Matini “Krešo” Sršen: Meni je boks posao od 0 do 24 sata

Da bi se uspješno mogla testirati kvaliteta, mogućnosti i želje nužna su natjecanje. Takvo što omogućio je HBS pokretanjem 1. Hrvatske boksačke lige koja uz sudjelovanje 22 kluba ima plan dobivanja prvaka nakon 8 kola. Nakon tri kola na čelu se nalazi BK marijan iz Splita na čijem se čelu nalazi Matini “Krešo” Sršen.

-Najprije moram zahvali čelništvu HBS što je od 2012. ustrajan u održavanju 1. HBL koja je po meni baza u kojoj se kale početnici i oni koji to više nisu. Svi se oni bore za nastapupe na nekim budućim državnim prvenstvima koja se u pravilu održavaju u ožujku , travnju ili svibnju mjesecu. Tu momci sebe mogu uistinu ispraksirati i vidjeti s trenerima gdje su u odnosu na domaću konkurenciju.

U tri koja osvojili ste 14, 11 i 7 bodova?

Razlog zbog čega bodova nema podjednako leži u uparivanju boraca. Ja osobno imam široku paletu boraca i bez problema za svako kolo mogu prijaviti 8 do 10 boraca. Problem je to što nikad ne znamo s koliko ćemo boraca ići. Od 2012 do prošle godine mi smo dva puta bili prvaci Hrvatske, dva puta vice prvaci koji su uvijek u vrhu.

Konkurenciji nastupe diktiraju financije i obveze mimo ringa, kod vas?

Kada sam ušao u boks ja sam ga pretvorio u posao od kojeg živim. Sve moje ambicije i energija vrte se isključivo oko boksa u kojem sam slobodno mogu kazati od 0 do 24 sata. Ja klub vodim kao firmu u kojoj očekujem da svaki njezin član, u skladu s mogućnostima, obveze, odnosno treninge, putovanja i borbe odrađuje bez zadrške i hvatanja linije manjeg otpora. Drugima je to uz ostale radne obveze tek hobi koji nema previše čvrstu strukturu. Kod mene to nije tako jer drugačije od ovoga što radim ja u biti i ne znam. U biti pravilo je jednostavno “Ili idemo ili ne idemo”.

Koliko je široki kadar u BK Marijanu?

Ja uvijek ima u rotaciji 25 – 30 boraca. Ostalo čine rekreativci o kojima ja ne vodim previše računa. Treniranje uz stanke od 3 – 4 mjeseca daleko je od ozbiljnog posla . Što se žena tiče, trenutno ih imamo tri. U mlađim seniorkama i seniorkama.

Ozbiljan rad donosi i reprezentativce?

Jasno da da. Tu je Vito Roso , kadet , državni prvak u kategoriji do 56 kg. Senior, superteškaš Tomislav Čikotić je viceprvak države. Kod žena glavnu riječ ima Maja Šarić prvakinja Hrvatske.

Hoćete li odraditi svih osam kola 1. HBL?

Moram vam se pohvaliti da smo mi možda jedini klub u Hrvatskoj koji od 2012 nije propustio ni jedno kolo lige. Kada i gdje će se odraditi četvrto javit će nam HBS. Kako se u ovom mjesecu ovjeravaju knjižice, odrađuju liječnički pregledi organizatora ćemo dobiti nakon što se odradi nužna papirologija.

Razmišljate i o boksaču profesionalcu u BK Marijanu?

Ne, jer smatram da je amaterski boks čišći a boksači pošteniji. Kada se uskoči u profi vode tu se pojavi mali milijun problema koji počinju s menadžerom a nastavljaju se kroz cijelu logistiku. Za to neću biti nikad spreman.

Siječanj je vrijeme odmora?

Ma ni slučajno. Mi radimo bez stanke. Boksači- natjecatelji imali su radni Božić i Novu. Momci su sami izrazili želju za radom i mi smo im to omogućili. Kako će se to odraziti kada počnu natjecanja pokazat će vrijeme. Bit će uistinu puno nastupa po programima reprezentacija, 1. HBL, prvenstvu Hrvatske, kao i odlazaka na turnire koji se organiziraju bliže u regiji. Na sve ćemo ići kako bi pokazali da BK Marijan ima vrhunske boksače koji imaju “štofa” za reprezentativce, prvake i pobjednike.