Kuhar: Na EP u Rusiju ići će samo spremni boksači

Sportaši i treneri vole ostati čim duže zajedno kako bi kroz trenažni proces i natjecanja pokazali maksimum. Takvu mogućnost ima i trener Dražen Kuhar koji rad s kadetima nastavlja i u juniorskoj kategoriji.

Što donosi rad s juniorima?

Prije svega to je nastavak višegodišnjeg rada. Da bi se stvorilo solidnog borca potrebno je minimalno barem 6 godina krvavog rada koji na kraju i ne mora biti uspješan. Naime, u tom dugom periodu netko bi odbacio rukavice i sebe vidio u nekom manje teškom sportu. Na svu sreću uvijek ima momaka koji su uporni i ostaju u boksu.

Ima li premalo boraca?

U Koprivnici kod mene trenira ih troje. Kada se pogleda ostatak Hrvatske ta se brojka diže i do broja 10. Ali to je na papiru. Da bi se više znalo i pravo odlučilo nužna je selekcija i izborni mečevi koji će pokazati na koje se borce može računati.

Tko se smatra sigurnim za Rusiju i EP?

Ponavljam ponovno. Za takve odluke treba zaokružiti radni ciklus.

U mom klubu je Borna Lončarić koji je u kategoriji do 80 kg dva puta već bio brončani na Ep. Tu je i Luka Grabić do 75 kg. Oni su nekako na vrhu tog popisa 10 – torice.

Koji su Vaši kriteriji za Rusiju?

Tamo mogu otići samo oni spremni. Tražim spremnog i poslušnog borca koji će odraditi na visokom nivou sve ono što će ga pripremiti za pobjedu. Turnir u Rusiji traje 9 dana i borac mora biti svjestan kao i ja da švercanja i prizivanja sreće nema. Prolaz do medalje bit će moguć samo za boksača koji je fizički i mentalno fokusiran i spreman. Meni je uistinu izaov od takvog juniora izvući maksimum.

Kako će se trenirati?

Većinom će to biti u Zagrebu i u mojoj dvorani u Koprivnici. Sve to planira se odraditi kroz 5 turnusa do EP. Tu će se moći vidjeti nijanse koje će pokazati gdje je tko od kandidata za reprezentaciju. Bude li prilike ili mogućnosti pripreme ćemo pokušati “podebljati” i pokojim odlaskom na turnire ako ih bude.

Vaša osobna ambicija?

Je ta da postignem veliki rezultat koji će razveseliti sve i pokazati da smo na dobrom putu s generacijom koja dolazi. Hrvatska i sve ostale nacije trebaju dobiti poruku da smo u boksu dobro posloženi i da možemo do medalje kao nagrade.

Stoga slijedi?

Kontakt s trenerima boraca koji su kandidati za reprezentaciju. Nakon toga na red dolaze okupljanja, treninzi i izborni sparing. Već nakon prvog okupljanja u kolovozu, krenut će selekcija tima koja će pohitati put Europskog prvenstva koje počinje 8. listopada. Do tada su u prvom planu disciplina , treninzi i borba da se bude na završnom popisu za reprezentaciju.