Davor Jurić – Boksački klub Split oduvijek je bio rasadnik odličnih boraca

Davor Jurić BK Split i Bono Bošnjak, predsjednik HBS-a

Boksački klub Split nastup na prvenstvu Hrvatske koje je održano u Zagrebu zaključio je na drugom mjestu, iza susjeda BK Marijana koji je bio bolji za sedam ekipnih bodova. Osvajanje drugog mjesta, bilo je povod razgovora s jednim od trenera u klubu Davorom Jurićem.

Kako vi objašnjavate dalmatinsku dominaciju u hrvatskom boksu?
BK Split je stari klub koji je osnovan 1905. Mi smo imali olimpijce, rezultate u 2. ligi bivše države. Split je da tako kažemo uvijek tu. Pored nas tu su još Marijan i Pitt Bull. Svo troje članovi smo Splitskog boksačkog saveza. Tako povezani idemo na sva natjecanja. Pogotovo na mečeve 1. HBL koja je pokrenuta 2015.
Prava eksplozija uspjeha dogodila se 2012. godine?
To se tako čini. Mi se ne izlažemo previše medijski ali oni koji prate boks kroz sportsku svakodnevnicu znaju da se mi uvijek možemo pohvaliti velikim rezultatima. Moram se pohvaliti da je prije rata, 1988. Darko Dukić bio sudionik OI u Seulu. U novije doba kod nas su trenirali i zalet u karijeri hvatali Zvonimir Giljanović (još uvijek aktivan, bivši izbornik i trener), Vedran Đipalo, Marko Tomasović (olimpijci i reprezentativci), Stjepan Vugdelija itd. Niz nastavlja viceprvak Hrvatske Aleksandar Granić za ovu godinu.
Kako ide s novim klincima?
Iako imamo dobre uvjete za rad. Dakle imamo dvoranu i sve potrebite sprave, momke je teško zadržati. Trenutno imamo talentirane generacije kadeta, juniora i mlađih seniora. kad stignu do razine seniora ako odu na faks ili traže posao tu već počinje osipanje i problemi. Dok su u školi i žive s roditeljima može se naći kvalitetnih momaka koji vole trenirati boks.
Koliko je tu natjecatelja a koliko rekreativaca?
Mi uvijek možemo računati na 25 boraca koje vrtimo po državnim prvenstvima, 1. Hrvatskoj boksačkoj ligi koja je jako bitna da se dobije iskustvo i ima čim više borbi. U klubu ima i 70 – tak rekreativaca koji također žele biti ozbiljni u svom treniranju bez nastupa. Želio bi istaknuti boksače koji su osvajači medalja na Državnom prvenstvu koje je ove godine održano u Zagrebu:

Kadeti: Andrija Bodrožić 50kg srebro, Marduk Krvavac 54kg srebro

Juniori: Duje Lipšanović 60kg srebro, Luka Milano 63kg bronca, Toma Kuzmić 80kg srebro

Mlađi seniori: Aleksandar Granić 69kg srebro.

A boksači koji su se istakli boksajući u 1. Hrvatskoj boksačkoj ligi u sezoni 2017/2018 su:Andrija Bodrožić 50kg, Marduk Krvavac 54kg, Marin Radić 57kg, Duje Lipšanović 60kg, Luka Milano 63kg, Toma Kuzmić 80kg, Andrija Gašpar 64kg, Aleksandar Granić 69kg, Ante Bulog 81kg i Nikica Radonić 81kg.

Postoji li problem vezan za mečeve i uboksavanje?
To je kao i kod drugih i naš problem. Zbog toga Hrvatska boksačka liga je odlična za sve početnike koji godišnje mogu imati do 10 – tak mečeva ako im se pronađu suparnici u kategoriji. Naša je prednost što idemo na sva kola Hrvatske boksačke lige i to donosi rezultata.
Gdje su novci?
Snalazimo se svakako. Plaćamo sami , bude tu i sponzora . Nama u takvim uvjetima nije problem dignuti se ujutro, otići do Pule , Zagreba ili Osijeka , boksati planirano i isti dan se vratiti kući. U gradu Splitu je puno klubova koji se nadaju nekakvom novcu. Nastupi , borbe i uspjesi uvjetuju da se iz jedine kase u gradu za klub ipak dobije retrogradno nešto novaca.
Je li bilo planova da se od tri kluba izgradi jedan financijski i boksački moćan?
Bilo je pokušaja koji nisu otišli daleko. Mi smo stari klub koji iza sebe ima 113 godina dugu tradiciju. ostali su tui na nekih 20-tak godina. Poštujemo se, njegujemo sportski duh. Bio je ako se sjećate i projekt nazvan Dalmatinski tim. Financije su pokazale da je to teško održivo.
Ljeto gasi boks u klubu?
Ma ni slučajno. Mi već godinama svako ljeto treniramo u šumi parka Marijan. Tu radimo na brzini, kondiciji , tehnici. Tako držimo na okupu one koji ne rade. Sve to ide do 1. 9. do ulaska u dvoranu i nastavka onoga što radimo prije odlazaka na mečeve.
Što BK Splitu osim novaca još treba za iskorak?
Osim novaca i mečeva bitno je zajedništvo ali i konkurencija. Jedino na taj način svi ćemo biti spremni za međunarodne nastupe koji su naša iduća klupska želja.
Koliko se boks u Hrvatskoj promijenio?
Dolaskom Bone Bošnjaka kao predsjednika puno se toga maklo s mrtve točke. Ja kao član Izvršnog odbora HBS već u drugom mandatu slobodno mogu kazati da se nikad više nije putovalo, imalo mečeva. Pored toga stižu nam europska i svjetska odličja što je također motiv za dalje. Boksački klub Split oduvijek je bio i bit će rasadnik vrhunskih boraca koji ljubomorno čuvaju 113 godina dugu tradiciju kluba.