u furioznom je naletu postao prvakom Balkana –  u polufinalu je nokautirao reprezentativca BiH Pešteka, a u finalu snažnog i iskusnog prvaka Srbije, Vladana Babića. Milun je uraganski ušao u meč, krenuo u silovite napade i već u prvoj rundi zadao nekoliko strahovitih udaraca Babiću. Nakon jakog desnog direkta i vezana dva lijeva krošea, Babić je zateturao i treneri su odmah ubacili ručnik i poštedili ga težih posljedica. Milun u vrhunskoj formi najavljuje olimpijske kvalifikacije u lipnju u Parizu.

Marko Milun razornom je serijom direkata i krošea nokautirao iskusnog reprezentativca Srbija Vladana Babića FOTO: Laura Zorko/Kontura

 

ŽENE

Kategorija 57 kg: Nikolina Ćaćić – Claudia Nechita (Rumunjska) 1:4

Naša olimpijska kandidatkinja, mlada Nikolina Ćaćić borila se svom snagom protiv iskusne i čvrste reprezentativke Rumunjske Claudije Nechite, nositeljice medalja s europskog prvenstva. Pokušala je nametnuti inicijativu, a Rumunjka je iskusno uzvraćala, pronalazila pukotine za snažne udarce, pa je u drugoj rundi nakon snažne kombinacije Rumunjke sudac morao i brojati Nikolini. Naša prvakinja uložila je sve, Rumunjka je bila prečvrsta i preiskusna da bi dopustila preokret.

Mlada Nikolina Ćaćić borbeno se suprostavila iskusnoj rumunjskoj boksačici FOTO Laura Zorko/Kontura

Kategorija 60 kg: Marija Malenica – Natalia Sandrina (Srbija) 4:1

U dramatičnoj i neizvjesnoj borbi za zlato u sve tri runde, obje boksačice uložile su maksimum i pružile sve što su mogle. Splićanka Marija agresivno je napadala, a isto tako je uzvraćala reprezentativka Srbije. Pljuštalo je s obje strane, Marija nije dopuštala inicijativu srpskoj boksačici, a u  izjednačenim serijama s jedne i druge strane, Malenica je ipak pronalazila koji udarac više i zasluženo postala prvakinjom Balkana podijeljenom odlukom sudaca 4:1.

 

 

 

Najnovije vijesti

Pretraživanje