OLIMPIJSKI DAN D Nikolina Ćaćić protiv Turkinje Guldagi boksat će u ponedjeljak, 7. lipnja najvažniji meč u karijeri

Naša prvakinja u kategoriji 57 kg Nikolina Ćaćić kroz repesaž će se boriti za plasman na Olimpijske igre u Tokiju. U četvrtfinalu nije mogla iznenaditi vrhunsku Talijanku Irmu Teste, a već u ponedjeljak imat će najvažniji meč u životu – protiv Turkinje Aycan Guldagi. Pobjeda Nikolinu vodi u Tokio, jer iz kategorije 57 kg šest boksačica osigurava olimpijsku vizu, a prema viđenom u četvrtfinalnim mečevima, Nikolina je bolja i kvalitetnija boksačica od Turkinje.

Nikolina će se za Tokio boriti u ponedjeljak, 7. lipnja u popodnevnom programu iza 14 sati na B ringu.

Nikolina Ćaćić, tek 20-togodišnja Zagrepčanka, europska i svjetska viceprvakinja u mlađim seniorkama, vrlo dobro odradila je meč protiv Talijanke Irme Teste u četvrtfinalu olimpijskih kvalifikacija u Parizu, nosila se hrabro i pametno sve tri runde s iskusnijom talijanskom boksačicom, prvakinjom Europe, koja je zasluženo pobijedila jednoglasnom odlukom sudaca 5:0.

Sve tri runde suci su opravdano jednoglasno presudili Testi (10:9, 10:9, 10:9)

Nikolina je boksala i bolje nego protiv Latvijke u osmini finala, no to nije bilo dovoljno za pobjedu nad isto tako vrhunski pripremljenom i klasnom talijanskom prvakinjom koja nije dopustila iznenađenje. Baš taj meč na najvišoj razini, protiv suparnice kao što je Teste, pokazao je da Ćaćić ima moć i kvalitetu za Olimpijske igre!

Nikolina i trener Franjo Kristić izabrali su taktiku protiv Talijanke da Ćaćić čeka na distanci, ne srlja u napade koje sjajna kontrašica Teste znalački zaustavlja koristeći visinu, duge ruke i brzi rad nogu. Naša boksačica čekala je da Teste napravi prvi korak i onda je pokušavala zaustaviti prednjom lijevom rukom i zadnjim direktima.

Irma Teste je prekvalitetna da bi se uvukla u zamku, nije ni ona jurila za Nikolinom i uvijek je dočekala svoj trenutak za brzi ulazak i skupljanje bodova. Svojom klasom i s bitno više seniorskih mečeva u karijeri riješila je sve tri runde u svoju korist i opravdala očekivanja Talijana koji u njoj vide veliku olimpijsku uzdanicu.

Trener Kristić i Nikolina znali su sve o kvaliteti Irme Teste i kako joj je teško naći slabu točku, jer zajedno su se pripremali u Asizu za olimpijske kvalifikacije, a Talijanka je top formu potvrdila u osmini finala kada je glatko izdominirala nad prvom nositeljicom, Ruskinjom Vorontsovom.

Franjo Kristić rekao je nakon meča:

“Iskreno, znali smo da Nikolina samo nekim čudom može iznenaditi Testu. Izabrali smo taktiku na distanci kako se Nikolina ne bi previše izmorila i primila puno jakih udaraca, nego da se koliko je moguće sačuva za repesaž. Sve karte bacamo na ponedjeljak i tursku protivnicu koju Nikolina moće proći. Protiv Teste nije primila možda pet udaraca, nije se potrošila i sad će ići do daske u meču koji nosi plasman na Olimpijske igre. To je naš Dan D, sačuvali smo adute i Nikolina će tu morati dati maksimum”.

Turkinja Aycan Guldag izgubila je u četvrtfinalu uvjerljivo od Rumunjke Marije Nechite i primila puno više snažnih udaraca. Turkinja je niža, snažna, agresivna, traži blisku borbu i klinč, a Nechita ju je žestoko iskažnjavala.

S istom Rumunjkom Nechitom Nikolina se nedavno borila u finalu Prvenstva Balkana u Zagrebu i izgubila podijeljenom odlukom sudaca 4:1. Trener Kristić kaže:

“Treba se čuvati kontra garda i jake lijeve ruke Turkinje, držati je na distanci i vjerujemo da bi Nikolina u najboljem izdanju to trebala riješiti.”

Vjerujemo u Nikolinu, u ponedjeljak 7. lipnja boksat će za najveći ulog u karijeri, najvažniji meč u životu.

Isti dan nastupit će i Luka Plantić u polufinalu protiv odličnog Engleza Benjamina Whittakera, no oni su riješili glavne brige, obojica su se kvalificirali na Olimpijske igre i bore se za bolje startne pozicije u Tokiju.

Nikolina, pridruži se Luki među putnicima za Japan i sudionicima olimpijskog boksačkog turnira kao prva Hrvatica u povijesti!