Preminuo Aldo Buršić

Jučer je nakon duge i teške bolesti u 78. godini preminuo istaknuti boksački djelatnik Aldo Buršić. Rođen 1940. na Brijunima. U Puli završio osnovnu i srednju školu. Zaposlio se u brodogradilištu Uljanik. Uz rad je završio višu ekonomsku školu. Aktivno se bavio boksom od 1954. do 1962. godine. Postao je državni reprezentativac Jugoslavije. Zbog čira na želucu morao je prekinuti aktivnu sportašku karijeru, pa se okrenuo trenerskom radu. 1964. je godine u Ljubljani položio ispit za boksačkog trenera.

S Aldom Banovcem iste 1964. godine utemeljio školu boksa za mladež i idućih godina odgojio niz naraštaja vrhunskih boksača na čelu s Matom Parlovom. Uspjesi su brzo uslijedili. Već nakon samo dvije godine pulska je škola mladeži Boksačkog kluba Pula na hrvatskom prvenstvu za juniore osvojila devet od deset prvih mjesta. Slijede godine kad je najveće ime BK Pule Mate Parlov nanizao izvrsne rezultate na Olimpijskim igrama, europskim i svjetskim prvenstvima. Tijekom tih zlatnih dana hrvatskog amaterskog boksa, Parlova je sve do prelaska u profesionalce vodio Aldo Buršić. Ujedno, bio je prvi Izbornik Hrvatskog boksačkog saveza od osamostaljenja. Aldo je tijekom života primio i niz nagrada:

  • Plaketa za životno djelo Saveza športova grada Pule 2004.
  • Trofej i plaketa za životno djelo Saveza športova Istarske županije 2008. godine.
  • Godišnja Državna nagrada za šport “Franjo Bučar” 2011. godine.

Nažalost, boksački klub Pula povodom smrti svog dugogodišnjeg člana i Predsjednika otkazuje ovogodišnje izdanje turnira „Velikani pulskog ringa“.

Hrvatski boksački savez izražava iskrenu sućut obitelji i klubu pokojnog Alde.

Komemoracija će biti sutra 16. studenog u 11 sati u Domu Sportova “Mate Parlov” u Puli

Sahrana je u 14. sati na gradskom groblju u Puli.