LUKA PLANTIĆ NAKON ISPADANJA SA OI Pokraden sam, u 1. rundi Meksikanac je bio u dva teška nokdauna!

LUKA PLANTIĆ NAKON ISPADANJA SA OI Pokraden sam, u 1. rundi Meksikanac je bio u dva teška nokdauna!

Luka Plantić (24) održao je obećanje koje je dao prvenstveno sebi uoči meča osmine finala Olimpijskih igara u poluteškoj kategoriji do 81 kg:

“Protiv Meksikanca pokazat ću sve što nisam uspio protiv Jordanca! Viši je, ali pritiskat ću ga otpočetka!”

Luka je pokazao i dao sve, odboksao žestok, beskompromisan meč, pritiskao i diktirao ritam protiv snažnog, izdržljivog meksičkog marinca Rogelija Torresa Romera (26), no suci su bodovali po svom – 4:1 za Meksikanca.

Tajlandski sudac upisao je pobjedu Plantiću, ostala četvorica: Kubanac, Kazahstanac, Litavac i Alžirac bodovali su za Romera!?

Pristran je bio i sudac Tunižanin u ringu – u prvoj rundi umjesto dva evidentna brojanja uzdrmanom Meksikancu, prekidao je Plantićeve napade, zaustavljao njegove serije, a pružao predah i čuvao Romera.

Da je samo jednom brojao visokom Meksikancu (190 cm), a morao je, runda bi pripala Luki uvjerljivo sa 10:8 i dala mu veliku prednost za nastavak.

Ovako je svih pet sudaca moralo dati rundu u korist dominantnog Luke, no jednoglasnih 10:9 bilo je bonus Romeru – marinac se oporavio, uspostavio ravnotežu u drugoj rundi, precizno kažnjavao neizrađene Lukine napade koji je htio završiti meč i u nesmiljenim, strahovitim razmjenama, teškom ratu između konopaca u kojem se nijedan borac nije štedio, uspio dati povod sucima da meč uvedu u neizvjesnost – drugu su rundu jednoglasno sa 10:9 dodijelili Meksikancu i s potpuno poravnatim rezultatom Plantić i Romero su ušli u odlučujuću treću rundu.

Umor nakon strahovitog kreševa u prve dvije runde nije se mogao izbjeći, Luka je i dalje nametao ritam, riskirao, nemilice je pljuštalo s obje strane, a suci su pronašli svoje razloge da meč i prolazak u četvrtfinale dodijele jedinom predstavniku Meksika, ozbiljne svjetske boksačke sile i pošalju ga na Kubanca Lopeza u četvrtfinalu, olimpijskog i svjetskog prvaka.

Luka Plantić je evidentno zakinut, kao što su ga suci zakinuli protiv prvog nositelja Britanca Whittakera na olimpijskim kvalifikacijama u Parizu, srećom kad se Luka već plasirao u Tokio, a sad su mu oduzeli pobjedu za četvrtfinale.

Luka i trener Tomislav Bašić ne mogu si ništa predbacivati, između konopaca pružio je maksimum, lavovsko srce i borbenu energiju, boksao hrabro i  kvalitetno kako je najavio – bolje nego u šesnaestini finala kada je podijeljenom odlukom 3:2 pobijedio Jordanca Al Hindawija, premda je ostala misterija što su marokanski i korejski sudac gledali kad su sve tri runde bodovali u korist inferiornijeg Jordanca.

Luka je rekao nakon meča:

“Ne možemo biti zadovoljni, pokradeni smo, Romero je bio u dva teška nokdauna, a sudac mu nije htio brojati. Ne znam i na osnovu čega su mu pripale druga i treća runda. Što je, tu je, idemo dalje prema Beogradu, na Svjetsko prvenstvo!”

Slično je govorio i trener Tomislav Bašić:

“Iscrpljeni smo i tužni, jer Luka je dobro boksao, a suci to nisu vidjeli, ili nisu htjeli vidjeti. Ne znam što reći, idemo doma i okrećemo se Svjetskom prvenstvu u Beogradu u studenome!”

Luka Plantić i Nikolina Ćaćić s trenerima Tomislavom Bašićem i Franjom Kristićem ostvarili su u Tokiju dva plasmana među 16 najboljih u kategorijama do 81 kg i do 57 kg, dvije osmine finala, po jednu pobjedu i poraz.

A to je boks, sport raširen i velike snage na svim kontinentima, olimpijski sport bez repesaža i prava na popravni, a da bi se stiglo do Tokija moralo se proći brutalno sito i rešeto kvalifikacija.

Mlada Nikolina nema za čime žaliti – pothvat je bio već plasman na Olimpijske igre sa 20 godina, a pobjeda nad Amerikankom Ramirez sa 5:0 senzacija koju je takvom proglasila i Europska boksačka federacija. U osmini finala naletjela je na bolju, čvršću i iskusniju Kanađanku Caroline Veyre (32).

Luka Plantić zaslužio je više, barem još borbu s olimpijskim i svjetskim prvakom Lopezom u četvrtfinalu za medalju, no suci su imali svoje računice.

U svakom slučaju, Plantić je prekvalitetan boksač, kojeg zbog opakog stila s puno udaraca ne želi nijedan konkurent na svjetskoj sceni, a suci mu još ne daju primjeren tretman na velikim natjecanjima.

Mala hrvatska boksačka ekspedicija: Nikolina, Luka, Tomislav i Franjo vraćaju se iz Tokija odmah sutra, u četvrtak 29. srpnja i sletjet će u Zračnu luku Franjo Tuđman navečer u 22. 30 sati!

Zaslužili su punu podršku, dali su najbolje od sebe, srčano i dostojanstveno prezentirali hrvatski boks na najvećoj sportskoj pozornici – na ponos svim boksačicama i boksačima u Hrvatskoj!

Budimo ponosni na Nikolinu i Luku i njihove trenere, zaslužuju sve čestitke i medalje za hrabrost, borbenost i pravo sportsko ponašanje. Mogu biti uzor svim mladima koji tek ulaze u ring.

 

 

 

Najnovije vijesti

Pretraživanje