Bono Bošnjak: Ponosni smo na sve naše boksače, trenere, klubove i djelatnike koji su najzaslužniji za visoko priznanje EUBC-a cijelom hrvatskom boksu

Bono Bošnjak: Ponosni smo na sve naše boksače, trenere, klubove i djelatnike koji su najzaslužniji za visoko priznanje EUBC-a cijelom hrvatskom boksu

Hrvatski boksački savez primio je u Roseto degli Abruzziju najviše međunarodno priznanje otkad djeluje kao samostalni državni sportski savez, pa i najveće u bogatoj povijesti koja se ove godine obilježava kroz 100 godina osnutka i organiziranog bavljenja boksom u Hrvatskoj.

HBS je od Europske boksačke federacije EUBC-a dobio prestižnu nagradu “Najbolji projekt”, a nagrada se odnosi na cijeli niz aktivnosti i kontinuirano djelovanje u svrhu razvoja, podizanja kvalitete i zanimanja za boksom. Posebno to dobiva na značenju jer se radi o nacionalnom savezu u maloj zemlji ograničenih resursa i financiranja.

Može se reći da je Europska boksačka federacija odala priznanje HBS-u kao savezu koji može biti uzor ostalima u Europi.

Navedimo samo da je u pandemijskoj 2020. godini, kada su zaustavljena i odgođena brojna sportska natjecanja, HBS u punom obimu proveo, praktički sa 100 posto sva planirana boksačka događanja i maksimalno se pobrinuo da boksači i boksači ne budu zakinuti zbog epidemioloških mjera kako ne bi ugrozili kontinuitet vježbanja i natjecanja bez kojih nema optimalne sportske forme.

Plodovi te predane brige za boks i boksače došli su i kroz plasman, a u vrlo rigoroznim i zbog pandemije dodatno otežanim kvalifikacijama, dvoje sportaša na Olimpijske igre u Tokio (Nikolina Ćaćić i Luka Plantić), te svakako kroz najviše priznanje Europske boksačke federacije.

Predsjednik HBS-a Bono Bošnjak nagradu je primio iz ruku predsjednika EUBC-a Franca Falcinellija, a dan nakon velike EUBC-ove gala-večere na kojoj su čelnicima HBS-a (Bono Bošnjak, general Mladen Mikolčević i Jurica Runtić) iskazane najviše počasti i poštovanje, Bošnjak je rekao:

“Kao mala država i savez u odnosu na sportske velesile kao što su Rusija, Engleska, Italija, Francuska ili Njemačka, počašćeni smo što je Europska federacija prepoznala naše napore i nagradila nas visokim priznanjem. Ponosni smo jer to je priznanje kontinuiranom, temeljitom radu u HBS-u koji traje godinama, a posebno sam ponosan na sve naše boksačice i boksače, trenere, klubove i djelatnike koji predane rade i koji su najzaslužniji što je hrvatski boks cijenjen i što uživa veliki ugled u Europi i svijetu. To je zajednički uspjeh svih, predsjednik je tu samo kotačić koji sam ne može ništa.  Borimo se za takav ugled i poštovanje, uz pomoć Ministarstva turizma i sporta, Hrvatskog olimpijskog odbora, Grada Zagreba i županijskih saveza, za takav status, kakav boks zaslužuje, i u Hrvatskoj.”

Otvara li nagrada EUBC-a prostor Hrvatskoj za domaćinstva novih najvećih boksačkih prvenstava? U Rosetu, na Europskom prvenstvu U-22 bili su sportaši iz 41 zemlje. Predsjednik Bošnjak kaže:

“To ne ovisi samo o HBS-u. Naša volja nije upitna, kao i podrška EUBC-a i AIBA-e. Velika sportska događanja kao što su europska i svjetska prvenstva u prvom redu ovise o spremnosti Vlade i države za ulaganje i pozitivnu promociju kroz sport. U našem okruženju premijeri i ministri bore se za organizaciju velikih sportskih natjecanja, jer znaju koliko to doprinosi cijeloj zemlji, pa vjerujemo da je to interes i naše države, pogotovo kad znamo koliko nam je važan turizam”, zaključio je Bošnjak.

Dopredsjednik HBS-a, general Mladen Mikolčević je istaknuo:

“Nagrada EUBC-a plod je dugogodišnjeg rada svih koji se bespoštedno daju u hrvatskom boksu, i to u amaterskom sportu u kojem nema velikih iznosa ni materijalnih interesa. To je priznanje svim tim vrijednim entuzijastima i sportašima. Ponosni smo što svojim radom i trudom možemo pozitivno promovirati i cijeli hrvatski sport i našu domovinu”.

Vodstvo HBS-a na svečanosti u Rosetu – general Mladen Mikolčević, Bono Bošnjak i Jurica Runtić

Bono Bošnjak, predsjednik EUBC-a Franco Falcinelli i Jurica Runtić

Najnovije vijesti

Pretraživanje