Intervju glavnog tajnika HBS-a za službenu stranicu Europske boksačke konfederacije

Intervju glavnog tajnika HBS-a za službenu stranicu Europske boksačke konfederacije

Krovno tijelo europskog boksa, Europska boksačka konfederacija (EUBC) prepoznaje kvalitetu rada Hrvatskog boksačkog saveza.

Potvrda vrhunskog rada saveza koji na svim razinama ima kvalitetne ljude stigla je ponovno i EUBC je na poziciju menadžera natjecanja imenovao glavnog tajnika HBS-a Marka Marovića.

Marović je dao intervju za službenu stranicu EUBC-a koji prenosimo.

G. Marko Marović je glavni tajnik Hrvatskog boksačkog saveza i jedan od najiskusnijih boksačkih dužnosnika u Europi. Svoju novu poziciju primio je od predsjednika EUBC-a g. Franca Falcinellija i radio je kao menadžer natjecanja na EUBC mlađeseniorskom prvenstvu Europe u Budvi 2020 i EUBC juniorskom prvenstvu Europe u Sofiji 2020. Sažeo je iskustva s oba natjecanja, te govorio o snazi lokalnih organizatora i teškoćama s kojima se susreo.

– Čestitke na Vašem novom imenovanju i radu kao EUBC-ov menadžer natjecanja. Što to znači za Vas?

Puno Vam hvala. Ovo je velika čast za mene i potvrda mog dugogodišnjeg rada i predanosti EUBC-u i AIBA-i. Želio bih se također zahvaliti predsjedniku EUBC-a g. Francu Falcinelliju, izvršnom direktoru EUBC-a g. Aleksandru Egorovu i članu Izvršnog odbora EUBC-a g. Boni Bošnjaku na njihovom povjerenju. Uloga menadžera natjecanja je bila i velika odgovornost i izazov u vrijeme globalne pandemije koronavirusa”.

– Kakva su Vaša iskustva s posljednja dva kontinentalna natjecanja u Budvi i Sofiji?

„U te dvije dobne skupine ima puno sličnih aspekata, ali i puno razlika u smislu organizacije. Većina natjecatelja u Budvi je već imala 18 godina i odgovorniji su od mlađih kolega. Iako je to bilo prvo kontinentalno natjecanje u Crnoj Gori natjecanje u Budvi je proteklo dovoljno dobro. Predsjednik lokalnog organizacijskog odbora g. Aleksandr Klemenko i menadžerica natjecanja lokalnog organizacijskog odbora gđa. Marija Čivović dali su sve od sebe. U Budvi smo imali vrlo iskusnog tehničkog delegata iz Finske, gđicu Annu Laukkanen. Na EUBC juniorskom prvenstvu u Sofiji smo imali mlađe natjecatelje od 15-16 godina. U Sofiji smo imali vrlo iskusan lokalni organizacijski odbor predviđen članicom Izvršnog odbora EUBC-a gđom. Emilijom Gruevom, predsjednikom Bugarske boksačke federacije g. Krasimirom Ininskim, gđicom Milenom Videnovom i g. Svetoslavom Sapundjuevim. Zajedno s tehničkim delegatom natjecanja g. Sergejom Berdnikom odradili smo još jedno uspješno prvenstvo”.

Koliko su jaka bila ta prvenstva?

Prvo bih želio čestitati EUBC-u u svim nacionalnim savezima na hrabrosti i odlučnosti da održe natjecanja i pošalju svoje boksače u Budvu i Sofiju. Mnogi drugi borilački sportovi otkazali su svoja natjecanja i prebacili ih za 2021. Snaga naših EUBC prvenstava bila je u našem jedinstvu i upornosti da dovedemo naš sport na najvišu moguću razinu. Naš menadžment, naši suci, organizatori, treneri, dužnosnici i boksači omogućili si održavanje priredbi i to je naša najveća snaga”.

– Koji su bili ključni i najteži aspekti organizacije tijekom pandemije?

Naša konfederacija pripremila je EUBC Event menadžment protokol tijekom pandemije koronavirusa i takve jake mjere su nam znatno olakšale provođenje natjecanja. Veliko hvala ide čelniku EUBC-ove liječničke komisije dr. Ioannisu Filippatosu, izvršnom direktoru EUBC-a g. Aleksandru Egorovu i mom prethodniku g. Dmitryju Gaistruku koji su posložili protokole. Dr. Ioannis Filippatos je tadio kao EUBC-ov COVID-19 menadžer na dva natjecanja skupa s našim anđelom čuvarom dr. Leylom Nasirovom iz Azerbejdžana. Naš posao je bio tijekom natjecanja implementirati nove procedure kako bi spriječili bilo kakvu mogućnost zaraze. Svi timovi su tijekom natjecanja morali nositi zaštitne maske, ne ulaziti jedni drugima u sobe, bez rukovanja i držati distancu cijelo vrijeme. Dužnosnici, a pogotovo suci morali su promijeniti dosadašnji protokol i ne dodirivati borce, držati distancu i podizati ruku pobjedniku nakon završetka borbi. Imali smo u pripremi sobe za izolaciju, ali srećom nije bilo potrebe za njima na nijednom od dva natjecanja. Naš liječnički tim je proveo preko 200 testiranja na natjecanjima i svi nalazi u Budvi i Sofiji bili su negativni. Reprezentacijama je bilo teško jesti sve svoje obroke u sobama gdje su im dostavljani u posebnim paketima, ali smo sretni što su se svi sudionici kućama vratili zdravi”.

Što mislite o razini boksa europskih juniora i mlađih seniora?

Unatoč svim problemima uzrokovanim pandemijom koronavirusa koji su utjecali na cijelu europsku boksačku obitelj tijekom cijele godine, nakon analize borbi možemo reći da je kvaliteta bila jako dobra. Nažalost, mnoge reprezentacije nisu mogle sudjelovati, ali su svi koji su nastupili pokazali veliku želju za pobjedom. Neke reprezentacije su podigle tehničke i taktičke vještine i to je uzrokovalo mali broj prekida mečeva”.

– Što očekujete od 2021.?

Na to je pitanje jako teško odgovoriti u ovom trenutku, ali svi se nadamo da će početkom godine situacija biti bolja na globalnoj razini. Pred nama je nekoliko velikih natjecanja i bit će izazov organizirati ih sve u 2021., ali s našim iskustvima s posljednja dva prvenstva uvjeren sam da ćemo ih uspješno provesti. Radujemo se održavanju ne samo mlađeseniorskog i juniorskog, već i senioskog prvenstva, prvenstva za boksače do 22 godine, te prvenstva za kadete i kadetkinje.”

Koja će biti vaša sljedeća priredba na novoj poziciji?

Radit ću kao menadžer natjecanja i tehnički delegat na Svjetskom kupu koji počinje 16. prosinca u Kolnu u Njemačkoj”.

Foto: EUBC

Najnovije vijesti

Pretraživanje