IZBORNIK KADETA NIKOLA MARKETIN: Vjerujemo u dva finala u Sarajevu, Grgić i Nekić imaju snage za to!

IZBORNIK KADETA NIKOLA MARKETIN: Vjerujemo u dva finala u Sarajevu, Grgić i Nekić imaju snage za to!

Hrvatska na Europskom kadetskom prvenstvu ima dvije osigurane medalje – dva polufinala! – Bernard Grgić u kategoriji do 60 kg i Ivan Nekić do 63 kg.

Obojica polufinalne mečeve imaju u četvrtak, 19. kolovozaBernard Grgić borit će se protiv Turčina Huseyina Babata u 11. meču večernjeg programa od 18 sati u sportskoj dvorani Lukovica (predviđeni početak oko 19.30 sati).

Ivan Nekić borit će se za finale protiv Rusa Akhmada Aidamirova u popodnevnom programu od 15 sati (predviđeni početak meča u 16.30 sati).

Uoči velike završnice i podjele medalja u Sarajevu zamolili smo izbornika kadetske selekcije Nikolu Marketina za kratki rezime dosadašnjih nastupa naših predstavnika na Europskom prvenstvu među više od 270 najboljih kadeta iz 25 država (godišta 2007. i 2008.).

Statistika pokazuje – od 13 reprezentativaca, izboreno je pet četvrtfinala i dva prolaska u polufinale. Marketin kaže:

“Teško je biti nešto posebno zadovoljan kad od 13 boksača u borbi za medalje ostanu dvojica. Priželjkivali smo i više, bili blizu u nekim mečevima, no to je cijena neiskustva – ipak su to sve većinom neiskusni boksači, s malim brojem mečeva u odnosu na konkurente na Europskom prvenstvu i to se moralo odraziti na rezultatu. Radi se o mladim momcima i neki su izgorjeli prije nego što su ušli u ring. Na primjer, Matija Berend boksao je pet natjecateljskih mečeva u karijeri, a borio se protiv Talijana koji broji 65 mečeva. Pod tremom izgubio je prve dvije runde i tek kad se oslobodio, proradio je u trećoj i dobio tu rundu, ali bilo je prekasno.“

SARAJEVSKI STOŽER HBS-a Moris Tanković, Nikola Marketin, Yousuf Hasan, predsjednik Bono Bošnjak, gl. tajnik Marko Marović i izbornik seniora Kristijan Hodak

Izbornik Nikola Marketin naveo je još nekoliko slikovitih primjera:

„Niko Dražina tri se runde nosio s kvalitetnim Ukrajincem prema kojem je imao i preveliki respekt. Mateo Bobaš pobijedio je vrlo dobrog Izraelca, pa stao pred Bjelorusom. Lucas Mirković sedam dana čekao je borbu za medalju i izgorio od prevelike želje i očekivanja koja si je nametnuo. Dečki koji su tek ulazni kadeti (2008. godište) Dominik Raguž ili Andrejas Baričević nisu se mogli fizički nositi sa svojim protivnicima, bili su po nekoliko kilograma lakši od njih i tek moraju očvrsnuti u godinama koje dolaze.“

Bez iskustva u ringu, nema ni potrebne tehničke izvježbanosti i izbornik Marketin svjestan je da su naši mladi dečki tek na početku puta i da će se s njima morati puno raditi. Pogotovo što je cijela generacija mladih sportaša bila i te kako zakinuta za normalni proces treniranja i natjecanja u doba pandemije.

„Potencijala imamo, to nije sporno, bit će još mnogo poraza i pobjeda, a kroz sustav želimo tim talentiranim dečkima omogućiti kontinuirani napredak. Pravi rezultati ove generacije pokazat će se u juniorskim kategorijama i mlađim seniorima.”

Nikola Marketin ne taji kako od obojice hrvatskih polufinalista očekuje proboj u finale i u borbu za zlato!

„Naravno, želja su dva finala, bez ikakvog respekta po nove pobjede. Bernard Grgić je pokazao najvišu razinu u pobjedama nad vrlo kvalitetnim suparnicima iz Poljske i Srbije i ne sumnjamo da će pod vodstvom trenera Yousufa Hasana dati najbolje od sebe i u polufinalu. Turčin je jako dobar boksač, snažan, no vjerujemo da Bernard može svladati i njega za finale!“

Drugi polufinalist Ivan Nekić je Marketinov učenik u BK Ares Zadar koji je svom mladom klubu donio prvu, povijesnu europsku medalju!

„Ivan je prekidom pobijedio Makedonca, a i Rus je prekidom u 1. rundi prošao Bjelorusa, prije toga uvjerljivo i Poljaka. Spremamo taktiku za ruskog boksača koji nosi sve odlike ruske škole. Upravo Rusi i Ukrajinci dominiraju i pokazuju najviše na ovom prvenstvu. Nekić izgleda fizički jači od suparnika i bude li u svom pravom izdanju, možemo očekivati lijepi uspjeh.“

Marketin je neovisno o rezultatima posebno želio istaknuti važan detalj na kojem intenzivno radi otkad je preuzeo mjesto izbornika kadetske reprezentacije.

„Momčadski duh i zajedništvo osjete se na svakom koraku, momci zajedno proživljavaju pobjede i poraze, bodre se i tješe međusobno i to je najveći dobitak. Imamo i sparinge s reprezentacijama Albanije, Armenije i Poljske, a to je možda i bolje iskustvo od jednog meča. Nekad se više nauči i napreduje na kvalitetnim sparinzima. Zbog svega toga svi ćemo imati puno koristi od ovoga Europskog prvenstva”, zaključio je naš izbornik Nikola Marketin, dipl. kineziolog i instruktor/zapovjednik u Interventnoj policiji MUP-a RH.

Pamtit ćemo Sarajevo 2021. svakako po prvom iskoraku mlade generacije hrvatskog boksa na najveću scenu i po lijepom premijernom uspjehu –  dvije nove europske kadetske medalje!

Vjerujemo da neće ostati na brončanom sjaju!

 

 

 

 

Najnovije vijesti

Pretraživanje