Otišao veliki šampion Marijan Beneš

Jedan od najvećih hrvatskih boksača Marijan Beneš preminuo je jučer u 67. godini života. Beneš koji je posljednjih godina bio jako narušenog zdravlja napustio je ovaj svijet u njegovoj Banja Luci. Boksač kojeg su po specifičnom stilu boksa sa spuštenim rukama znali po cijelom svijetu u svojoj je karijeri nizao uspjehe od četiri naslova prvaka Jugoslavije, te amaterskog i profesionalnog naslova Europskog prvaka, do neslužbene titule Prvaka svijeta.

Tijekom amaterske karijere Marijan je osvojio devet naslova prvaka Bosne i Hercegovine, kao i nebrojen broj revijalnih titula, zatim naslove Prvaka Balkana i Prvaka Mediterana te je osvojio i prestižnu Zlatnu rukavicu. Uz legendarnog Matu Parlova mnogi ga smatraju jednim od najvećih boksača sa ovih prostora, svih vremena. U karijeri je nastupio na 299 amaterskih i profesionalnih mečeva, a omjer koji je ostvario je fantastičan: 272 pobjede, 16 poraza i 11 neriješenih.  Zbog svog hazarderskog stila u svojoj je karijeri imao niz povreda, a brojni suparnici, s kojima je susrete završavao prekidom prisjećali su ga se kao najjačeg udarača. Nažalost zbog tog beskompromisnog stila, tijekom profesionalne karijere izgubio je i oko.

Komemoracija za Marijana će se održati u Banskom Dvoru u Banja Luci, u petak 7.9. u 11h, a sprovod je isti dan na gradskom groblju sv. Marko u 14h.