Josip Ćorić zaustavljen u četvrtfinalu od Kubanca Arzole Lopeza i sudaca

Hrvatski superteškaš Josip Ćorić nije se uspio probiti u zonu medalja na Svjetskom prvenstvu mlađih seniora u Kielcu. Nakon dvije uvjerljive uvodne pobjede prekidima, ždrijeb mu je u četvrtzavršnici dodijelio prvog favorita superteške kategorije, Kubanca Fernanda Alejandra Arzolu Lopeza koji je povlašteni tretman favorita uživao i kod suca u ringu i bodovnih sudaca.

Gorostas iz Čapljine Josip Ćorić u potpuno izjednačenom meču zaustavljen je tijesnom, a na kraju jednoglasnom odlukom sudaca 5:0 premda je sigurno dobio barem treću rundu u kojoj je uspio izmoriti favoriziranog Kubanca koji se spašavao držanjem i klinčom, što mu je sudac u ringu tolerirao bez konkretnih opomena.

Ćorić je odlično boksao otpočetka i bez kalkulacija ušao u borbu s kubanskim adutom, višim i snažnijim od sebe, a vrlo pokretnim i tehnički potkovanim. U izjednačenim razmjenama udaraca Kubanac se nije uspio nametnuti, nije mogao natjerati našeg Josipa na povlačenje, pa ako bi mu u serijama i prošao koji udarac više kroz Josipov gard, Ćorić je spremno vraćao. Suci su ipak prvu rundu jednoglasno proglasili na stranu Kubanca.

U drugoj rundi Josip više nije imao nikakav respekt pred moćnim Kubancem, čak je on Arzolu primorao na uzmak i obranu i sve više zahvata kojima je tražio predah, koristio veću masu i tjelesnu snagu u klinčevima da bi se držanjima branio od ubojitih Ćorićevih udaraca. Ipak, suci su i tu rundu jednoglasno darovali Kubancu.

U trećoj rundi Ćorić je krenuo svom snagom koju je sačuvao, hrabro napadao i nekoliko puta desnim krošeima ozbiljno pogodio Kubanca koji se cijelu rundu  branio držanjem i zahvatima koje mu je sudac dopuštao bez intervencije

Istina je da je Josip Ćorić u Kubancu imao najtežeg suparnika s kojim se ikad sastao, da je Arzola golemi potencijal i klasa za sebe, velik, jak boksač koji već zna sve o boksu i opravdani je dojam da je naš div iz Hercegovine (član Jokera iz Splita) zaslužio više od jednoglasne odluke na stranu Arzole.

Josipu sve čestitke za nastup na SP-u i dvije pobjede, šteta što je već u četvrtzavršnici morao tražiti prolazak prema medaljama pokraj kubanskog favorita kojeg je i AIBA (Svjetska boksačka federacija) uoči SP-a proglasila predodređenim na najviše postolje.

Ta naklonost sudaca očito je presudila u korist Arzole u ravnopravnom dvoboju, jer Ćorić kao da je bio stavljen u poziciju “izazivača” koji je morao nokautirati Kubanca da bi se mogao nadati pobjedi.  Šteta što Ćorić lanjskoj medalji s Europskog prvenstva nije uspio dodati i svjetsku, premda je u Kielcu pokazao da spada u vrh svjetske elite u superteškoj kategoriji.

Josip Ćorić bio je i najuspješniji hrvatski predstavnik na SP-u mlađih seniora u Poljskoj od kojeg su se već prije oprostili petorica hrvatskih boksača pod vodstvom izbornika Dražena Kuhara i trenera Nenada Mitrovića.