Pijetraj: Na prvenstvu Europske unije očekujem barem dvije medalje

Hrvatski boks iz mjeseca u mjesec ima program koji donosi zanimljive međunarodne izazove. Jedan takav, u studenom će se dogoditi u Španjolskoj gdje će se održati prvenstvo Europske unije.

Hrvatske mladiće vodit će izbornik Leonard Pijetraj.

Je li ovo konačan popis reprezentacije?

To je konačan izbor jer prema kvaliteti tu nema prostora za promjene. Ako bude, ne daj bože ozljeda, onda će se tamo gdje je moguće aktivirati za sada rezerve. Na ovom popisu u stvari imamo sve što trenutno vrijedi i našem boksu i što može konkurirati u Europi.

Da pojasnimo izbor?

Moj sin Erik u 64 kg već dugo nema konkurencije i na njemu je da se pokaže vani. Petar Cetinić u 69 kg bio je uvjerljiv na prvenstvu te je pokazao da je u formi. Mladen Sobjeslavski u 75 kg u srednjoj kategoriji imao je na prvenstvu Hrvatske fantastičnu konkurenciju od 15 prijavljenih. Problem je što ti dečki nemaju kontinuitet nastupa i borbi. Kada se traži nekakav sparing, do njega se ne može doći. U 81 kg Matej Uremović odlaskom Plantića i Cvetkovića u profesionalce ostao je sam i nema suparnika za nadmetanje.

Toni Filipi u 91 je prvak Hrvatske. Njegova moguća konkurencija Alen Babić imao je tri operacije nosa i nije pokazao sve što može. Marko Milun u super teškoj također nema konkurencije. Dečke koji su na prvenstvo došli samo kako bi pokušati boksati ne računam.

Koliko je njih blizu profi karijere?

Na to je teško dati odgovor. To ovisi o pojedincu ali i klubu iz kojeg on dolazi. Ti momci od amaterskog boksa ne mogu živjeti. Nije ništa čudnoga u tome da ako imaju kvalitetu to pokušaju naplatiti na profi ringu. To je njihov san i to se mora poštivati. Ja osobno pokušavam iskusnijeg boksača dobiti barem za olimpijski ciklus koji bi ga duže zadržao u amaterizmu.

Plan rada reprezentacije?

Ako mislite na pripreme, nema ih. Za velika natjecanja boksač se mora spremati 11 mjeseci u godini. Nekakve pripreme od 10 do 15 dana ne donose ništa i nemaju nikakva smisla. Zato je najbolje da se svaki boksač priprema u svom klubu s trenerom koji ga vodi i poznaje. Kada se zna da momci rade, studiraju jasno je da oni ne mogu biti dugo odsutni iz svoje svakodnevnice. Za to bi trebali biti dobro plaćeni kao što je slučaj u nekim drugim zemljama. Da imamo veću konkurenciju onda bi si izborni sparing imao smisla. Umjesto toga pokušavamo organizirati mečeve. Nešto je krenulo s Talijanima koji su na kraju otkazali.

Prvenstvo Europske unije za mnoge nije nešto?

Tu iskrivljenu sliku stvaraju oni koji o tome ne znaju previše. Tu neće biti vrhunskih boksača ali zato hoće tvrdih i upornih boraca. Nitko ne može reći da su Francuzi, Talijani ili Nijemci loši boksači u težim kategorijama ili Poljaci, Rumunji ili Mađari u onim nižim. Pitanje je hoće li biti Engleza ili Iraca. Ja osobno smatram da imamo kvalitetu za barem dvije medalje.

Uz izbornika Leonarda Pijetraja na prvenstvu Europske unije bit će i trener Kristijan Hodak koji je ujedno i trener Mateja Uremovića koji će nastupiti u kategoriji do 81 kg.