Odgoda olimpijskih igara?

Sve više se danima spominje kako bi se Olimpijske igre u Tokiju trebale odgoditi, i to bi se zaista moglo dogoditi. Za USA Today tu informaciju potvrdio je Dick Pound, član Međunarodnog olimpijskog odbora.

Odluka će kroz 4 tjedna biti iznesena u javnost, ali ono što je sigurno, nema ni govora o otkazivanju već samo pomicanju datuma održavanja.

Čuli smo se s našim reprezentativcem Milunom nakon povratka iz Londona. Svoju borbu nije dočekao zbog odgode kvalifikacija, a nakon povratka dočekala ih je samoizolacija.

– Evo dobro je za sada. Ni Mladen, ni ja ne osjećamo ništa. Mene glava tu i tamo zaboli, ali ništa strašno. Temperaturu nemamo, tako da se nadamo da je nećemo ni dobiti.

Samoizolacija je posebna mjera zdravstvene zaštite koja se provodi temeljem odluke ministra zdravstva. Primjenjuje se za sve zdrave osobe (bez simptoma) koje su boravile u zemljama gdje je zabilježen slučaj korona virusa. Osnovno pravilo je da treba ostati 14 dana kod kuće (u kućnoj karanteni).

Gubimo vrime. Kartamo, gledamo serije, filmove.. spremamo si jela.” – rekao nam je splićanin Marko.

S obzirom na novonastalu situaciju, najbolje riješenje je odgoda kako bi se sačuvalo zdravlje sportaša. Kanada i Australija, prve su zemlje koje su odlučile da neće slati svoje predstavnike u ovakvim okolnostima.

– Smatram da trebamo misliti na zdravlje sportaša i prihvatiti da je već sada nemoguće organizirati OI u tom periodu. Sportaši ne mogu trenirati, pripreme su nemoguće. Nikome ne odgovara odgoda, ali mislim da smo blizu toga i da je to jedina opcija – istaknuo je Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora.