EP Kadeti: Tonsa juriša po medalju

U hrvatskom sportu nisu rijetki više ili manje uspješni obiteljski projekti u kojima je bar neko vrijeme otac trener sinu. Takvo što u punom je zamahu u riječkom Boksačkom klubu Predatoru u kojem je otac Dean trener sinu Franku Tonsi.

Kako je biti trener sinu?

Jako teško. Pogotovo u sportu kao što je boks. Tu su emocije i sve je skupa povezano. U principu ja jesam svaki dan sa sinom ali njegov glavni trener je Zoran Kralj mlađi koji puno toga odrađuje.

Koje su njegove karakteristike?

Kad ulazi na ring da bi nastupio u kategoriji do 54 kg on u principu nema respekta prema nikome i jako je uporan. Veliki je radnik i kako mmi kažemo trplježiv je. Gledajući vremenski on je u boksu već dugo. Kao igra , kada je bio uz mene u dvorani, sve je krenulo s njegovih 5 godina. U 10 godini to je postalo ozbiljno i svakodnevno. Sakupilo se tu mečeva ali i iskustva.

Dan oca i sina?

On i ja imamo sreću da sam privatni poduzetnik i kao sam sebi gazda mogu organizirati vrijeme kako mi odgovara. Franko se svako jutro ustaje u 7 i 15 . Ja ga vozim u školu i kako bi izbjegli dva autobusa i gubljenje vremena iz nje ga i vraćam. Nakon toga ide ručak, učenje. Tu uskočimo ja i supruga koja je profesorica u srednjoj školi. Nakon toga odmor i odlazak na večernji trening. Ako je na pragu veće natjecanje onda su u programu i dva treninga dnevno koji “balansiraju” oko škole i ostalih obveza.

Što se odrađuje prije ulaska u kombi?

Sada su uglavnom na programu sparinzi s dečkima iz kluba. Kako se nikad ne zna kakav će biti suparnik, mi pokušavamo trenirati s različitim profilima sparing partnera. Evo na prvenstvu koje se održalo u Rumunjskoj došao mu je suparnik koji je bio veći od mojih 175 cm. Pa sad ti traži načina za pobjedu.

Trema, kod koga je veća?

Kod mene je to prisutnije. Ja prije svakog meča , obavezno moram na WC. On je hladan i baš ga briga što ga čeka na ringu. Iza njega su tri prvenstva Hrvatske i zato vjerojatno neke bojazni kod njega nema. Pomazi li nas ždrijeb i sreća Franko bi mogao visoko. On je spreman i maksimalno utreniran i ponavljam mentalno je jak.