POTVRĐENA VELIKA VIJEST ZA HRVATSKI BOKS I CJELOKUPNI HRVATSKI SPORT! Hrvatska dobila domaćinstvo Svjetskog prvenstva za mlađe seniore i seniorke 2024. godine!

Hrvatska će u sljedećoj 2024. godini biti domaćin Svjetskog prvenstva za mlađe seniore i seniorke!

Velika vijest potvrđena je u subotu, 25. ožujka 2023. na sastanku Izvršnog odbora (Board of Directors) Međunarodnog boksačkog saveza IBA-e u New Delhiju (Indija) gdje se odvija Svjetsko boksačko prvenstvo za žene.

Velika je to vijest ne samo za hrvatski boks, već i za cjelokupni hrvatski sport, jer Hrvatska će prvi put biti domaćin jednog Svjetskog boksačkog prvenstva i to u kategorijama mlađih seniora i seniorki na kojem se očekuje više od 1200 sudionika iz cijelog svijeta.

Točan termin Svjetskog prvenstva za mlađe seniore i seniorke (IBA Youth Men’s and Women’s World Boxing Championships) bit će utvrđen kalendarom Međunarodnog boksačkog saveza IBA-e, a održat će se u studenome 2024. godine.

Hrvatski boksački savez utvrdit će tijekom ove godine grada domaćina svjetskog prvenstva najboljih mladih boksačica i boksača svijeta sljedeće godine.

Novi je to veliki međunarodni uspjeh Hrvatskog boksačkog saveza, predsjednika Bone Bošnjaka i njegovih suradnika, jer Hrvatska je i prije godinu dana, u Poreču 2022. godine bila domaćin Europskog prvenstva za seniore i seniorke U-22 koje je okupilo više od 600 sudionika.

U posljednjem desetljeću od najvećih događaja Hrvatski boksački savez bio je domaćin Europskog juniorskog prvenstva 2014. godine, Europskog kadetskog prvenstva 2016. godine, Svjetske boksačke lige 2018. godine i Europskog prvenstva za seniore i seniorke U-22 u Poreču 2022. godine, uz redovito održavanje elitnog Grand Prix turnira u Zagrebu od 2019. godine.

Hrvatski boksačice i boksači redovito nastupaju na europskim i svjetskim prvenstvima u svim dobnim skupinama i osvajaju odličja, uz nastupe najboljih na Olimpijskim igrama.

Samo u prošloj 2022. godina naši boksačice i boksači osvojili su 12 velikih odličja na europskim prvenstvima u svim kategorijama i Svjetskom studentskom prvenstvu, a po prvi puta u povijesti u istoj godini imali smo troje europskih prvaka u kategorijama kadeta, juniora i seniora U-22.

Hrvatski boksački savez od Europske boksačke federacije EUBC-a u 2021. godini proglašen je za nacionalni savez s najboljim projektima za razvoj i promociju boksa.

Domaćinstvo Svjetskog prvenstva za mlađe seniorke i seniore 2024. godine novi je veliki uspjeh hrvatskog boksa i potvrda ugleda cjelokupnog hrvatskog sporta kojeg uživa u svijetu.