NOVI UGOVORI MORH-a s VRHUNSKIM SPORTAŠIMA Boksači Marko Milun i Gabrijel Veočić među 47 naših sjajnih sportašica i sportaša pripadnika Hrvatske vojske

NOVI UGOVORI MORH-a s VRHUNSKIM SPORTAŠIMA Boksači Marko Milun i Gabrijel Veočić među 47 naših sjajnih sportašica i sportaša pripadnika Hrvatske vojske

Ministar obrane Mario Banožić u utorak 25. siječnja 2022. u Ministarstvu obrane uručio je ugovore vrhunskim sportašicama i sportašima s kojima je MORH potpisao ugovore o službi u pričuvnom sastavu Hrvatske vojske za 2022. godinu.

Među 47 vrhunskih sportaša koji su pripadnici Hrvatske vojske su i naši boksači Marko Milun (25) i Gabrijel Veočić (20), prvaci i nositelji medalja s europskih prvenstava, stalni reprezentativci koji su se istaknuli rezultatima i lanjske godine – Veočić se s tri pobjede plasirao u četvrtfinale Svjetskog prvenstva i kao najmlađi u reprezentaciji bio najuspješniji hrvatski boksač, te u četvrtfinale Europskog prvenstva U-22 u Rosetu, a Milun je bio olimpijski kandidat i prvak Balkana.

Uručivanju ugovora nazočili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj, državni tajnici Branko Hrg i Zdravko Jakop, ravnatelj Uprave za ljudske potencijale Ivan Jušić i pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora Neven Šavora.

Ministar Banožić čestitao je okupljenim sportašima ugovornim pričuvnicima na dosadašnjim uloženim naporima u ovim izazovnim vremenima, na ostvarenim rezultatima, kazavši kako su oni prije svega poticaj vojnikinjama i vojnicima u svim disciplinama, a isto tako u životu i radu.

“Sportski duh koji vi prenosite, vaš angažman i rezultati, dodatni su poticaj Hrvatskoj vojsci za postizanje boljih rezultata”, rekao je ministar te dodao:

“Ponosni smo što ste dio naše obitelji Hrvatske vojske. Vašim odlascima na natjecanja promovirate Republiku Hrvatsku, vašu reprezentaciju, klubove i sportske saveze, a isto tako promovirate i Hrvatsku vojsku. U ovoj godini sklopit ćemo ugovore s 47 ugovornih pričuvnika – vrhunskih sportašica i sportaša. Želja mi je da u budućnosti još veći broj vrhunskih sportaša postane dio velike obitelji Hrvatske vojske. Čast mi je što mogu danas biti s vama i uručiti vam ugovore. I dalje ćemo zajedno raditi na dobrobit hrvatskog sporta i Hrvatske vojske”.

Zapošljavanje vrhunskih sportaša u Ministarstvu obrane počelo se razvijati 2010. godine kada je potpisan Sporazum o suradnji Ministarstva obrane i Hrvatskog olimpijskog odbora. Slična pozitivna iskustava imaju i druge europske zemlje.

Od 2015. godine vrhunski sportaši postali su dio pričuvnog sastava Hrvatske vojske što je regulirano Sporazumom o suradnji, unapređenju i razvoju športa u Republici Hrvatskoj između Ministarstva obrane i Hrvatskog olimpijskog odbora.

Prijedlog vrhunskih sportaša s kojima se sklapaju ugovori izrađuje Hrvatski olimpijski odbor prema kriteriju sportske kvalitete (kategorizacija sportaša u RH) i kriteriju sporta koji se razvija u Ministarstvu obrane, prema CISM sistematizaciji sportova: vojni sportovi-vojni petoboj, mornarički petoboj, padobranstvo, streljaštvo i orijentacijsko trčanje; borilački sportovi-judo, taekwondo, hrvanje i boks; individualni sportovi-atletika, plivanje i spašavanje života, biatlon, skijaško trčanje, triatlon i jedrenje te ostali sportovi.

Među 47 sjajnih hrvatskih sportaša i olimpijaca u sastavu Hrvatske vojske uz boksače Marka Miluna i Gabrijela Veočića koji su bili nazočni na svečanosti u Ministarstvu obrane RH su i veslači, braća Martin i Valent Sinković, Damir Martin, braća Anton i Patrik Lončarić, sestre Ivana i Josipa Jurković, karataši braća Anđelo i Ivan Kvesić, taekwondašice Kristina Tomić i Doris Pole, kajakašica Anamarija Govorčinović, kanuist Matija Marinić, strijelac Josip Glasnović

Najnovije vijesti

Pretraživanje