NAJBOLJA HRVATSKA BOKSAČICA PROŠLA TEMELJNU VOJNU OBUKU I POSTALA PRIPADNICA ORUŽANIH SNAGA RH Nikolina Ćaćić ne stigne se pripremiti za Europsko prvenstvo seniorki u Budvi (11. do 23. listopada 2022.)

NAJBOLJA HRVATSKA BOKSAČICA PROŠLA TEMELJNU VOJNU OBUKU I POSTALA PRIPADNICA ORUŽANIH SNAGA RH Nikolina Ćaćić ne stigne se pripremiti za Europsko prvenstvo seniorki u Budvi (11. do 23. listopada 2022.)

Nikolina Ćaćić (21), najbolja hrvatska boksačica, doprvakinja Europe U-22 i naša prva olimpijka u povijesti hrvatskog ženskog boksa, a prije toga svjetska i europska doprvakinja u mlađim seniorkama, neće se natjecati na predstojećem Europskom prvenstvu u Budvi (Crna Gora) od 11. do 23. listopada 2022.

Odluku je donijela u dogovoru sa svojim trenerom Franjom Kristićem (BK Omega Zagreba) koji je objasnio:

“Nikolina se tek nedavno, prije desetak dana vratila treninzima. Nakon povratka s Mediteranskih igara, tijekom ljeta rješavala je zdravstvene probleme, te kasnije bila na obaveznoj obuci za vojno osposobljavanje u Požegi.  Sad smo počeli pripreme i premalo je vremena da bismo se mogli kvalitetno pripremiti za najjaču konkurenciju na Europskom prvenstvu. Odlučili smo odraditi kvalitetne bazne pripreme i spremiti se za sljedeću godinu u kojoj će glavni prioritet biti olimpijske kvalifikacije za Pariz 2024. godine, te Europsko prvenstvo do 22 godine na kojem ćemo ponovo napasti medalju i  titulu prvakinje.”

Hrvatskoj olimpijki i europskoj doprvakinji neophodan je bio i kvalitetan odmor, jer imala je izuzetno naporan ritam – u prvom dijelu sezone uz domaća prvenstva i Europsko prvenstvo U-22 u Poreču, borila se na Svjetskom prvenstvu u Istanbulu (osmina finala) i Mediteranskim igrama u Alžiru (četvrtfinale).

Nikolina Ćaćić prošla je vojnu obuku kao dio 13. naraštaja vrhunskih sportaša u Hrvatskoj vojsci. Temeljnu vojnu obuku u vojarni 123. brigade u Požegi uz Nikolinu prošli su još naši reprezentativci i osvajači medalja na europskim natjecanjima:  Filip Jurišić (jedrenje), Iva Oberan (judo), Matea Parlov Koštro (atletika), Petrunjela Pavić (judo) i Ana Viktorija Puljiz (judo).

Svi su nakon završene obuke i polaganja svečane prisege postali članovi Oružanih snaga RH, vojnici i vojnikinje, a redovite mjesečne plaće im puno znače s obzirom na visine sportskih stipendija koje ostvaruju na temelju vrhunskih sportskih rezultata.

Prije toga Nikolina je operativnim zahvatom skinula dioptriju pa i to zahtijeva vrijeme prilagodbe na novu situaciju na treninzima i u mečevima. Nastavit će se boriti u olimpijskoj kategoriji do 54 kg.

Do kraja godine Nikolina Ćaćić i trener Franjo Kristić u fokusu imaju nastupe na tradicionalnim međunarodnim turnirima, Grand Prixu Zagreb i Zagreb Boxing Queen u prosincu 2022. godine.

Hrvatsku će na Europskom prvenstvu za seniorke u Budvi sljedećeg mjeseca predstavljati prvakinje Sara Beram (do 63 kg) i Maja Šarić (do 57 kg). Na seniorskom EP-u u Crnoj Gori neće nastupiti ni druga naša predstavnica s Europskog prvenstva U-22 u Poreču, Splićanka Dea Bolanča koja se s trenerom i izbornikom Antom Matasom također odlučila posvetiti sveobuhvatnim pripremama za sljedeću sezonu, a iskusna Marija Malenica odlučila se posvetiti trenerskoj karijeri u Londonu.

u Požegi je započelo dragovoljno vojno osposobljavanje 35. naraštaja ročnika i 13. naraštaja vrhunskih sportaša | Foto: OS RH

Ministar obrane Mario Banožić u četvrtak 5. svibnja 2022. posjetio je Hrvatski boksački savez, gdje se susreo s dopredsjednikom Hrvatskog boksačkog saveza umirovljenim generalom Mladenom Mikolčevićem, boksačicama, boksačima i trenerima| Foto: MORH/ F. Klen

 

Najnovije vijesti

Pretraživanje