HRVATSKA SLAVI PRVAKA EUROPE! Čudesni Gabrijel Veočić (20) iz Slavonskog Broda u Poreču osvojio prvo seniorsko zlato na Europskom prvenstvu U-22!

HRVATSKA SLAVI PRVAKA EUROPE! Čudesni Gabrijel Veočić (20) iz Slavonskog Broda u Poreču osvojio prvo seniorsko zlato na Europskom prvenstvu U-22!

Gabrijel Veočić (20) je prvak Europe!

Zlatni dečko iz Slavonskog Broda koji još nije navršio 21. godinu (tek u lipnju) osvojio je zlatnu medalju u srednjoj kategoriji sa četiri pobjede u Poreču.

U finalu srednje kategorije do 75 kg na Europskom prvenstvu za seniore i seniorke U-22 u Poreču Gabrijel je podijeljenom odlukom, nakon teške, iscrpljujuće borbe pobijedio Bugarina Ramija Mahida Kiwana sa 4:1!

Zlatni Gabrijel stvorio je prednost u prve dvije runde (5:0 i 4:1) i premda je treća runda pripala Bugarinu pobjeda i zlato za Veočića i Hrvatsku nisu bili upitni!

Finale mu je bilo najzahtjevniji i najteži meč na putu do zlata. Pobjeđivao je na EP-u U-22 redom Lea Cvitanovića iz Bosne i Hercegovine (5:0), pa Lukasa Fermezu iz Slovačke (5:0), te u polufinalu Sama Hickeya iz Škotske (4:1). Dvojicu (Cvitanovića i Hickeya) svladao je već ranije – obojicu lani na Svjetskom prvenstvu u Beogradu!

I Bugarina Kiwana dosad je pobjeđivao triput, sva tri puta s uvjerljivih 5:0, posljednji put također lani na Europskom prvenstvu U-22 u talijanskom Rosetu.

Veočiću je to uoči finala davalo sigurnost da zna kako pronaći put do četvrte pobjede nad Bugarinom, no finale uvijek nosi pritisak, a i Kiwan se dobro pripremio kako parirati Gabrijelu. Zauzeo je čvrsti obrambeni gard i puštao da Gabrijel izgubi strpljenje i nekontrolirano napadne, te prijetio širokim desnim krošeima.

Gabrijel je nošen željom i glasnim navijanjem neuobičajeno za njega pokušavao što prije riješiti sve dvojbe, pritiskao Kiwana i htio ga slomiti pojedinačnim napadima, a Bugarin se dobro branio.

U trećoj je on krenuo u kontranapade po preokret, postao aktivniji i opasniji, a Gabrijel je boksao na sigurno, već je bio primjetan i umor i taktički je čuvao prednost. Kiwan je dobio treću rundu, premda se nije nametnuo kako sugerira odluka sudaca 5:0 u njegovu korist.

Otac i sin Veočić, trener Pero i Gabrijel znali su dobro da je Bugarin nezgodan zbog kontragarda, da ima iznenadne široke krošeje, pa i da s takvim tipom borca ne može biti atraktivnog boksa.

Nema dvojbe da je Gabrijel iskontrolirao meč. Isto tako nema dvojbe da je Gabrijel Veočić prvak i najbolji mladi boksač Europe do 22 godine. Pred njim je još puno borbi za medalje i mjesta na postoljima!

Zlato iz Poreča je kruna već sada bogate karijere – dosad je osvojio broncu na kadetskom prvenstvu Europe (2016.), srebro u juniorskoj konkurenciji (2017.) i broncu na mlađeseniorskom (2019).

Osvojio je sad i prvo zlato u seniorskoj konkurenciji u Europi, a posljednji koji je to uspio na seniorskom EP bio je Filip Hrgović 2015. godine! Prije Hrgovića od Hrvata samo su još Marijan Beneš (1973.) i Mate Parlov (1971. i 1973.) bili prvaci Europe u seniorskoj konkurenciji!

Sve uspjehe Gabrijel Veočić (20) ostvario je pod vodstvom oca Pere Veočića, bivšeg boksačkog reprezentativca, a sada trenera i časnika u Hrvatskoj vojsci!

Hrvatska je na EP-u postigla jedan od najvećih uspjeha u povijesti – tri medalje, bronca Noe Ježeka, srebro Nikoline Ćaćić i zlato Gabrijela Veočića!

Uspjeh koji nikad prije nije postignut u hrvatskom boksu na jednom natjecanju – Hrvatska ima prvaka Europe, europsko srebro i europsku broncu!

Europsko prvenstvo za seniore i seniorke U-22 u Poreču (11. do 24. ožujka 2022.) pamtit će se zauvijek! Po najboljem!

Najnovije vijesti

Pretraživanje