LUKA PLANTIĆ NAKON NAJVEĆEG TRIJUMFA U PROFESIONALNOM RINGU “Amaterski boks je poput sprinta na 100 metara, a profesionalni je kao maraton. Uz profi-titule cilj mi i dalje ostaju Olimpijske igre u Parizu 2024.!”

Luka Plantić (25), naš olimpijac i reprezentativac, ostvario je već sve zacrtane ciljeve za ovu godinu.

U olimpijskom boksu osvojio je medalju na Europskom prvenstvu u Armeniji, a samo su ga sudačke malverzacije u polufinalnom meču protiv Rusa u dresu Srbije na EP-a u Erevanu zaustavile na putu do finala i titule prvaka Europe.

U profesionalnom boksu napravio je u svom Solinu u četvrtak, 1. rujna 2022. veliki iskorak dominantnom, autoritativnom pobjedom nad renomiranim južnoafričkim profesionalcem Rynom Liebenbergom (38).

Između dva velika događaja oženio se u Sesvetama sa svojom Tinom s kojom ima kćerkicu Niku koja se rodila lani u jeku Lukinih priprema za Olimpijske igre u Tokiju

Premda smo svi vjerovali u pobjedu nad Južnoafrikancem koji je ponio i naslov u Silver WBC-u, borio se za titule u WBA i IBO organizacijama i u 32 profesionalna meča imao 22 pobjede (14 nokautima), malo tko je mogao očekivati da će ga Luka Plantić u uraganskom, furioznom stilu nokautirati u četvrtoj rundi, a prije toga triput rušiti u prve dvije runde.

Luka Plantić pred svojom publikom u Solinu, uz jaku potporu navijača iz cijele Hrvatske, krenuo je u meč poput ljetnog tornada i doslovno pomeo suparnika koji spada u vrh svjetske supersrednje kategorije. Lukini naleti su od prvog udarca gonga bili toliko žestoki da je ostao dojam kako je Ryno Liebenberg kao veliko olakšanje dočekao sučevu odluku u četvrtoj rundi za kraj meča, samo da prestanu nesmiljene kombinacije udaraca u tijelo i glavu.

Plantiću trijumf, kojem se to vodi tek kao treća službena pobjeda u profesionalnom boksu, a iza sebe ima već 400 ‘amaterskih’ mečeva i pobjede u Svjetskoj boksačkoj ligi, uvodi među 50 najboljih u supersrednjoj kategoriji, a način kako je svladao borca klase Ryna Liebenberga bitno podiže rejting i ugled u svijetu profi-boksa.

Luka je sa svojim najbližima i brojnim prijateljima proslavio pobjedu i jutro poslije smireno komentirao najznačajniji meč dosad u profesionalnom ringu:

“Ne mogu još dati konkretnu ocjenu meča, jer nisam pogledao snimku. Očekivanja su bila velika, znao sam da sam maksimalno spreman jer intenzivno smo se pripremali za ovaj meč. Znali smo da je moj glavni forte tempo i da moram žestoko napasti, tako sam i krenuo. Spremali smo se za osam rundi, plan je bio da ga umaram i oslabim napadima, a ne da odmah jurišam na prekid. Nakon prvog rušenja nisam odmah srljao završiti meč, držao sam se plana da izrađenim napadima držim inicijativu.”

Poslije Europkog prvenstva u Armeniji sve ste podredili pripremama za veliki profesionalni meč koji će vas lansirati prema vrhu svjetskih profi-lista?

“Radili smo u Solinu vrlo jako dva mjeseca bez predaha. Dolazili su snažni sparing partneri: Marko Čalić i Edin Avdić, a s nama su u klubu moj brat Damir, Ukrajinac Dmytro Rybalka, pa Branimir Malenica i Ivan Đuka. Žestoko smo trenirali i podizali jedan drugoga. Hvala dečkima koji su sa mnom svakodnevno radili do krajnjih granica, bez njihove pomoći ne bih se mogao tako kvalitetno spremiti. Hvala i svima koji su me podržavali, počev od obitelji, bez čije potpore u tome ne bih uspio.”

Plantić i svi u BK Saloni pokazuju primjetan napredak otkad je u klub proljetos stigao ukrajinski stručnjak Jaroslav Podmasterchyk s boksačima Dmytrijom Rybalkom i Rostislavom Bilostotskijem koji su u četvrtak, 1. rujna 2022. u solinskoj dvorani Bilankuši upisali pobjede u debitantskim profesionalnim nastupima. Plantić kaže:

“Rad s trenerom Jaroslavom puno nam znači, jer on dolazi iz ukrajinske škole boksa i radi na način na koji naši treneri nisu naviknuli. On puno polaže i inzistira na temeljnoj školi boksa, osnovama kretanja i tehnike, to smo jako puno brusili. Mjesec i pol dana svako jutro bismo radili na školi boksa i tehnikama kretanja, do najsitnijeg detalja.”

Već prošle godine nakon Olimpijskih igara u Tokiju Plantić je boravio u kampu kubanskog trenera Pedra Diaza na Floridi. Zimus je upisao i pobjedu u profesionalnom meču u Njemačkoj, a sada će se Luka konačno moći tri tjedna više posvetiti obitelji, ženi i djeci. Profesionalnu karijeru nastavit će graditi u supersrednjoj kategoriji (76,2 kg), a ostaju i velike ambicije u ‘amaterskom’ boksu – pohod na Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

“Plan je da kroz sljedeća dva-tri profesionalna meča učvrstim poziciju na listama i onda napadnem neku od titula, na primjer, naslov europskog profesionalnog prvaka. Posvetit ću se i pripremama za olimpijske kvalifikacije tijekom 2023. godine, pokušati nakon Tokija još jednom boriti se na Olimpijskim igrama u Parizu 2024., a poslije toga sve snage usmjeriti na profesionalni boks.”

Dojam je da Luki puno više odgovaraju profesionalni mečevi u kojima suci imaju manji upliv u meču. Uz sve uspjehe koje je dosad postigao u ‘amaterskom’ boksu (juniorski prvak Europe, olimpijac, nastupi na Svjetskom prvenstvu i medalja na Europskom prvenstvu) može konkurirati i za titulu najoštećenijeg bokasača kojeg su IBA-ini suci redovito zakidali na svim natjecanjima u posljednje vrijeme (olimpijske kvalifikacije u Parizu 2021., Olimpijske igre u Tokiju, Svjetsko prvenstvo u Beogradu 2021., Europsko prvenstvo u Erevanu 2022….)

“Tako ispada, očito je da ne preferiraju moj stil borbe s puno tempa, napada i razmjene udaraca. Amaterski boks je poput sprinta na 100 m, a profesionalni poput maratona. U tri runde moraš maksimalno krenuti od prve minute što dodatno potroši snagu, a u profesionalnom ipak ima prostora za malo taktiziranja jer znaš da se moraš sačuvati i za šestu, sedmu i osmu rundu. Ja sam i sad bio apsolutno spreman za svih osam rundi, a Liebenberg valjda nije očekivao da mogu tako žestoko udarati u serijama”.

Nije, izdržao je do četvrte runde. Njegov pad na pola borbe jasna je poruka ostalima u svijetu profesionalnog boksa s kojim će respektom ulaziti ubuduće u ring protiv Luke Plantića, uragana iz Solina.