BOKSAČKI PROFI-SPEKTAKL NA OTVORENOM U SOLINU, 1. RUJNA 2022. Luka Plantić borit će se protiv sjajnog i iskusnog Južnoafrikanca Ryna ‘The Lion’ Liebenberga!

Luka Plantić (25), osvajač brončane medalje u poluteškoj kategoriji na ovogodišnjem Europskom prvenstvu u Armeniji, prije točno godinu ostvario je i pobjedu na Olimpijskim igrama u Tokiju nad Jordancem Al Hindawijem i plasirao se u osminu finala olimpijskog turnira.

Nedavno se i oženio, a Luka Plantić sada je u intenzivnim pripremama za profesionalni spektakl u ringu na otvorenom u Solinu u četvrtak, 1. rujna 2022. godine u jedinstvenom ambijentu srednjovjekovne utvrde Gradine.

Naš najbolji poluteškaš u profi-meču dogovorenom u osam rundi borit će se protiv Južnoafrikanca Ryna Liebenberga (38), iskusnog boksača koji iza sebe ima i pojas u Silver WBC-u u super srednjoj kategoriji, a borio se i za titulu WBA Interim World Title, te za IBO World Title.

Južnoafrikanac Ryno ‘The Lion’ Liebenberg bit će apsolutno najveći suparnik s kojim se Plantić borio u dosadašnjoj karijeri u kojoj je već skupio više od 400 mečeva u olimpijskom i profi-ringu.

Plantiću se u profesionalnom boksu broje dosad dva meča i dvije pobjede (iz 2017. i iz veljače 2022. godine), a prošle godine nakon Svjetskog prvenstva u Beogradu pripremao se i u profi-kampu slavnog kubanskog trenera Pedra Diaza na Floridi.

Južnoafrički lav Ryno Liebenberg skupio je 32 meča uz omjer od 22 pobjede, 9 poraza i jednog neodlučenog ishoda. Nalazi se na 53. mjestu svjetske rang-liste poluteškaša, a ove godine imao je već dva meča (pobjeda i poraz sudačkom odlukom). Liebenberg je visok 183 cm, nešto viši od Luke Plantića (181 cm). Prije godinu dana borio se za WBA Interim World Title protiv Rusa Chudinova i izgubio sudačkim bodovanjem.

Zbog čega je Plantićev team za suparnika u ljetnom spektaklu u domaćem Solinu pred svojom publikom odabrao tako žestokog i opakog suparnika protiv kojega Luka teško može biti favorit? Odgovara trener u BK Salona Tomislav Bašić:

“Liebenberg je jako ime u profesionalnom boksu i pobjeda nad njim Luku bi lansirala među 50 najboljih u profesionalnojj poluteškoj kategoriji i otvorila mu put da brzo dođe u poziciju izazivača za jednu od svjetskih titula. Luka se odlično osjeća, u najboljim je godinama, trenira u punoj snazi, a ne smije se podcijeniti njegovih već 400 mečeva u karijeri i  borbe u Svjetskoj boksačkoj ligi. Procijenili smo da je pravi trenutak za iskorak u profesionalnom ringu, a ne da skuplja pobjede protiv slabije rangiranih protivnika koji mu ne donose značajniji pomak”, kaže Tomislav Bašić, trener BK Salone u kojoj Plantića za meč protiv Liebenberga priprema ukrajinski trener Jaroslav Fidmasterchyk.

Uz glavni meč večeri Luka Plantić – Ryno Liebenberg, u četvrtak, 1. rujna 2022. u Solinu nastupit će i njegov stariji brat, reprezentativac Damir Plantić, iskusni profi-boksač i član BK Torcide Branimir Malenica, te ukrajinski boksači koji od početka ruske agresije na njihovu zemlju uz trenera Fidmasterchyka redovito treniraju u BK Saloni – Rostyslav Bilostotskij i Dmytro Rybalko.

U organizaciju boksačkog spektakla na otvorenom u Solinu uključen je i Hrvatski boksački savez.