BORBA ZA TOKIO Luka Plantić u petak, 4. VI. prvi izlazi u ring na olimpijskim kvalifikacijama, slijede Nikolina i Marija, a prvi mečevi svima otvaraju vrata Olimpijskih igri

BORBA ZA TOKIO Luka Plantić u petak, 4. VI. prvi izlazi u ring na olimpijskim kvalifikacijama, slijede Nikolina i Marija, a prvi mečevi svima otvaraju vrata Olimpijskih igri

Hrvatski olimpijski kandidati s nestrpljenjem čekaju početak borbi na olimpijskim kvalifikacijama u Parizu koje počinju u petak, 4. lipnja 2021. u predgrađu francuske metropole, 20-tak km od centra, u dvorani le Grande Dome, inače Nacionalnom judo centru koji se koristi za sve borilačke sportove. Kako je poručila Marija Malenica: “Treneri nas drže na uzici do petka…”

Svi kandidati iz 50-tak zemalja na europskim kvalifikacijama nalaze se u potpunoj izolaciji u hotelu iz kojeg mogu samo na trening ili prema rasporedu na svoje mečeve. U osam muških kategorija otvoreno je 50 mjesta za Tokio, a u pet ženskih 27 putovnica koje vode na Olimpijske igre.

Kako nam je javio trener Franjo Kristić, svi su bili testirani na covid odmah po dolasku 1. lipnja, a drugi put u četvrtak, dan prije presudnih mečeva. Iz hotela ne smiju izlaziti, nego ako im i nešto ustreba iz trgovine, daju popis službenom osoblju koje im onda to dostavi.

U petak, 4. lipnja prvi među konopce izlazi naš prvak u poluteškoj kategoriji Luka Plantić u popodnevnom programu od 14 sati, a njegov meč je deseti po redu na A ringu.  Suparnik mu je mladi Armenac Gor Nersesyan, brončani s Europskog prvenstva. Plantić je jedini hrvatski boksač koji je na prekinutim kvalifikacijama u Londonu, u ožujku 2020. godine upisao pobjedu, i to podijeljenom odlukom sudaca svladao je četvrtog nositelja Austrijanca Umara Džambekova. Armenac je jednoglasnom odlukom pobijedio Čeha Karela Horejseka.

Luka Plantić rekao je uoči meča:

“Potpuno sam spreman, znam stil Armenca i da će forsirati borbu s distance, a ja ću nametnuti svoj način borbe, stalni fight. Pobjeda me vodi u četvrtfinale, a iz moje kategorije kvalificirat će se šest boksača, tako da ću imati mogućnost i u slučaju četvrtfinalnog poraza na popravni meč. Imperativ je pobijediti Armenca.

U večernjem programu od 18 sati u ring će naše hrabre djevojke Nikolina Ćaćić (57 kg) i Marija Malenica (60 kg). Mladu Nikolinu u drugom meču iza 18 sati (ring A) u osmini finala čeka vršnjakinja, 20-godišnja Amanda Millere iz Latvije. Prolazak u četvrtfinale donosi joj najvjerojatnije prvu nositeljicu, Ljudmilu Vorontsovu iz Rusije, svjetsku viceprvakinju (bori se u osmini finale protiv odlične Talijanke Irme Teste.

I Nikolina će u slučaju poraza u četvrtfinalu imati popravni i može se kvalificirati kroz repesaž.

“Moj san je biti prva Hrvatica na Olimpijskim igrama, sada sam puno bolja boksačica nego prije godinu dana i pobjedom nad Latvijkom otvaraju mi se vrata Tokija”, rekla je Nikolina.

Marija Malenica (60 kg) u sedmom meču iza 18 sati (ring B) borit će se protiv domaće vrhunske boksačice, Francuskinje Maive Hamadouche, treće na svjetskoj rang-listi profesionalki (22 pobjede, 1 poraz!), svjetske IBF prvakinje! Marija je svjesna težine zadatka, sposobna je za to, a pobjeda nad elitnom Francuskinjom vodi je u četvrtfinalu najvjerojatnije na Irkinju Kellie Harrington, svjetsku prvakinju sa SP-a 2018. godine. I Marija bi imala mogućnost repesaža izgubi li u četvrtfinalu, no prvo treba na startu proći Francuskinju.

Superteškaš Marko Milun (+91 kg) u ring će u subotu, 5. lipnja u popodnevnom programu od 14 sati, a protivnik u osmini finala bit će mu prvi favorit natjecanja, olimpijski heroj Velike Britanije Frazer Clarke. I Milunu je uvjet da pobjedom nad Clarkeom izbori četvrtfinale, jer tada bi ga od Tokija dijelio samo pobjednik meča Aleksandra Mraovića iz Austrije i Erena Uzuna iz Turske, a to je ipak lakši dio posla.

Petak, 4. lipnja je veliki dan, troje naših predstavnika ima ključne mečeve za Olimpijske igre. Sretno i srčano, cijela Hrvatska je uz vas. Live streaming i sve informacije o predolimpijskom turniru nalaze se na stranici:

https://boxing.athlete365.org/

https://olympics.com/en/sport-events/Tokyo-2020-boxing-Olympic-qualification-tournaments/

raspored Pariz petak, 4 lipnja 2021.

Najnovije vijesti

Pretraživanje