Izborni sparing seniorki

Kasnije održavanje prvenstva Hrvatske, koje je glavni filter za odabir reprezentacije, bio je glavni razlog što su se u Hrvatskom boksačkom savezu odlučili za izborni sparing seniorki. Kako nam je pojasnio izbornik Josip Cerovec na početku razgovora na taj način izbjegle su se ozljede koje bi kandidatkinje mogle udaljiti s natjecanja. Ali, krenimo iz početka.

Kakav je ženski boks u Hrvatskoj?
– Ženski boks kod nas treba promatrati u onom dijelu koje nude mogućnosti u Hrvatskoj. Unatoč tome moramo reći da ima sve više djevojaka koje se žele baviti boksom. Morate znati da je to olimpijski sport i da naše cure znaju postići i dobre rezultate. U svakom slučaju pred nama je Europsko prvenstvo koje će pokazati ima li tu kvalitete i za izazove koje donose nastupi na svjetskim smotrama boksa.
Koliko su cure imale međunarodnih nastupa?
– Bilo je tu dosta turnira. Išlo se u Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju te Mađarsku. Klubovi i njihove članice imale su šansu nastupati na  turnirima A kategorije, koji su vrlo zahtjevni i kao takvi na temelju rezultata otvaraju ili zatvaraju vrata reprezentacije.
Koliko cura gdje danas sve trenira?
– U ženskom boksu trenutno se može računati do 28 natjecateljica s time da je daleko manji broj onih koje mogu tražiti vize za međunarodna natjecanja. Sustavno i rekao bih uporno trenira se u Zagrebu, Zadru, Kutini , Slavonskom Brodu, Varaždinu.
Prvo ime u Areni Zagreb u subotu sigurno je?
Sara Beram – iz Kralja Tomislava Zagreb. Ona je u kategoriji do 57 kg postigla sijajne rezultate. Prošle godine tako bila je brončana na prvenstvu Europske unije. Ove godine je imala nekoliko dobrih rezultata na vanjskim turnirima. Bez lažne skromnosti od nje se na Europskom prvenstvu mogu očekivati dobri nastupi i pobjede. Sve ostalo naravno ovisi o ždrijebu.

Kako je zamišljen javni sparing?
Kao i prije svakog turnira ide vaganje boksačica koje počinje u 10 sati. Nakon toga sve se sele na ring u Areni Zagreb. U javnom sparingu u kategoriji do 60 kg nastupiti će Marija Petrić Sesvete i Sara Beran iz Kralj Tomislava Zagreb.
U kategoriji do 54 kg Željana Piteša iz Zadra čeka Tajanu Koščak iz varaždinske Omege.
U kategoriji do 69 kg Patricija Zovko iz Kralja Tonislava boksa protiv Marije Kos iz varaždinske Omege.
U kategoriji do 51 kg Meri Novak također iz Omege na vaganju u subotu doznati će ime moguće suparnice koja bi trebala stići iz Sesveta.
Po završetku javnog sparinga izabrane reprezentativke vraćaju se u klubove , gdje će zbog manjka novca i zaključiti pripreme za Europsko prvenstvo koje će se od 4. do 13. 6 održati u Sofiji.