Kvalitet presuđuje ulasku u reprezentaciju

Raditi s ženama u sportu nikada nije lako. Za razliku od muškaraca, tvrd stav i teška riječ umjesto da pokrenu, mogu izazvati pad motivacije a ponekad i odustajanje od ozbiljnog bavljenja sportom. Svega toga sigurno svjestan je i izbornik Tomislav Bašić.

“Ja ih na treningu uvijek pustim da malo uživaju , da se druže. Držeći se toga pravila, cure se u boksu mogu zadržati. Da razgovaramo i radimo po postulatima suhog boksa dvojim da bi boks bio njihov prioritet i poziv. One se nalaze u dobrom društvu u kojem su i napori lakše svladavaju.”

Ima li promjena unutar ekipe?

Danas mogu reći da u dvoranama ima više natjecatelja nego prije. Dobar rad saveza, izlasci u medije i na kraju postignuti rezultati sigurno su pomogli da se u dvoranama pojavljuje više mlađarije.

EP u Rusiji je praktično pred vratima?

Ja ću odmah nazvati trenere i boksačice koje mogu kvalitetom biti u reprezentaciji. Nakon toga bit će mi jasnije na što mogu računati. Ljeto je u boksu vezano za stanku. Mnoge boksačice da bi preživjele moraju raditi. Kada sakupim sve informacije bit će mi lakše napraviti i program rada.

Ono što znate?

Dolazi iz mog kluba. To su Matea Lilić do 80 kg i Lucija Pastulović do 75kg. Matea trenira već 3 godine. Na državnom prvenstvu prošle je godine bila treća. Na ovom prvenstvu je bila druga u Hrvatskoj. Nju u superteškoj kategoriji čekaju spore , trome suparnice koje imaju jak udarac. Lucija je promijenila kategoriju. Onu od 80 kg zamijenila je za onu pet kg lakšu i mogu reći da joj dobro ide.

Kada se dobije konačna slika reprezentacije?

Okupit ćemo se kod mene u Solinu kako klubovi ne bi imali nepotrebnih troškova. Tu je dvorana, osiguran smještaj, teretana i na nama je da curama pomognemo da postignu maksimum. Držim da će na pripremama biti barem 5 – 6 boksačica i da ćemo zajedno odraditi dobar posao.

A kada stigne čas borbe?

Najbolje je izaći na ring i dati sve od sebe. Ne treba cure opterećivati nikakvim prognozama jer one donose samo teret koji je nepotreban. U međunarodnoj konkurenciji koja nas čeka u Rusiji svaka pobjeda bit će dokaz da smo dobro radili. Sve ostalo je na ždrijebu.