Nova Gradiška ugostila “Školu boksa”

U okviru projekta Hrvatskog boksačkog saveza „Škola boksa“ , čiji je cilj predstaviti i popularizirati boks kao bazični borilački sport, ali i promovirati kod mladih važnost bavljenja sportom, uopće, Novu Gradišku su posjetili Željko Mavrović i Mario Preskar.

Nekadašnje profesionalne boksače svjetskog ranga, sada voditelje projekta, dočekali su brojni Novogradiščani, spremni na „trening života“, a službeno ugostio prvi čovjek grada, gradonačelnik Vinko Grgić koji je, na radnom sastanku podsjetio na nekada slavne dane i vrhunske rezultate novogradiškog boksa i goste upoznao sa „sportskim stanjem stvari“ u gradu.

“Drago mi je da ste došli u Novu Gradišku. Rekao bih, na pravo mjesto, jer ovaj grad živi sport. Najbolje to dokazuju brojke. Prije dvije i pol godine u proračunu je za sport bilo 860 tisuća kuna, u proračunu za 2019.godinu riječ je o iznosu od 1,4 milijuna kuna. Tu je i niz projekata za sportske terene i dvorane, od kojih i ona za boks, za koju ishodimo građevinsku dozvolu. Riječ je o multifunkcionalnoj dvorani u Prvči, dvorani malih sportova, koju bi s boksačima dijelili i karatisti i stolonotenisači i koja bi bila opremljena po svim najsuvremenijim standardima. Prođemo li na natječaju slijedeće godine, a vjerujem da hoćemo, krećemo u gradnju. Uz mlade boksače, potkanut će to i ostale sportaše, ali i sve ostale mlade na aktivnije i uspješnije bavljenje sportom.“, upoznao je gradonačelnik Grgić boksačke legende.

Upravo je to, uz popularizaciju i predstavljanje boksa, osnovni cilj projekta, jer, sport je, podsjetio je Željko Mavrović, „važan za mentalni, fizički ali i društveni razvoj mladih“. Osim toga, Nova Gradiška je, čini se, i rasadnik mladih boksačkih talenata, rekao je Mavrović referirajući se na Filipa Poturovića. „ To je dečko koji boksa najlakšu kategoriju, koji je iznimno mlad ušao u mečeve svjetske lige i osvojio prve bodove za Hrvatsku u svom rangu, na čemu smo mu iskreno zahvalni. Filip je dečko koji boksa srčanije nego što je tehnički potkovan što ga čini posebnim. Nije mu teško ući u okršaje, primiti udarce kojih bi se bojali i puno iskusniji boksači, zbog čega smo mi u reprezentaciji neizmjerno na njega ponosni. Nadam se da će takvih boksača u Novoj Gradiški s godinama biti još više.“, rekao je jedan od naših najsupješnijih boksača svih vremena.

Nakon službenog dijela posjeta, Željko Mavrović i Mario Preskar zanimljivom su demonstracijom novogradiške srednjoškolce upoznali s boksom, a dan su završili druženjem i zajedničkim treningom s kolegama iz Boksačkog kluba Nova Gradiška.