HRVATSKA JUNIORSKA REPREZENTACIJA S ČETIRI PLASMANA MEĐU OSAM NAJBOLJIH ZAVRŠILA NASTUP NA SVJETSKOM PRVENSTVU U EREVANU (ARMENIJA) Agata Štajcer i trojica naših juniora u borbama za medalje u 1/4 finalu ostali korak do postolja

HRVATSKA JUNIORSKA REPREZENTACIJA S ČETIRI PLASMANA MEĐU OSAM NAJBOLJIH ZAVRŠILA NASTUP NA SVJETSKOM PRVENSTVU U EREVANU (ARMENIJA) Agata Štajcer i trojica naših juniora u borbama za medalje u 1/4 finalu ostali korak do postolja

Hrvatska juniorska reprezentacija (osam juniora i jedna juniorka) završila je nastup na Svjetskom prvenstvu u Erevanu (Armenija, 23. XI.-4. XII. 2023.), prvom juniorskom SP-u održanom nakon osam godina u organizaciji Svjetske boksačke federaracije IBA-e.

Hrvatska je među najboljim mladim juniorima i juniorkama svijeta (450 natjecatelja iz 50 država) u glavnom gradu Armenije ostvarila četiri plasmana među najboljih osam na svijetu, u četvrtfinalne borbe za medalje:

Agata Štajcer (66 kg), Matija Berend (66 kg), Ivan Jukičić (80 kg) i Šime Čerina (+80 kg).

Slično kao i na Europskom juniorskom prvenstvu ljetos u Rumunjskoj, za naše reprezentativce u četvrtfinalu bili su kobni predstavnici boksački jake sile, domaće Armenije.

Splićanin ŠIME ČERINA (Torcida Split) posljednji od hrvatskih reprezentativaca završio je nastup u četvrtfinalu Svjetskog juniorskog prvenstva u Armeniji. Torcidaš Čerina u najtežoj juniorskoj kategoriji +80 kg borio se za medalju protiv domaćeg favorita Tigrana Khachatryana i izgubio prekidom u drugoj rundi.

Prije njega, u četvrtak 30. studenoga 2023. protiv domaćeg Armenca izgubio je u četvrtfinalu i kapetan naše reprezentacije MATIJA BEREND (Ronin Križevci), osvajač brončane medalje na Europskom juniorskom prvenstvu ovoga ljeta u Rumunjskoj.

Matija je u četvrtfinalu do 66 kg zaustavljen od domaćeg Armenca Argishtija Hakobyana, viceprvaka Europe s ljetošnjeg juniorskog EP-a u Rumunjskoj, jednoglasnom odlukom sudaca, premda to ne oslikava tijek borbe za medalju. Mladom Križevčaninu sve čestitke na srčanoj, bespoštednoj borbi, u kojoj je dao sve od sebe, kao i na cjelokupnom nastupu na Svjetskom prvenstvu na kojem je u osmini finala uvjerljivo svladao suparnika s Mauricijusa.

Vrlo blizu medalji bila je i naša jedina reprezentativka AGATA ŠTAJCER (Kutina), tek 15-togodišnja ulazna juniorka, osvajačica bronce na Europskom kadetskom prvenstvu 2022.,  koja je u četvrtfinalu zaustavljena od snažne Ruskinje Anastazije Gribanove.

Agata je u četvrtfinalu odboksala svoj najbolji meč u dosadašnjoj mladoj karijeri, vjerojatno najkvalitetniji i najuzbudljiviji ženski meč na Svjetskom juniorskom prvenstvu, a da je bilo samo malo više sreće u ždrijebu, Agata bi sigurno svladala bilo koju drugu suparnicu i osigurala svjetsku medalju.

Agatin uspjeh tim više dobiva na značenju jer se mlada Kutinjanka tek vratila u ring nakon višemjesečne stanke i dugotrajnog oporavka od mononukleoze. Uporna Agata vratila se u ring u vrhunskom izdanju, a naravno da joj je uoči SP-a nedostajalo jakih mečeva i provjera.

U četvrtfinalu se oprostio i Brođanin IVAN JUKIČIĆ (BK Brod) u kategoriji do 80 kg. Ravnopravno se nosio s eksplozivnim, brzim Tajvancem Guan-Hao Panom (Kineski Tajpeh) koji je s nekoliko brzih, preciznih serija stekao bodovnu prednost. Jukičić je prije četvrfinala dominantno pobijedio prekidom Joshuu Clynea iz Grenade.

Ostali naši predstavnici završili su nastupe u osmini finala Svjetskog prvenstva u Erevanu: Mario Nakić (Knin) do 50 kg, Matej Marton (Leona Zagreb) do 57 kg, Mate Jukić (Osijek) do 60 kg, Mate Šarić (Kralj Tomislav Zagreb) do 63 kg i Ivan Nekić (Ares Zadar) do 75 kg.

Ždrijeb im nije išao u prilog, jer su već u prvim borbama redom dobili suparnike iz jakih boksačkih sila, s većim brojem mečeva i iskustva: domaće Armenije, Uzbekistana, Indije, Rumunjske, Rusije…. Čak četvorica naših juniora (zajedno s onima u četvrtfinalu) izgubili su mečeve od domaćih Armenaca.

Svi naši predstavnici (osam juniora i juniorka Agata) borili su se maksimalno koliko su mogli u najjačoj svjetskoj konkurenciji i više nego dostojno predstavljali Hrvatsku u Armeniji za što zaslužuju sve čestitke, kao i njihovi klupski treneri koji su ih pripremili za nastup na Svjetskom prvenstvu, te stručni stožer juniorske reprezentacije Marin Morić i Vedran Bajlo.

Svi odreda na SP-u u Erevanu suočili su se s najtežim suparnicima s kojima su dosad boksali u karijeri i to iskustvo svima će biti od neprocjenjivo iskustvo za sljedeću sezonu, kako onima koji prelaze u stariju konkurenciju mlađih seniora, tako i onima koji će se i sljedeće godine boriti na juniorskim prvenstvima.

 

 

 

 

 

Najnovije vijesti

Pretraživanje