NIKOLINA MIJENJA KATEGORIJU Naša lavica za Svjetsko prvenstvo pripremat će se za konkurenciju do 52 kg

Odluka je pala! Nikolina Ćaćić (20) na Olimpijskim igrama u Tokiju boksala je svoje posljednje mečeve u kategoriji do 57 kg!

Upravo protiv moćne Kanađanke Caroline Veyre (32) mlada i krhka Nikolina mogla se uvjeriti koliko joj nedostaje mase i težine, te snage u udarcima protiv vrhunske boksačice koja nastupa u kategoriji do 57 kg, a inače je, kao i ostale, stalno na težini od 60-tak kilograma i koliko joj je teško podnositi jake udarce fizički dominantnije Kanađanke.

Nikolina je jedva na maksimalnoj težini od 54 do 55 kilograma, nikad nije imala više od toga i zapravo je u pripremama za Tokio, na olimpijskim kvalifikacijama i na olimpijskom turniru u Kokukigan Areni boksala u kategoriji iznad svojih mogućnosti.

Zbog čega? Nikolina je 2018. godina, sa samo 17 godina, u Budimpešti postala svjetska viceprvakinja među mlađim seniorkama u kategoriji do 57 kg. Godinu dana poslije u Sofiji je postala i europska viceprvakinja u kategoriji do 54 kg što bi zapravo bila optimalna Nikolinina kategorija.

Međutim, zbog velikog broja natjecatelja na Olimpijskim igrama spajaju se kategorije i boksačice iz standardnih 10 podijeljene su u samo pet olimpijskih kategorija – muha 48 do 51 kg, perolaka 54 do 57 kg, laka 57 do 60 kg, velter 64 do 69 kg i srednja 69 do 75 kg. Sve krupnije boksačice (poluteškašice do 81 kg i teškašice +81 kg) praktički su isključene iz olimpijskog programa.

Kada se 2019. tada 18-togodišnja Nikolina prijavljivala za olimpijske kvalifikacije, logično je bilo za očekivati da će povećati masu za Tokio 2020. i za europske kvalifikacije prijavljena je u perolakoj kategoriji 54 do 57 kg. Trener Franjo Kristić kaže:

“Tada smo je za europske kvalifikacije prijavili u kategoriji do 57 kg, a za svaki slučaj, ako ne prođe na europskim kvalifikacijama, za svjetske smo je prijavili za najlakšu olimpijsku kategoriju do 51 kg. Svjetske kvalifikacije otpale su zbog pandemije, Nikolina je morala proći europske do 57 kg, premda smo na pripremama i turnirima u inozemstvu vidjeli da to nije njezina prirodna kategorija i da se teško nosi s težim i starijim suparnicama koje imaju mnoštvo mečeva iza sebe. Tako da smo odluku o prelasku u nižu kategoriju donijeli puno prije Tokija”, kaže trener Kristić.

Nikolina Ćaćić (169 cm, 55 kg) napravila je pothvat već plasmanom na Olimpijske igre u kategoriji do 57 kg, superiorno je tehnički nadboksala mladu Amerikanku Yarisel Ramirez (21) i ušla među 16 najboljih, no nije mogla izdržati pritisak iskusne Kanađanke Caroline Veyre (32) koja je Nikolinu brzo načela i usporila snažnim udarcima u tijelo. Lavovsko srce i hrabrost nisu bili dovoljni. To je potvrdila i Nikolina:

“Moram promijeniti kategoriju, lakše mi je skinuti nekoliko kilograma, onda se i bolje krećem, nego se tući i hrvati s težim curama.”

Trener Franjo Kristić najavio je da će već  za drugi dio godine prebaciti u polubantam kategoriju do 52 kg u kojoj bi Nikolina trebala na Svjetsko prvenstvo seniorki, no u ovom trenutku još nije definiran termin – da li u jesen 2021. godine ili početkom 2022. godine. To bi trebao biti i početak novog olimpijskog ciklusa za Pariz 2024. godine i olimpijsku kategoriju do 51 kg, premda Kristić kaže:

“To je tek za tri godine, vidjet ćemo kako će se razvijati. Sad je najvažnije da se dobro odmori od boksa, ne želim je vidjeti u dvorani tri tjedna. Mora izbaciti sav umor i stres, dugo smo oboje pod maksimalnim opterećenjem”, kaže Franjo Kristić.

Nikolina se neće moći opustiti ni u Olimpijskom selu pod strogim mjerama, vratit će se u Hrvatsku svakako do kraja tjedna, do nedjelje 1. kolovoza.

U Tokiju je ispisala povijest – prva Hrvatica na Olimpijskim igrama, prva olimpijska pobjeda za hrvatski ženski boks, plasman među 16 kao najmlađa hrvatska olimpijka i najmlađa boksačica uz Britanku Caroline Dubois (oboje rođene u siječnju 2001. godine) među 100 probranih na svijetu na olimpijskom ženskom turniru!

I senzacija prvog dana boksačkog turnira zbog uvjerljivog trijumfa nad favoriziranom američkom Kubankom!

Više nego dovoljno za jednu dvadesetogodišnjakinju koja se hrabro borila s iskusnijim boksačicama iznad svoje kategorije. Za maksimalno poštovanje i ponos!