POVRATAK ZLATNE LORENE HORVAT I SJAJNIH KADETA I KADETKINJA S EP-a U TURSKOJ Prvakinju Europe dočekao i europski prvak U-22 iz Poreča Gabrijel Veočić, ove godine već je osvojeno sedam velikih odličja na EP-ima!

POVRATAK ZLATNE LORENE HORVAT I SJAJNIH KADETA I KADETKINJA S EP-a U TURSKOJ Prvakinju Europe dočekao i europski prvak U-22 iz Poreča Gabrijel Veočić, ove godine već je osvojeno sedam velikih odličja na EP-ima!

Nakon cjelodnevnog puta iz dalekog turskog Erzuruma u Zagreb se vratio prvi dio sjajne hrvatske kadetske reprezentacije, među njima i zlatna Lorena Horvat i brončana Valeria Šteko.

Uz predstavnike Hrvatskog boksačkog saveza i klubova, jedva su ih dočekali njihovi najbliži – članovi obitelji, roditelji, braća i sestre!

Brojna hrvatska delegacija, devet kadeta i pet kadetkinja uz trenere Peru Veočića (izbornik), Roberta Herića, Mladena Šteku i Danijela Brkića postigla je uspjeh za pamćenje – naslov prvakinje Europe, još dva polufinala i dvije brončane medalje i još pet muških i dva ženska četvrtfinala!

Nastavak je to niza velikih uspjeha hrvatskog boksa u 2022. godini – ukupno je osvojeno sedam medalja na europskim prvenstvima: Gabrijel Veočić (zlato), Nikolina Ćaćić (srebro) i Noa Ježek (bronca) na EP-u U-22 u Poreču, Luka Plantić bronca na Europskom seniorskom prvenstvu u Armeniji i sada nova tri odličja: Lorena Horvat (zlato), Valeria Šteko i Agata Štajcer (bronce) na kadetskom EP-u u Erzurumu!

Nikad dosad hrvatski ženski boks nije osvojio tri medalje na jednom Europskom prvenstvu kao sada u Turskoj!

Uspjeh djevojaka u konkurenciji najboljih u Europi (rođeni 2008. i 2009.), među više od 370 boksačica i boksača iz 28 država, naš ženski boks svrstao je na visoko šesto mjesto – ispred su samo prave boksačke velesile – mlade boksačice Turske (8 medalja, 4 zlata), Engleske (8 medalja, 3 zlata), Ukrajine (7 medalja, 2 zlata), Sj. Irske (7 medalja, 1 zlato) i Italije (4 medalje, 1 zlato)!

Hrvatski kadetski ženski boks je šesti sa tri medalje (jedno zlato), a uz navedene jake boksačke nacije, zlatnu medalju u ženskoj konkurenciji osvojila je još samo Armenija (jedno zlato)!

Robert Herić, trener Lorene Horvat u BK Thor Bartolovec, naglasit će i da je Lorenin trijumf prvo zlato za hrvatski ženski boks uopće:

“Mi smo se spremali za ovo slavlje, ne možda odmah za zlato, a za medalju svakako, jer Lorena otkad se natječe kontinuirano pobjeđuje. Puno radimo u Thor Bartolovcu, treniramo i kad se drugi odmaraju, imamo čak 21 boksačicu u klubu. Ženski boks je u velikom uzletu, hvala Hrvatskom boksačkom savezu koji tome daju punu potporu, tako da ne sumnjam da će biti još sjajnih rezultata”, rekao je Herić koji je u kratko vrijeme napravio pravo boksačko čudo u malom Bartolovcu pokraj Varaždina.

Prvakinja Europe Lorena Horvat izjavila je:

“Jako sam umorna, ali i presretna što sam se vratila sa zlatom. Nadala sam se medalji, a nisam se usudila pomisliti da bih mogla postati prvakinja Europe i da ću biti prva sa zlatom u Hrvatskoj. Dala sam sve od sebe i išla do kraja, hvala svima u reprezentaciji, klubu i obitelji koji su me podržavali i dali mi dodatnu snagu”, rekla je skromna prvakinja iz malog Bartolovca koja još nije navršila ni 13 godina i bila je mlađa od svih svojih konkurentica.

U Zračnoj luci Franjo Tuđman na dočeku je bio i europski prvak U-22 Gabrijel Veočić koji je došao čestitati i pozdraviti mlade boksače.

Izbornik kadetske reprezentacije Pero Veočić rekao je:

“Ponosni smo na naše mlade reprezentativce, pogotovo na tri ženske medalje, a samo uz malo više sreće i korektnijeg sudačkog kriterija mogli smo imati barem još dvije u muškoj konkurenciji. Ponosni smo na cijelu reprezentaciju, djelovali smo i borili se zajednički, svi treneri i boksači i boksačice su se podržavali. Pogotovo sam ponosan da sam imao tu čast da kao trener ove godine budem na dva europska prvenstva i da na oba osvojimo titule prvaka, što se nikad prije dogodilo – Gabrijel Veočić u Poreču i sada Lorena Horvat u Erzurumu. Mislim da takav uspjeh nije upisao još nijedan trener”, govorio je ponosni izbornik.

Ponosan je bio i trener Mladen Šteko, iz čuvene borilačke obitelji iz Münchena, čija je kći Valeria osvojila prvu medalju na svom prvom Europskom prvenstvu, a mogla je i sjajniju uz korektniji sudački kriterij u polufinalu koji je preferirao predstavnicu Rumunjske.

“Valeria je odlično odradila svoje mečeve, pogotovo jer je imala zdravstvenih poteškoća uoči prvog meča, pa sam dvojio da li je uopće pustiti u ring. Željela se boriti svim srcem i prezadovoljni smo s osvojenom medaljom, a vjerujem da ćemo ove godine dodati još jednu na Europskom juniorskom prvenstvu u Italiji za koje se sprema starija kći Mariela”, rekao je tata Šteko, a juniorska prvakinja Mariela s mamom i mlađom sestrom dočekala je brončanu kadetkinju Valeriju.

Hrvatska reprezentacija ostavila je, ne samo zbog odličnih borbi i rezultata, vrhunski dojam na Europskom prvenstvu u Erzurumu, podržavali su jedni druge u mečevima i brojna delegacija koju je omogućio Hrvatski boksački savez pokazala se kao pun pogodak i pravi način kako treba maksimalno ulagati u mlade snage.

Drugi dio reprezentacije među kojima je i brončana Agata Štajcer iz BK Kutine u Hrvatsku se vraća rano ujutro u utorak, 23. kolvoza 2022. godine.

Najnovije vijesti

Pretraživanje