ODREĐENI TERMINI I DOMAĆINI DVA SVJETSKA KVALIFIKACIJSKA TURNIRA ZA OLIMPIJSKE IGRE U PARIZU 2024. Za olimpijske norme borit će se u talijanskom Busto Arsiziju i u Bangkoku na Tajlandu

ODREĐENI TERMINI I DOMAĆINI DVA SVJETSKA KVALIFIKACIJSKA TURNIRA ZA OLIMPIJSKE IGRE U PARIZU 2024. Za olimpijske norme borit će se u talijanskom Busto Arsiziju i u Bangkoku na Tajlandu

Odbor za boks Međunarodnog olimpijskog odbora za OI u Parizu 2024. godine objavio je termine i gradove domaćine dva svjetska kvalifikacijska turnira za Olimpijske igre 2024. godine.

Prvi svjetski kvalifikacijski turnir održat će se u Busto Arsiziju, Italija – od 29. veljače do 12. ožujka 2024. godine. Na turniru će biti raspodijeljeno 49 olimpijskih normi za Pariz 2024. (21 žena i 28 muškaraca).

Drugi svjetski kvalifikacijski turnir održat će se u Bangkoku, Tajland – od 23. svibnja do 3. lipnja 2024. godine. Na drugom turniru dodijelit će se preostala 51 olimpijska norma i time će boksačko kvalifikacijsko razdoblje za Olimpijske igre u Pariz 2024. biti zaključeno.

Dva najavljena svjetska kvalifikacijska turnira osiguravaju da svaki nacionalni olimpijski odbor ima do tri kvalifikacijske prilike na svom putu do Pariza (prvi kvalifikacijski turniri su bili kontinentalni, za Europu su to bile Europske igre u Krakovu ove godine).

Za svjetske kvalifikacijske turnire nacionalni olimpijski odbori mogu prijaviti boksačice i boksače u onim težinskim kategorijama u kojima se njihov predstavnik još nije kvalificirao za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Na Europskim igrama u Krakovu olimpijsku normu ispunio je Gabrijel Veočić (22) u poluteškoj kategoriji do 80 kg koji je s četiri pobjede osvojio srebrnu medalju.

U olimpijskom programu je samo sedam muških i šest ženskih težinskih kategorija. Na Europskim igrama (prvom kvalifikacijskom turniru) nastupili su još: Nikolina Ćaćić (54 kg), Dea Bolanča (57 kg), Sara Beram (60 kg), Matteo Komadina (63,5 kg), Petar Krešimir Knežević (71 kg), Marko Čalić (92 kg) i Marko Milun (+92).

Sara Beram (28), brončana s Europskog prvenstva 2022., s dvije pobjede u Krakovu izborila je borbu za plasman u Pariz u kojoj je u spornom meču izgubila podijeljenom odlukom od srpske Ruskinje Šadrine.

Na posljednjim Olimpijskim igrama 2021. godine u Tokiju, Hrvatsku su predstavljali Luka Plantić (80 kg) i Nikolina Ćaćić kao prva hrvatska olimpijka u povijesti.

 

 

Najnovije vijesti

Pretraživanje