Kup nacija: Uspješno započeta sezona!

20160112_211458Odličnim uspjehom, dvjema broncama sa najjačeg svjetskog boksačkog turnira za žene, 5. izdanju Kupa nacija koji se ove godine održavao u Rumi, Hrvatski boksački savez nastavlja sa berbom medalja i u ovoj, novoj 2016. godini. Pred našim boksačima duga je i teška sezona u kojoj će kruna zasigurno biti olimpijske igre, na kojima već imamo kvalificirana dva muška predstavnika. A porast kvalitete ženskog boksa najavljuje da će i djevojke u kvalifikacijama imati što reći.

Uz medalje koje su osvojile Sara Beram (57 kg) i Jovana Vučić (69 kg) naše preostale djevojke ostvarile su još dvije pobjede kroz eliminacije. Sandra Kulaš u 57 kg i Maja Šarić u 60 kg. Iako nekome ne izgleda mnogo, treba sagledati da su na turniru nastupile gotove sve najjače svjetske boksačice sa rekordnih 5 kontinenata. Naravno sa starog kontinenta gotovo da nije nedostajalo aktualnih prvakinja u konkurenciji. Pa čak niti preostale djevojke u reprezentaciji, prema riječima trenera Nenada Mitrovića, nisu podbacile. Najmlađa, mlađa seniorka Anita Kljajić 48 kg, odmah je išla na aktualnu Europsku prvakinju Ruskinju Mariju Khuzakhmetovu. Usprkos malom broju odrađenih borbi, Kljajić je bez imalo treme jurnula na kvalitetnu i iskusniju članicu Zbornaje komande. Bez obzira na poraz, pokazala je veliko srce te da će se u budućnosti moći računati na nju. Dunja Gorup u svom je prvom nastupu odmah došla na Viceprvakinju Azijskih igara Kazahstanku Zhainu Shekerbekovu koja je prije mjesec dana uvjerljivo pobijedila Svjetsku prvakinju Nazym Kyzaybay. Gorup je nametnula svoj stil i presing te je čak i povela kod sudaca, Ipak, iskusnija Kazahstanka, privela je borbu u svoju korist. Uz njih tu su još i Zadranke Lucia Brkljača (75 kg) i Antonia Pavić (64 kg), koje su također dale obol kvalitetnim nastupima na iznimno jakom natjecanju na koje su vodeće reprezentacije svijeta, Rusija, Kina i Indija dovele i po nekoliko djevojaka u pojedinim kategorijama.

Recimo da će ovo za žensku seniorsku reprezentaciju biti iznimno naporna godina. Osobito za djevojke u olimpijskim kategorijama 51 kg, 60 kg i 75 kg. Uz kvalifikacije i Olimpijske igre, tu su još Svjetsko prvenstvo u svibnju u Kazahstanu, te Europsko krajem godine. A slijedeći veliki test biti će turnir u Strandja Bugarskoj krajem veljače.

Recimo još i to da je djevojke na poziva organizatora Jovice Panića, iz prvog reda od četvrtfinala bodrio i Predsjednik Saveza, te član Izvršnog odbora EUBC-a Bono Bošnjak, koji je i uručio dio medalja. Tako je upravo Sara Beram svoju broncu primila iz ruku sveprisutnog i neumornog Bone, koji je u Srbiji nizom razgovora učvrstio prijateljske veze sa brojnim federacijama, kako iz regije, tako i van nje.

1 20160112_211154 20160112_211150 20160112_174602