PRIPREME U MRKOPLJU ZA EP U SARAJEVU Izbornik Nikola Marketin s najboljim kadetima vježbao i na vrhu skijališta i na Lokvarskom jezeru

PRIPREME U MRKOPLJU ZA EP U SARAJEVU Izbornik Nikola Marketin s najboljim kadetima vježbao i na vrhu skijališta i na Lokvarskom jezeru

Hrvatska kadetska reprezentacija u nedjelju, 1. kolovoza završava mini-pripreme u Mrkoplju za Europsko prvenstvo od 10. do 20. kolovoza u Sarajevu.

Najbolji hrvatski kadeti (rođeni 2007. i 2008. godine) pod vodstvom izbornika Nikole Marketina, trenera Vedrana Bajle i Morisa Tankovića, kojima se priključio i trener juniorske reprezentacije Yousuf Hasan, četiri su dana trenirali u biseru Gorskog kotara, u savršenoj oazi za bijeg od nesnosnih vrućina. Na sparinzima ih je posjetio i izbornik seniora Kristijan Hodak.

Izbornik Niko Marketin poveo je na vikend-okupljanje u Mrkopalj 14 mladih boksača koji će nas predstavljati u Sarajevu – hrvatske boje branit će 14 predstavnika u 15 mogućih kategorija, kompletna reprezentacija i to je put na kojem će ustrajno raditi Hrvatski boksački savez – ulaganje u mlade i u njihov razvoj jer treba im omogućiti što više mečeva i natjecanja, po mogućnosti što više zajedničkih okupljanja, te sve kvalitetne uvjete za rad bez kojih nema sportskog napretka.

To upravo provodi izbornik kadeta Niko Marketin koji s prvim suradnikom Vedranom Bajlom odlično radi s mladima u BK Ares Zadar, što potvrđuju i rezultati – Aresovi boksači najbolji su u Hrvatskoj boksačkoj ligi mladih! Marketin kaže:

“Cilj nam je postići da boksač ulazi u seniore s iskustvom već stotinu mečeva iza sebe u mlađim dobnim skupinama. Tako upravo rade najveće boksačke sile.”

Ovoj generaciji to će biti vatreno krštenje na najvećoj međunarodnoj sceni, jer zbog pandemijskih uvjeta mlade dobne skupine, ne samo u boksu, bile su zakinute za normalni proces treniranja i natjecanja. Najbolji kadeti okupili su se i lani već dvaput u Mrkoplju, u Skijaškom domu u podnožju skijališta.

“Ovo nam je treće okupljanje. Želimo da se dečki bolje upoznaju i zbliže, da razvijaju zajedništvo u reprezentaciji, a mi da imamo bolji uvid u njihovo stanje”, kaže izbornik Marketin koji je studiozno, kao diplomirani kineziolog i boksački trener, a i kao zapovjednik/instruktor u Interventnoj policiji u Zadru, disciplinirano isplanirao mini-pripreme praktički iz minute u minutu, bez praznog hoda.

Vrlo važan segment bili su i pojedinačni razgovori s mladim sportašima kako bi se opustili i kako si ne bi stvarali nepotrebni pritisak uoči Europskog prvenstva. Trener Vedran Bajlo kaže:

“Proveli smo i neka testiranja, pratimo neke parametre, stalno im mjerimo puls da vidimo kako podnose opterećenje u različitim vrstama treninga. Želimo im objasniti da su oni dio dugotrajnog procesa i da ne ovise o jednom meču ili rezultatu, jer u sazrijevanju moraju prihvatiti i pobjede i poraze. Često se događa da mladi pregore od prevelikih očekivanja, izgore prije nego uopće počne natjecanje”.

Mladi boksači koristili su sve blagodati koje pruža Mrkopalj sa svojom ugodnom ljetnom klimom i noćnom svježinom – kvalitetan smještaj i odličnu kuhinju u Skijaškom domu koji im je bio potpuno na raspolaganju, visinske treninge na otvorenom kao što je trčanje uzbrdo na vrh skijališta Čelimbaša na 1100 metara, vježbanje uz Lokvarsko jezero koje je završilo nagradnim kupanjem, treninzi na nogometnom igralištu u Mrkoplju odmah uz Skijaški dom, te sparinzi u sportskoj dvorani u Delnicama. Trener Moris Tanković iz Pule kaže:

“U Mrkoplju postoje svi uvjeti za sjajan sportski centar: napravljena je nova tartan staza za trčanje, rade se nova igrališta, teretana, a dovoljno je postaviti jedan ring, možda najbolje na otvorenom, da tu bude savršen centar za pripreme boksača. I da ovakva okupljanja ne budu iznimka nego postanu pravilo za sve selekcije.”

Sva trojica trenera kadetske reprezentacije ističu visoku motiviranost i disciplinu mladih boksača, a posebno naglašavaju da u njihovom razvoju posebno važnu ulogu ima Hrvatska boksačka liga/mladi kroz koju su stekli prva borilačka iskustva i kontinuitet natjecateljskih mečeva.

Mladi talenti koji će nas predstavljati na Europskom kadetskom prvenstvu u Sarajevu od 10. do 20. kolovoza su:

Kategorija do 40 kg: Dominik Raguž (Brod)

do 42 kg:                    David Kuhar (David Koprivnica)

do 44 kg:                    Dino Selak (Senj)

do 46 kg:                    Lucas Mirković (Arena Pula)

do 48 kg:                    Mateo Bobaš (King Rijeka)

do 50 kg:                    Niko Dražina (Ares Zadar)

do 52 kg:                     Andrejas Baričević (Ares Zadar)

do 54 kg:                     Matija Berend (Ronin Križevci)

do 57 kg:                     Duje Kutleša (Rijeka)

do 60 kg:                    Bernard Grgić (Nokaut Zagreb)

do 63 kg:                     Ivan Nekić (Ares)

do 66 kg:                     Niko Goreta (Grom Split)

do 70 kg:                     Ivano Jakšić (Team Predator Rijeka)

do 80 kg:                     Andrija Dominković (Nokaut)

Na posljednjom Europskom kadetskom prvenstvu Europe 2019. godine u Tbilisiju (Gruzija) srebrne medalje osvojili su Lovro Pavčec (Nokaut) i Mateo Pejić (BK Rijeka). Uspjehe su nastavili i u juniorskoj konkurenciji – obojica Lovro i Mateo ove su godine osvojili medalje na Europskom juniorskom prvenstvu, ponovo u Tbilisiju.

Sudeći prema studioznom radu izbornika Nikole Marketina i njegovih suradnika Vedrana Bajle i Morisa Tankovića, uz predani angažman naših mladih lavova, ne treba sumnjati da će vrlo lijepih vijesti biti i za desetak dana s kadetskog EP-a u Sarajevu gdje će se okupiti najbolji europski talenti iz tridesetak država.

Vodstvo kadetske reprezentacije – trener Moris Tanković, izbornik Nikola Marketin i trener Vedran Bajlo ispred hostela Skijaški dom u Mrkoplju i mnoštva okolnih prirodnih poligona za kvalitetne pripreme u jedinstvenom ambijentu

Najnovije vijesti

Pretraživanje