ODREĐENE OLIMPIJSKE KATEGORIJE ZA PARIZ 2024. GODINE Boksači će se za olimpijska odličja boriti u sedam težinskih kategorija, a boksačice u šest, Veočić i Ćaćić morat će mijenjati težine!

Svjetska boksačka federacija IBA objavila je težinske kategorije za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine koje su dobile potvrdu Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog odbora IOC-a. Potvrda MOO-a uslijedila je nakon višemjesečnog rada s ciljem da ovaj kvalifikacijski sustav i raspored kategorija budu u apsolutnom interesu boksača i napretku olimpijskog boksa.

Predsjednik Svjetske boksačke federacije IBA-e Umar Kremljev je poručio:

“IBA je vrlo zadovoljna rezultatima suradnje s MOO-om u razvoju olimpijskog kvalifikacijskog sustava, te što je MOO odobrio kategorije za olimpijski turnir. Sigurni smo da će to biti na korist svim boksačima koji žele doći do Pariza. Predloženi olimpijski kvalifikacijski sustav nudi pravičnost, transparentnost i pristupačnost. Imat će više prilika za kvalificiranje. A tu je i fleksibilnost jer smo svi naučili važnost toga iz doba pandemije kada su morale biti otkazane dodatne svjetske kvalifikacije. Također smo vrlo zahvalni na povjerenju koje je IBA-i ukazao Međunarodni olimpijski odbor koji nas je pozvao da razvijemo kvalifikacijski sustav koji se temelji na IBA prvenstvima.”

Isto je potvrdio i glavni tajnik IBA-e István Kovács:

“Želio bih zahvaliti Međunarodnom olimpijskom odboru što nam je pružio ovu priliku i na uzornoj suradnji u proteklih nekoliko mjeseci. Uvjeren sam u to da smo stvorili najpravedniji mogući sustav olimpijskih kvalifikacija za najbolje moguće kategorije. Uzeli smo u obzir mnoge varijable kako bismo sportašima sa svih kontinenata omogućili da se natječu na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.”

U razvoju olimpijskog kvalifikacijskog sustava i olimpijskih kategorija za Pariz 2024., IBA je usko surađivala s Odjelom za sport MOO-a, natjecateljskim i sudačkim komisijama IBA-e, odborima sportaša te čelnicima kontinentalnih federacija.

Međunarodni olimpijski odbor IOC prethodno je odredio limit od 124 boksača u sedam kategorija u muškoj konkurenciji, te 124 boksačice za šest ženskih natjecanja.

Raspored kategorija za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine:

Boksači Boksačice
51 kg 50 kg
57 kg 54 kg
63,5 kg 57 kg
71 kg 60 kg
80 kg 66 kg
92 kg 75 kg
+92 kg

Iz određenog rasporeda kategorija na prvu je vidljivo da će naš europski prvak U-22 Gabrijel Veočić u srednjoj kategoriji do 75 kg morati preći u višu, polutešku kategoriju do 80 kg u kojoj se na prošlim Olimpijskim igrama borio Luka Plantić.  Teško ili nemoguće je očekivati da se Veočić s visinom od 188 cm i mišićavom konstitucijom može spustiti do 71 kg.

Isto tako, naša olimpijka i doprvakinja Europe U-22 u kategoriji do 52 kg Nikolina Ćaćić morat će se odlučiti ili za 54 kg ili možda za novo skidanje težine do kategorije 50 kg, ako je to uopće moguće s obzirom na njenu visinu (na Olimpijskim igrama u Tokiju natjecala se do 57 kilograma).