Čestit Božić i sretna Nova godina svim sportašima, rekreativcima i polaznicima sportskih škola boksa

Predsjednik Bono Bošnjak, izbornici, treneri, dužnosnici, članovi hrvatskih muških i ženskih reprezentacija u ime Hrvatskog boksačkog saveza čestit Božić i uspješnu 2019 godinu žele svim sportašima, rekreativcima i polaznicima sportskih škola boksa.

U godini koja je za nama HBS još je jednom pokazao kako se uz uporan rad i skrbno trošenje sredstava na noge može postaviti program u kojem ima mjesta za sve koji vole boks. Da bi se boks kao “plemenita vještina” predstavio i ponovno dogodio punim se pogotkom pokazala putujuća Škola boksa u kojoj na pristupačan i zabavan način najmlađima boks predstavljaju proslavljeni Željko Mavrović i Mario Preskar. Dolasci u Varaždin, Čakovec, Samobor, Koprivnicu, Rovinj, Zadar, Novu Gradišku, Rijeku te druge brojne planirane gradove, daju HBS-u pravo da već razmišljaju o nekoj novoj generaciji koja će sigurno pokucati na vrata. Za one koji trebaju kroz praksu odnosno borbe doći do iskustva tu je 1. Hrvatska boksačka liga u kojoj treneri nakon svakog kola mogu korigirati ono što se na klupskom sparingu ne vidi. Oni nešto iskusniji, poput mlađih seniora i seniora nastupe pak imaju osigurane kroz pojedinačne nastupe na prvenstvu Hrvatske. Vrhunac svih tih karijera, naravno je poziv u jednu od hrvatskih reprezentacija. Kroz njih svijetu su se predstavili Borna Lončarić koji sa svojih tek 15 godina iza sebe ima već tri europske madalje, kao i Josip Biletić, koji je ove godine osvojio po drugi put zaredom broncu na Europskom prvenstvu mlađih seniora. Pitanje je turnira kada će se to “podebljati” i medaljom jačeg sjaja. To su već iskoristili teškaš Toni Filipi  drugi na WSB ljestvici, brončani sa  EP U22 te srebrni s Mediteranskih igara i Prvenstva Europske unije. A nakon svega dvije godine ozbiljnog treniranja viceprvak Europe do 22 godine i brončani sa Prvenstva EU bio je superteškaš Marko Milun. Tu je Leo Cvetković također viceprvak Europe do 22 godine, te riječanin koji najavljuje velike stvarii Matej Uremović najbolji boksač na prvom održanom pojedinačnom prvenstvu Hrvatske za seniore do 22 godine.

Ništa lošiji nisu ni policajci boksači. Iako su u stalnoj jurnjavi između profesionalnih obveza i nužnih treninga Zvonimira Rebalja, Sandra Mrđenovića i Branimira Lovrena to nije spriječilo da se s 7. Europskih policijskih i vatrgasnih igara vrate s dva zlata i jednom srebrom.

U ženskom boksu baza je naravno manja i tu djevojke vrlo brzo većinom rano odustaju. Ova godina bila je sjajna za Nikolinu Ćaćić koja se okitila svjetskim srebrom, prvom svjetskom medaljom za hrvatski ženski boks. Njezini treneri kažu da ima volju i želju. A da se cjelina zaokruži, nužni su i dobri suci. Takav je Naim Ramaj koji će buduće turnire i borbe suditi s prišivenom trećom sudačkom AIBA zvjezdicom.

U svakom slučaju, Hrvatski boksački savez okreće se idućoj godini koja će također biti prošarana domaćim i međunarodnim turnirima i nastupima. Dok sudac uz ring ponovno ne kaže “Ring slobodan- prva runda” svim boksačima i ljubiteljima boksa sretne blagdane želi Hrvatski boksački savez.